10 Yıllık Kiracıları Bile Korkutan Yasa

Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Türk Borçlar Kanunu'nun 2014 yılında yürürlüğe girecek kiracı ev sahibi ilişkilerini düzenleyen maddesine göre milyonlarca kişinin evlerinden çıkarılma riskiyle karşı karşıya olduğunu öne sü

 Büyüknohutçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Borçlar Kanunu'na göre kiracı ev sahibi ilişkilerini düzenleyen maddenin bir yıl geç yürürlüğe girecek şekilde düzenlendiğini anlattı. Bu maddenin, 10 yıldan fazla süredir aynı evde oturan kiracılar açısından olumsuz etkileri olacağını savunan Büyüknohutçu,

"Geçmişte bütün edinimlerini yerine getiren, kirasını doğru ödeyen ve yıllık artırımını yapan kiracılar istedikleri kadar evlerde oturabiliyordu. Ancak yeni yasanın bu maddesine göre ev sahibi, 10 yılını doldurmuş kiracılarını hiçbir gerekçe göstermeden 10 yıl sonra kapının önüne koyabilecek. Kiracılarımız bu nedenle huzursuzluk içinde" dedi.

KİRADER olarak, yasa hazırlanırken bu maddeler konusunda ilgilileri uyardıklarına değinen Büyüknohutçu, gelecek yıl kiracılar sıkıntı yaşamadan önce bu maddede düzenleme yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Büyüknohutçu, "Eğer kiracı yasal artışını yapıyorsa kirasını düzenli ödüyorsa konuta zarar vermiyorsa birlikte yaşadığı apartmandaki insanların hayatını çekilmez hale getirmiyorsa sadece ev sahibinin biraz daha fazla para kazanma hırsı yüzünden evden çıkarılamamalı. 10 sene değil, 15 sene de olsa şartları yerine getiren kiracılar evinde oturmaya devam edebilmeli" diye konuştu.

-"Türkiye'deki konutların yüzde 50'si kiralık"-
Büyüknohutçu, yasa maddesindeki değişiklik haberlerini okuyan çok sayıda kiracının kendilerini arayarak, ne yapacaklarını sorduklarını anlattı. Bu konuda kesin bir önlem bulunmadığına dile getiren Büyüknohutçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlgilileri ve bakanlığı acil önlem almaya davet ediyoruz. Türkiye'de maalesef kiracı istatistiği yok. Kaç kiracı kaç yıldır hangi konutta oturuyor, bunların hiçbirisi bilinmiyor. Kiracı profilinin çıkarılması gerekir. Kiracı sayısıyla ilgili sadece tahmin yapabiliyoruz. Türkiye'deki konutların yüzde 50'sinin kiralık olduğunu varsayıyoruz. Bunların da yüzde 20'sinin en az 10 yıllık olduğunu sanıyoruz. Milyonlarca konut kiracısı var. Aynı zamanda iş yerlerinde de de aynı söz sorun söz konusu. Milyonlarca insanımız 10 yıllık kiracı olmaları nedeniyle kapı önüne konulma tehlikesiyle karşı karşıya."

Yaşanabilecek mağduriyetlere karşı yasal yollara başvurmayı düşündüklerini bildiren Büyüknohutçu, kiracıların bir evi kiralarken ev sahibiyle "10 yıl sonra seni evden çıkarmayacağım" diye bir sözleşme imzalatmasının da çözüm olmayacağını söyledi. Büyüknohutçu, kiracılara kontrat imzalarken "tahliye belgesi" imzalamamalarını önererek, "Tek çözüm yasal düzenleme. Tüm siyasi parti temsilcilerine sesleniyoruz. Meclis'te bu acilen görüşülmeli. Bu madde yürürlüğe girmeden yeniden görüşülerek mutlaka iyileştirilmelidir" dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri