Kulüpler Birliğine üye kulüplerle birlikte TFF Heyetini önce Büyükçekmece Belediyesi Spor Kompleksinde ağırlayan Birlik Başkanı Ahmet Bayraktar, burada yapılan hizmetleri Düşmez ve ekibine tanıttı. Öncelikle müsabakaların oynandığı sahayı gezen ve buradan Büyükçekmece Belediyespor’lu futbolcularla birlikte Teknik Direktör Tuncay Soyak’ı kamp yaptıkları tesisleri gezerek buradaki hizmetleri yakından görme fırsatı bulan Düşmez ve ekibi, mükemmelliği ile önce Büyükçekmece, sonra da Türk futboluna uzun yıllar hizmet vereceğine inandığı tesisleri beğendiğini, tesislere hayran kaldığını söylemeden geçemedi.
Burada uzun uzun tesisler hakkında bilgi alan ve buranın yapımında emeği geçen önce Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve ekibine teşekkür ettiğini söyleyen Ali Düşmez, Ahmet Bayraktar ve ekibinin mükemmel bir iş başardığını gözlemlediklerini, burada yaşananları ve yapılan hizmetleri basın ile paylaşarak Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve ekibinin spora verdiği hizmetleri tanıtım anlamında gerekenin yapılması gerektiğini söyledi.
Albatros Restaurant’ta kahvaltı
Büyükçekmece Stadındaki ziyaretin ardından Büyükçekmece Denizinin içinde yer alan Albatros Restaurant’ta hazırlanan Kahvaltı sofrasında bir araya gelen Bayraktar ile yönetimi, Düşmez ve ekibi ile basına açık bir toplantı gerçekleştirdiler. Spor basınının hazır bulunduğu toplantıda İASKF’nin görevlerini, 2.5 yılda yapılanları, yeni dönemde yeniden aday olup yarım kalan işlerin tamamlanması adına yeni bir yapılanma içerisine girdiklerini söyleyen Başkan Ali Düşmez, iyi bir yönetim ile İstanbul’a daha büyük hizmetler getireceklerinin altını çizdi. Bu zamana kadar yaptıklarını anlatan ve daha sonra soru v-cevap şeklinde devam eden toplantıda, birçok kulüp sorunlarını bir bir anlattı ve sorunlarına çözüm üretilmesini istediler.
Enver Katrancı: Kumburgazspor
Toplantıda Ali Düşmez’e ilk soruyu Kumburgazspor Kulüp Başkanı Enver Katrancı yöneltti. “İkinci Amatör Ligde bildiğiniz üzere ekonomik anlamda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bu sıkıntılarımızın yanında Transfer’de de bir dolu para vererek takımımızı oluşturmak istiyoruz. Ben Kumburgazspor kulübü adına sizden şunu öğrenmek istiyorum?, İkinci Amatör Ligde transfer paralarını kaldırabilir misiniz?. İki kulübün anlaşması ve kendi alacaklarından feragat ederek transferin yapılması içir gerekli kolaylığı sağlaması ve buna yanaşmayan kulüplerin transfer paralarını vermesi gibi bir düşüncesi olabilir,. Bize transfer inanın büyük külfet. Bugün 10 tane transfer yapmaya kalkarsanız 7 Bin TL para ödemek zorundayız, bu paranın içerisinde futbolculara vereceğimiz paralar yok, buna nasıl bir öneri getirmeyi planlıyorsunuz.
Bu çok zor bir durum, ileride belki
Katrancı’nın sorusuna Başkan Ali Düşmez, anında cevap verdi ve şunları söyledi. “Öncelikle Kumburgazspor Kulüp Başkanı Enver Katrancı’ya bu sorunu bizlere ilettiği için teşekkür ediyorum. Haklı olabilirsiniz fakat bununla ilgili bugün pek yapacağımız bir şey yok. İlerleyen zamanlarda belki bununla ilgili bir çalışma yapılabilir fakat şu an itibarı ile böyle bir yapılanmanın söz konusu olamayacağını söyleyebilirim. Biz 750 TL olan Transfer harçlarını 700 TL olarak değiştirebildik ve üç yıldan beri transfer paylarına zam yapmama gayreti göstermiş bulunmaktayız. Bu konuya her zaman hakim olduğumu bilin ve bununla ilgili gerekli çalışmaları yapıp üzerimize düşen görevlerini yerine getirmeye gayret göstereceğiz.
Rıza Yılmaz: Celaliyespor
Celaliyespor Kulüp Başkanı Rıza Yılmaz, altyapıya destek olanlara gerekli teşfiğin verilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz sorusunu Düşmez’e şöyle yöneltti, “Kulüplerimizin zor durumda olduğunu herkes biliyor fakat TFF’nin kulüplere gerekli desteği sunabilmesi için altyapıya önem vermeleri gerektiği zorunluluğunu anlatmalıdır. Altyapılarda en az üç kategoride yer alan kulüplere bu alanda destek verilmesini arzu ediyoruz. Bununla ilgili bir çalışmanın olması kulüplere ne kadar fayda sağlar ve bunu kulüplere nasıl yansıtırlar?.
Bunu zaten kulüplere şart koyduk
Başkan Düşmez, bu soruya da içtenlikle cevap verdi, “Kulüplere biz sezon başında özellikle Bölgesel Amatör Lig takımlarına lige katılmaları için en az üç takımla altyapıda temsil hakkı sunmalarını şart göstermiştik. Bunu uygulamaya koyduk ve şu an bu ligde mücadele eden takımların üç adet altyapı liglerinde mücadele eden takımları var. Buna özel bir teşvik vermek bizim haddimize değil fakat bunu alt liglerde uygulamaya koymak kulüplerin menfaatine olacağını düşünüyoruz. Ne kadar kulüpler altyapılarına ilgi ve alaka gösterirse, o kadar transfer yapmamış olurlar. Kendi takımlarında yetişen gençlere vize ve lisans ücreti almayarak destek veriyoruz. Transfere gelince, bu kulüpler transfer yerine altyapılarına gerekli eğilimi gösterirlerse transfer sorunu tamamen ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum. TFF’nin buralara teşviki maddi anlamda olması çok güç. Bizler Amatör kurula bununla ilgili istekleri sunar gereğini yapmaları için çeşitli çalışmaları öneri olarak onlara sunabiliriz” dedi.
Mustafa Uçar: Tepecik Anadoluspor
Tepecik Anadoluspor Kulüp Başkanı Mustafa Uçar’ın sorusu ise başka boyuttaydı. “İkinci transfer dönemi bizlere zorluklar getiriyor. Kulüpler elindeki oyuncuları ikinci transfer dönemi açıldığında ellerinde tutamıyorlar. Bizim maddi gücümüz olmadığından bir sezon ve ya yarım sezon bizim kulübümüzde oynadığında başka kulüplere gidip anında transfer yapabiliyorlar. Tabi bu transfer döneminde oluyor. Bu kulüpleri zorda bıraktığı gibi haksız bir rekabeti de beraberinde getiriyor. Burada kazanan sporcular oluyor fakat bu kazanç tamamen maddi anlamda oluyor. Esas yıkım kulüplere bu anlamda geliyor, çünkü bu oyuncuları kadrolarına katabilmek için paralar harcamak zorunda kalıyorlar. Bir yılda bir oyuncu bir transfer yapmalı, eğer ikinci transfer yapılırsa bu oyuncu için ikinci bir kulübün transfer parası ödememesini istiyoruz. Bir sezonda bir oyuncunun iki transfer yapması demek TFF’ye 1400 TL para ödenmesi demektir. Buna da bir çözüm üretilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyorum. Sizin bu konuda öneriniz ve yaptırımınız ne olabilir. Birde Digitürk’ün Amatörlere katkı payı vermelerini öneriyoruz. Bununla ilgilide bir çalışma yapılabilir mi?.
Amatörlere pay çok zor gözüküyor
Ali Düşmez bu konuya da açık yüreklilikle cevap verdi, “Şimdi Digitür’ün bu konuya sıcak bakmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Biz bu öneriyi çoktan verdik kendilerine fakat bununla ilgili 3. ligin bile pay almaması yönünde bir isteklerinin olduğunu biliyorum. Amatörlere sadece biletlerden bir pay geliyor ama o da çok cüzi miktarda olduğunu biliyoruz. Seyircinin bilet alıp maça gitme sayısı Türkiye’de 250 Bin ise, burarda da büyük bir sıkıntının olduğunu gözlemleyebiliriz. Eğer müsabaka izleme sayısını milyonlara taşıyamazsak buradaki sıkıntının her geçen gün artacağına hazırlıkla olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizler bu konuyu gerektiğinde zaten açıyoruz. Bize olumlu bir netice ulaşmayınca bizlerde üzülüyor bunun neticelenmeyeceğini gözlemliyoruz. Digitürk’ün Amatörlere gerekli payı vermeleri için bizler üzerimize düşen görevi yerine getirmeyi amaçlıyor en kısa sürede bunun hayata geçmesi için çaba sarf edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın” diyerek gerekli bilgileri sundu.
Eren Savaş: Kamilobaspor
Kamilobaspor Kulüp Başkanı Eren Savaş ise, sorusunda şu sözlerine yer verdi, “Bölgesel anlamda kursların yapılması ve buradaki antrenörleri iş sahibi yapma gibi bir çalışmanız var mı?. Bizler kulüpler olarak bu anlamda da sıkıntılar çektiğimizi gözlemliyoruz. Maddi anlamda bir külfet olan Antrenörlük belgesini bu anlamda ekonomik anlamda alamayacak kişilerin sayısı çok. Cüzi miktarlarla bölgesel anlamda buna bir çözüm üretilebilir mi?.
Bu konu çok hassas
Başkan Düşmez, “Bu konu çok hassas ve küçük düşünenler için tasarlanmış gibi gözlemliyorum. Bunu bölgesel anlamda düşünürseniz hiçbir katkı sağlayamayız. Bu konuyu uzun vadeli ve işini gerçekten yapanlar için masaya yatırırsak daha başarılı oluruz düşüncesini taşımaktayım. Bölgesel kurs olayı çok farklı, bunu yapabilmek için gerekli belgeleri her hoca adayının yapabilecek kapasitede olması gerekmektedir. Topa bir kez vuran kişilere bu lisans ve kurs asla kabul görmez. Bizler bununla ilgili gerekli çalışmalarımızı zaten bölgesel anlamda yapıyoruz fakat bu çalışmayı tüm Türkiye’nin çeşitli illerinde yapmaya gayret gösterdiğimiz aşikardır. Bununla ilgili gerekli bilgileri kulüplerimize haberdar ediyoruz fakat bunu hak edenin alması gerektiğinden yapa olduğumuz herkesin bilmesini istiyorum.
Ahmet Bayraktar: Birlik Başkanı
Büyükçekmece Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneği Başkanı Ahmet Bayraktar, yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Öncelikle buralara kadar gelip kulüplerimizin sorunlarını dinleyen ve bilgi sahibi olan İASKF, İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ve TASKK, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyon Başkanı Ali Düşmez ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Belediye Başkanımız sayın Dr. Hasan Akgün’ün yoğun programı olduğundan katılamadığı bu toplantıda kendisini temsil etmeye gayret gösterdim.
Toplantıya katılım gösteren herkese selamlarının olduğunu bildirmek istiyorum. Biz Büyükçekmece Belediyesi ve Büyükçekmece Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneği olarak TFF’nin burada yapabileceği işlere en büyük desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Belediye ve Büyükçekmece Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneği olarak kulüplerimize büyük hizmetler sunmaya gayret gösteriyoruz. Yıllık kulüplere 7 Bin TL destek, katılım paylarını vermek, araç yardımı yapmak, malzeme desteğimizi e onların rahat çalışabileceği sahaları hizmetlerine sunma gibi çalışmalar yapıyoruz. 13 kulübe 13 araç tahsis etme lüksümüzün olmadığını kulüplere bildirdik ve bu kulüplere aynen şunu söyledik, Sizler araç bulun ve müsabakalarınıza gidin. Araçlara ödediğiniz miktarı birliğe fatura edin bizlerde araç yardımı yerine araçlara ödedikleri ücretleri verelim dedik. Bunu hayata geçirdik ve şu an itibarıyla bunu uygulamaya başladık bile. Bizler Büyükçekmece Belediyesi ve Büyükçekmece Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneği olarak her daim kulüplerimizin hizmetinde olacağımızı ifade etmek istiyoruz, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Düşmez’den teşekkür
İASKF, İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ve TASKK, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyon Başkanı Ali Düşmez, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve ekibine buradaki kulüplere verdiği destek ve hizmetlerinden dolayı teşekkür ettiğini söyledi. Buradaki çalışmaların afişe edilmesi gerektiğini söyleyen Düşmez, “Dışarıdan bakıldığında Büyükçekmece Belediyesinin kulüplere hiç hizmeti yokmuş gibi lanse edildiğini gözlemliyoruz. Olayı yerinde incelediğimiz zaman bunun böyle olmadığını görmüş olduk. Bölgeye yapılan 7 adet sahanın, bu kadar güzel tesislerin yapılması hizmetlerin bana göre İstanbul’da en büyüğüdür. Ben buradan bir kez daha Başkan Dr. Hasan Akgün ve ekibine takım arkadaşlarım adına teşekkür ediyor, hizmetlerinin devam etmesini diliyorum” dedi.
Katılım üst seviyedeydi
Büyükçekmece Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Derneği Başkanı Ahmet Bayraktar ve Yönetim Kurulunun organize ettiği toplantıya İASKF, İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ve TASKK, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyon Başkanı Ali Düşmez, Genel Sekreter Ali Tanrıyaşükür, Başkan Yardımcısı Fikret Sivri, Yönetim Kurulunda görev alan Osman İnan, Asım Özdemir, Najdet Bakır, Güzelcespor Kulüp Başkanı Tamer Canbaz ve Selim Pazarlı, Büyükçekmecespor Başkan Yardımcısı Hüseyin Akgün, Aslan Polatoğlu, Tesisler sorumlusu Murat Sayım, Tepecik Anadoluspor Kulüp Başkanı Mustafa Uçar, Celaliyespor Kulüp Başkanı Rıza Yılmaz, Kumburgazspor Kulüp Başkanı Enver Katrancı, Kamilobaspor Kulüp Başkanı Eren Savaş, Karaağaçspor Kulüp Başkanı Naci Hızlan ve bölge basını katılım göstererek toplantının mükemmel geçmesini sağladılar.
.