Yargıtay 2. Ceza Dairesi, alkollü bir şekilde araç kullanmanın 'soyut tehlike suçu'nu oluşturduğuna dikkat çekti, beraat kararını bozarak, sanığın trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan mahkum olması gerektiğine karar verdi
Alkol yönetmeliği tartışıladursun, yargıtay alkollü araç kullananlara 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine karar verdi.
Terörist saldırılarda bile bu kadar büyük can kayıpları yaşanmıyor... Her yıl, binlerce insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Kazaların büyük bir bölümünün nedeni; aşırı hız, trafik kurallarının ihlal ve alkollü bir şekilde araç kullanmak.
Alkollü içkileri alma yaşına ilişkin yönetmelik tartışılırken, Yargıtay alkollü araç kullanmak konusunda tarihi bir karara imza attı. Yargıtay'ın verdiği kararın ardından alkollü bir şekilde araba kullanmak için iki kere düşünmek gerekecek.
Bartın Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Ceza Dairesi, alkollü araç kullanan S.K. nın "trafik güvenliğini tehlikeye sokmak" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.
Kararda, alkollü araç kullanan kişinin herhangi bir kazaya neden olmasa bile "soyut tehlike" suçunu işlediğine dikkat çekilerek şöyle dendi.
"138 promil alkollü olarak trafikte araç kullandığı tespit edilen sanık hakkında 'reflekslerinin yavaş, gözlerinin kızarık ve baygın' olduğuna dair tutanak düzenlenmiş olması ve bu haliyle motorlu araç kullanamayacağına dair devlet hastanesi'ne ait doktor raporu karşısında; yüklenen suç 'soyut tehlike suçu' olduğu halde, soyut bir tehlike gerçekleşmediği biçimindeki yasal olmayan gerekçelerle ve sanığın dışa yansıyan davranışları ile ilgili polis memurlarınca düzenlenen tutanak tartışılmaksızın beraatine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir"
İşte bu kararın ardından alkollü araç kullananlar, herhangi bir kazaya neden olmasa bile, 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilecek. Yerel Mahkeme, Yargıtay'ın verdiği karara uymazsa, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine gelecek