DEPREM KOMİSYONU KURULUYOR

İstanbul'daki bütün belediye başkanları ve belediye meclis temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş'ın davetiyle 'depreme hazırlık' toplantısında bir araya geldi.
İstanbul, Depreme Hazırlık Toplantısında Masaya Yatırıldı

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ilçe belediye başkanlarıyla deprem zirvesinde bir araya geldi. Topbaş zirvede 15 gün içinde bir deprem komisyonunun oluşturulmasına karar verildiğini açıkladı.

 

Menfaat düşünmeden bir seferberlik başlatılması gerektiğini vurgulayan Topbaş, Sivil Toplum Kuruluşlarına da seslenerek depreme hazırlık konusunda görüşlerini bildirmelerini istedi.  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, depremle ilgili açıklamalarda bulundu.  Topbaş, İstanbul’da 15 gün içinde bir deprem komisyonunun kurulacağını açıkladı.

BURADA ASLA SİYASET YAPILMAYACAK

İBB Başkanı Kadir TopbaşTopbaş deprem hazırlıkları ile ilgili toplantıda şu mesajları verdi:

 Ciddi bir sıkıntının yakın bir zamanda bizi etkileyeceği düşünerek, asla maddi çıkar beklemeden depremin getireceği zararları düşünerek, algı yönetimi konusunda bir çalışmanın yapılması üzerinde duruldu. Adeta bir seferberlik gibi yeni bir hamleyi yapmak zorundayız. İstanbullulara olası bir depremde nasıl davranması gerektiğine dair eğitimler verilmesi, gerekirse sokaklarda workshoplar yapılması kararlaştırıldı. Buradaki toplantıda İstanbul’un geleceği konuşuldu ve burada siyaset üstü bir anlayışla bir araya gelindi.

 

PAHA BİÇİLMEZ DEĞERİMİZ

 Burada asla siyaset yapılmayacak. Doğru neyse o konuda el ele verdiğimizi belirtmek istiyorum. İnşallah bu sorunları en kısa sürede çözeriz. Her ilçenin durumu farklı olduğu için kendine özgü bir model yapmalıyız. Yerel yönetimler olarak biz ancak bir takım fırsatları hazırlayabiliriz. Bunu esas yapacak olan vatandaşların kendisidir. İstanbul paha biçilmez bir değer. Bu değerde bu düzenlemelerde ciddi maliyetler ortaya koyulur. Her yıla belli maliyetler gelecektir.  Ama bu artı bir değer olarak kent ve ülke ekonomisine katkı sağlamış olacaktır.

 FARKLI ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ VAR

Dönüşümler konusunda belli yöntemler var. yerinden dönüşüm kentsel dönüşüm başka alana geçme gibi farklı çözüm yöntemleri var. Tabi burada önce tespit, yapının durumu konusu var. binası ile ilgili net bilgi almak isteyenler BİMTAŞ’a gitmek suretiyle binası hakkında bilgi alabilir. Metrekare başına yaklaşık 4-5 lira. Daire başına ortalama 400-500 liraya yapının durumunu öğrenebilirler. Bu yapıların yapıldığı alanlarda yoğunluk arttıkça altyapı gereksinimi de artacaktır.

 



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş'ın başkanlığında Saraçhane Belediye Sarayı'nda başlayan toplantıya; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, CHP Gurup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk ile 39 ilçe belediyesinin başkanları ve teknik başkan yardımcıları katıldı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ahmet Erhan Gökal, Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Semih Turhan, Boğaziçi İmar Müdürü Yakup Demirhan da hazır bulundu.

Partiler Üstü Tarihi Bir Toplantı
Toplantının açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul için önemli sonuçları olacak deprem riskine hazırlık çalışmalarını değerlendireceklerini belirterek, "İstanbul açısından milat olacak bu toplantıda deprem ile ilgili bu güne kadar neler yapıldığını değerlendireceğiz ve bundan sonra ne tür somut adımlar atacağımızı konuşacağız. İlçelerimizin bugüne kadar yaptığı çalışmaları koordine ederek milletimizin makus kaderini değiştirmek için buradayız. Bugün burada bir tarihe tanıklık ediyoruz." diye konuştu.
Van ve öncesinde yaşanan depremlerin ülkemizde depremin acısını sürekli gündemde tuttuğunu ifade eden Kadir Topbaş, "Bu acıların bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Van depreminin İstanbul'da beklenen depremden çok daha az olmasına rağmen millet olarak hep birlikte hareket etmemize rağmen yaraları sarmakta ne kadar zorlandığımızı gördük bu nedenle İstanbul'da meydana gelebilecek depremin sıkıntısını bertaraf etmek zorundayız." dedi.

'İstanbul'u Depreme Hazır Hale Getirmek Zorundayız'
Daha önce Marmara depreminin acı sonuçlarının görüldüğünü belirten Topbaş, "Bu nedenle şehrimizi hazır hale getirmek zorundayız. Her 10 dakikada bir sallanan adalar üzerinde kurulu Japonya bu konuşu büyük ölçüde çözebildi. İstanbul'da beklenen bir depremin altından kalkamayabiliriz. Büyük sıkıntı doğurur. Ülkemiz 10 yıllarca geriye gidebilir. Bu nedenle meclisimizde temsil edilen partilerin grup başkan vekilleri ve ilçe belediye başkanlarımızla birlikte bu güne kadar depreme yönelik hazırlıkları değerlendireceğiz ve somut olarak neler yapabileceğimizi konuşacağız. Hükümetimizin depremle ilgili kararlı tutumu ve kanun tasarısına da TBMM'deki diğer siyasi partilerin de gerekli desteği vereceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Bir ülke özelliği gösteren ve 1 milyon 600 bin yapı stoku barından İstanbul'un deprem sıkıntısını bertaraf etmek zorunda olduğunun altını çizen Topbaş, şunları kaydetti: "Sayın belediye başkanlarımın döneminde yapılan yapıların imara uygun yapıldığını ve kaçak yapılara izin vermediklerini biliyorum. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak, genel anlamda baktığımızda İstanbul için çok rahat konuşamıyoruz. Bu toplantının İstanbul'un geleceğinin kurtarılması adına çok önemli buluyoruz. Hep birlikte bir mutabakata vararak sorunu çözmek için gerekli adımları atacağız. Bu toplantı İstanbul ve milletimiz için hayırlı olsun." diye konuştu.

Belediye Meclisi’nden Toplantıya Tam Destek…
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan da Başkan Kadir Topbaş’ın davetiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimizin yüzde 95’ini temsil eden partilerin grup başkan vekilleri ve ilçe belediye başkanları olarak bu toplantıya katıldıklarını belirterek, “İstanbul halkının hayati endişelerini giderecek böyle önemli bir konuyu siyaset üstü tutuyoruz. Van depreminde yaraları sarılması zor kayıplar ortaya çıktı. Bu toplantının İstanbul’u depreme hazırlamak açısından bir milat olacağını ümit ediyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan ise, “CHP Grubu olarak böyle önemli bir toplantıyı düzenlediği için Başkan Kadir Topbaş’a çok teşekkür ediyoruz ve bu toplantıyı çok önemli buluyoruz. İnsan hayatı söz konusu olduğunda partiler üstü düşünerek her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim de CHP Gurubu olarak bu toplantıya katkılarımız olacak” diye konuştu.
İstanbul depreme karşı hızla yenilenecek
Toplantı sonrasında alınan kararları basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Kadir Topbaş, 3 saatlik toplantı sonucunda birlikte mutabakat oluşturulduğunu belirterek, belediye meclisinin bu konuda hassasiyet taşıdığı için teşekkür etti. Bu konuda, siyaset üstü anlayışla İstanbul'un depremle ilgili sorunlarını çözme adına bir araya gelindiğini belirten Kadir Topbaş, “Grup başkan vekillerinin koordinesiyle bazı belediye başkanlarının katılımıyla İmar ve Bayındırlık Komisyonu ve Deprem ve Doğal Afet Komisyonu'nun bulunduğu, gerektiğinde uzman takviyesi alınması suretiyle 'Deprem Bilinçlendirme Çalışması Komisyonu' oluşturulması kararı verildi” dedi.

Kurulacak komisyonun bir aydan az süre içerisinde çalışmalarına başlayacağını ifade eden Başkan Topbaş, belediye başkanları ve teknik başkan yardımcıları, bürokratlar, vatandaşların ve STK'lardan görüşlerini komisyona bildirebileceğini dile getirerek, şunları söyledi;
“Özellikle yapıların tespiti üzerinde duruyoruz. Risk taşıyan yapıların tespiti konusunda ilçe belediyeler çalışmalar devam ediyor. Üniversitelerimize, bizim BİMTAŞ şirketimize kendi yapılarının depremde yıkılma riski taşıyıp taşımadığını kontrol ettirebilirler. Her bölge kendine göre yapısal ayrılıklar bulunduğu için yapı stoku açısından her birine ayrı düzenleme çalışma stratejisinin belirlenmesinin de üzerinde duruldu. Her ilçe ilk adım olarak kendi içinde bir bölge belirleyerek deprem dönüşümü için bir modelleme oluşturacak. Kendi yapılarını güçlendirmek isteyen vatandaşlarımıza da izin verilecek. Bundan sonra yapılan yapılacak bütün yapılarda çevrecilik esas alınacak. Ruhsat ve otopark harçlarını ödemiş olanlardan harç alınmaması konusunda mutabakatımız var.”
“Dönüşümden menfaat değil sıkıntıların giderilmesi umulmalı”
Toplumun bir kesiminin kentsel dönüşüm konusundaki algısını düzeltmeyi amaçladıklarını ve dönüşümden maddi menfaat beklemenin ciddi bir sıkıntı doğuracağını vurgulayan Topbaş, “Menfaatin değil, depremin doğuracağı sorunların bertaraf edilmesinin önemli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Menfaatin ön plana çıkmadığı bir seferberlik bilinciyle sıkıntıları gidermeyi başarmalıyız” diye konuştu.
Vatandaşlara depreme karşı reflekslerinin geliştirilmesi amacıyla kişilerin olası bir depremde kendi ailesine, binasına ve çevredekilere nasıl yardımcı olacağının verilecek eğitimlerle anlatılacağını kaydeden Topbaş, “Okullar da dahil olmak üzere eğitim çalışması başlatarak anlatmak istiyoruz. Gerekirse sokaklarda deprem anında nasıl davranılacağını gösteren workshoplar (tatbikat) da yapılacaktır” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlarımız imkanları iyi değerlendirmeli”
Topbaş, 1 milyon 600 bin binanın birden dönüşümü mümkün olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü; “İlçelerimizin bölgelerinde bir öncelik sırası ve bir etaplama yapacağız. Bu kapsamda arazi ve mülk sorunlarının da çözülmesi için gerekli çalışmalar da ilgili bakanlıklar ve belediyelerimizce yapılıyor. Arsa mülkiyet sorunlarımız var. Bunların çözülmesi gerekiyor. 2b yasası meclisimizde bulunuyor. Siyaset üstü bir koordinasyonla İstanbul'u en kısa sürede deprem riskinden kurtarmayı amaçlıyoruz. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız ve İstanbullular da rahat bir nefes alacak. Demokratik bir ülkede mülkiyet haklarına müdahale etmek gibi bir durumumuz yok. Bu nedenle vatandaşlarımızdan, vereceğimiz imkanları değerlendirerek ve bir araya gelerek çözüme yardımcı olmasını bekliyoruz.”
Dönüşüm sahtekarlarına dikkat!...
Başkan Kadir Topbaş, dönüşümün ekonomik boyutunu soran bir gazeteciye, “İstanbul paha biçilmez bir değer. 1 milyon 600 binanın bulunduğu bir kentte maliyet çok fazla. Kent ekonomisine, istihdama da katkı sunmuş olacak. 500 bin konut yapılabiliyor bir yılda. 50-60 bin bina var acil yapılması gereken. Tespit edilen riskli yapılarla ilgili başkanlar vatandaşı uyarmakta. Belediye başkanlarımız da riski alanlardaki yapılarla ilgili dönüşüm süreçlerine girebilir. Çalışma grubu, imar komisyonuyla birlikte çalışarak dönüşüm kararlarını alacak” cevabını verdi.
İstanbul olarak TBMM’de hazırlanan deprem dönüşüm kanuna katkı sunacaklarını ve kanunun çıkmasıyla yakın zamanda radikal adımlar atacaklarını aktaran Kadir Topbaş, vatandaşları da muhtemel sahtekarlıklara karşı şöyle uyardı; “Birileri yarından itibaren çantasıyla kapınızı çalabilir ‘belediyeden geliyorum, tespit yapacağım’ diye. Sakın ha bu tip insanlara müsamaha göstermeyin. İçeri almadan hemen belediyeyi arayın ve gelen kişileri teyit edin.”


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Son Dakika Haberleri