Mert Erdoğdu, sekiz aylıkken yürüdü, bir yaşında konuştu ve iki yaşında yüz parçalık puzzle yapmaya başladı. Ancak ailesi, tek çocukları olduğu için onu diğer çocuklardan farklı olduğunu çözemedi.
“SÜREKLİ KONUŞAN, ARAŞTIRAN, FARKLILIK PEŞİNDE OLAN BİR ÇOCUK”
Yerinde durmayan ve sürekli sorular sorarak araştırma ortamı oluşturan Mert’in ilkokula başlama ve üstün zekasının öğretmenleri tarafından fark edilme sürecini annesi Deniz Erdoğdu şu sözlerle anlattı:
“Mert, hiç yerinde durmayan, sürekli konuşan bir çocuktu. 5 buçuk yaşında Nasreddin Hoca İlkokulu’na başladı. Bir haftada okumayı söktü. Boyamalardan sıkıldı. Öğretmeni 2. Sınıf kitaplarını vermeye başladı. Bunlar da da başarılı olunca öğretmen bizi yönlendirdi. Dikkat dağınıklığı olduğunu söyledi ve IQ testi yaptırmamızı istedi. Çünkü sürekli farklılık peşinde olan bir çocuktu. Ve derslerde arkadaşlarının dikkatini dağıtıyordu. IQ testi yaptırdık ve çıkan skor 10 binde 2 gibi görülen bir değerdi.”
Anne Deniz Erdoğdu IQ testinden çıkan skorun 154 olduğunu ve Mert’in dahi seviyesinde olduğunu ifade ettiği konuşmasında, öğrendikleri andan itibaren Mert’in eğitim şeklini değiştirdiklerini söyledi.
KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ İNÖNÜ BİLGİ EVİ’NE GİDİYOR
Derslerine katkı sağlamak amacıyla gittiği Küçükçekmece Belediyesi İnönü Bilgi Evi’ndeki öğretmenlerinden de eğitim alan Mert, Bilgi Evi’nin derslerine yardımcı olduğunu belirtti. Minik dahi, Bilgi Evi’nde satranç kulübüne üye olduğunu ve çeşitli gezilere katıldığını da söyleyerek, burasının gelişimine katkı sağladığını ifade ediyor. Anne Deniz Erdoğdu, Mert’in robotlara, teknolojiye, bilime, uzaya ve bilim belgesellerine merakı olduğunu ifade etti.
Özel şoför olarak çalışan Baba Özkan Erdoğdu ise Mert’e sahip oldukları için şanslı olduklarını dile getirirken, oğlunun geleceğine yönelik endişe de etmiyor değil.
Ancak, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz Mert ve Mert gibi üstün zekalı çocukların durumlarıyla ilgili ailelere müjdeli haber verdi:
‘’Mert ve onun gibi üstün zekalı çocuklarımız, ülkemiz açısından vazgeçilmez değerlerdir. Biz de bu anlamda çok daha gerçekçi bir pozisyonla bu çocuklarımız için Aydın Üniversitesi ile
birlikte özel projeyi hayata geçireceğiz. Kısa sürede bu projeyi kamuoyuyla paylaşacağız’’ diye konuştu. Gelecekte en büyük hayalinin bilim adamı olarak insanlığa yardımcı ve nazik robotlar yapmak olduğunu belirten minik dahi Mert, “benim için bir sanat” diye tarif ettiği elindeki lego karakter Mamut’u anlatırken robotlara olan merakı da gözlerinden okunuyor.