KILIÇDAROĞLU YENİDEN SEÇİLDİ
Kemal Kılıçdaroğlu, “Kardeş kavgasının olmadığı, çocukların yatağa aç girmediği, barışın, huzurun, onurun olduğu bir ülke için yola çıktık. Yolculuğumuz devam edecek” dedi.
Sanatçı Onur Akın'la sahneye gelen ve Akın'ın, “Bir ıslık da sen çal” şarkısı eşliğinde salonda bulunanları selamlayan Kılıçdaroğlu, değişim, dönüşüm, aydınlık bir Türkiye için, hiç kimseyi ötekileştirmemek, herkesi kucaklayarak, baştacı ederek, Türkiye'yi yaşanabilir bir ülke yapmak adına yola çıktıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Kardeş kavgasının olmadığı, çocukların yatağa aç girmediği, barışın, huzurun, onurun olduğu bir ülke için yola çıktık. Yolculuğumuz devam edecek. Bu süreçte destek, gönül veren, el veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Hepinize yürekten muhabbetlerimi sunuyorum.”
Kılıçdaroğlu'nun teşekkür konuşmasının ardından kurultayın birinci gün çalışmaları tamamlandı. Kurultay Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeliklerine seçim yapmak üzere yarın sabah 08.30'da yeniden toplanacak.
İLK GÜNÜNDE CHP KURULTAYI
Kurultayın başlamasına saatler kala sabah erken saatlerde Ankara Arena doldu. Tribünlerde dikkat çeken pankartlar hep "özgürlük" üzerine oldu. Geçen kurultayda olmayan eski Genel Başkan Deniz Baykal bu kez salondaki yerini aldı. Kemal Kılıçdaroğlu salona yoğun sevgi gösterileri arasında girdi, sağına örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ı alarak oturdu. Konuşmasında ulusal söyleme dönüş ve laiklik vurgusu yaptı. Salonda bunlar olurken salon dışında da 'Oğlum Bak Git' tişörtleri satılıyordu.
ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ BİLDİRGESİ
CHP 34'üncü Olağan Kurultayı'nda; Prof.Dr. Sencer Ayata'nın Başkanlığı'nda Rıza Türmen, Safak Pavey, Ekrem Kerem Oktay ile 81 ilden birer temsilci tarafından hazırlanan Özgürlük ve Demokrasi Bildirisi kurultay delegeleri tarafından oybirliğiyle kabul edildi.
Bildiride yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanırken gazeteci, akademisyen ve askerlerin hapishanede bulunduğuna dikkat çekilirerek terör suçunun yeniden tanımlanması gerektiği belirtildi. Kürt sorununun çözülmesi için CHP tarafından daha önce TBMM'de kurulması önerilen 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun gerekliliği bir kez daha hatırlatılırken çözüm için anadilde eğitimin önünün açılması ve bölgeye yatırım yapılması gerektiği kaydedildi.
Bildiride şu başlıklar yer aldı:
1. Türkiye'de özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi kurulmalıdır.
2. Parlamenter sistem güçlendirilmelidir.
3. Yargı bağımsızlığı sağlanmalıdır.
4. Laiklik korunmalı ve geliştirilmelidir.
5. Sivil yönetimin üstünlüğü sağlanmalıdır.
6. Yerel yönetimler güçlendirilmelidir.
7. İfade, basın ve sanat özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır.
8. Örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır.
9. İşkence ve kötü muameleye son verilmelidir.
10. Toplantı ve gösteri özgürlüğü tam olarak sağlanmalıdır.
11. Kadın hakları saldırılara karşı korunmalı ve geliştirilmelidir.
12. Yurttaşların iletişim özgürlüğüne ve özel yaşamlarının gizliliğine saygı gösterilmelidir.
13. İnsan haklarına aykırı tutukluluk rejimine son verilmelidir.
14. İnsan hakları ihlallerinin ve faili meçhullerin kararlılıkla üzerine gidilmelidir.
15. Terör suçlarının tanımı yeniden yapılmalıdır.
16. Toplumsal sorunlar barışçıl yöntemlerle çözülmelidir.
17. Özgürlükçü ve sorgulayıcı bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır.
18. Üniversiteler özerk, akademisyenler özgür olmalıdır.
19. Güçlü sosyal devlet ile toplumun tüm kesimlerinin özgürlüklerden eşit şekilde yararlanması sağlanmalıdır.
20. Türkiye bölgesinde barış kurucu, güven veren, lider ülke olmalıdır.
Kılıçdaroğlu yeniden seçildi
CHP'de 34. Olağan Kurultay'ın birinci günü genel başkanlık seçimi ile sona erdi. Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu 1164 delegenin oyunu alarak yeniden genel başkanlığa seçildi. Kılıçdaroğlu oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından kısa bir konuşma yaparak