Bodrum’da sahte içki 3 Rus rehberin ölümüne neden olurken, Kayseri’nin Zincirdere Köyü’ndeki bakkal alkollü içki ruhsatına rağmen belediyeden ihtar aldı. Akyapı Bakkaliye’nin sahibi Metin Geldeş, “TAPDK’dan ruhsatım olmasına rağmen ‘15 gün içinde alkol satışını durdurmazsan kapatırız’ dediler. Şimdi bir bira almak isteyen 10 kilometre uzağa gitmek zorunda” dedi.
TURİZM sektörü, büyük umutlar bağladığı 2011 yazına peş peşe gelen kötü haberlerle girdi. Bodrum’da yat turunda sahte içkiden zehirlenerek ölen Rus rehberlerin sayısı 3’e yükseldi. Turizm fırsatlarını değerlendirmeleri için Türkiye’de ağırlanan turizm rehberlerinin yanı sıra bir Türk vatandaşı da hayatını kaybetti. Sahte içkiden zehirlenerek ölenler ve kalıcı hasara maruz kalıp tedavileri hastanelerde sürenler, Rus basınında olduğu kadar dünya basınında da geniş yer buldu.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, “Kaçak içki üretimini teşvik eden en önemli etken, alkollü içeceklerdeki ÖTV oranıdır. Seçimden sonra seçilen hükümet bu yüksek vergiyi düşürmeli” diyerek turizm sektörünün olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Bir yandan sahte içki can alırken, Tütün ve Alkol Piyasaı Düzenleme Kurumu’ndan (TAPDK) alkollü içki satışı olmasına rağmen Talas’daki Akyapı Bakkaliye belediyeden ‘kapatırız’ ihtarına muhatap oldu.
Akyapı Gıda’nın sahibi Metin Geldeş, babasının 10 yıldan daha uzun bir süre önce ekmek teknelerini kurduğunu hatırlatarak, şöyle anlatıyor: “2005’te babamın üzerine olan TAPDK’dan yeniledik ve alkol satışına başladık. 2008’de dükkanı ben devraldım. TAPDK’dan alınmış ruhsatım da var ama birkaç hafta önce zabıta ve ruhsat müdürlüğünden geldiler. 15 gün süre verdiler ‘Ana faaliyet alanına geri dön. İçkiyi kaldır’ dediler. Vergi borcum yok, eksiğim yok. İtiraz ettim. Sonra ellerinde Belediye Encümen Kararı diye bir şeyle geldiler. ‘Hakkında telefonla şikayet geldi. Kapatmazsan mühürleriz’ dediler. Biz de alkolü içkileri kaldırdık. Hiçbir eksiğim yok, kanuna aykırı bir durumum yok ama canımdan bezdirdiler.”
Zincirdere’de alkol bitti
Zincirdere Köyü’nde alkollü içki satılan tek nokta olduğunu söyleyen Metin Geldeş, artık bir bira almak isteyenin bile en az 10 kilometre uzaktaki Talas merkezine gitmek zorunda kalacağını söyledi. Metin Geldeş, şunları dile getirdi: “Bizim köy yine şanslı, alkollü içki satılan en yakın bakkalın 20-30 kilometre uzağında olan köyler var. Kanuni hakkımı kullanacağım. Bu işin peşine düşüceğim ama alkollü içki içmek isteyen insanlar şimdi ne yapacak. Bu durumda insanlar ya gidip 10-20 kilometre uzaktaki bir yerde içecek ve alkollü araba kullanacak. Bu hem yasalara aykırı hem de tehlikeli. Ya da insanlar kendi imkanlarıyla artık kaçak bulursa kaçak sahte bulursa sahte içecek.”
TAPDK bile bilmiyor
Konuyu ilettiğimiz ve bilgisine başvurduğumuz TAPDK bile kendisi ruhsat verdikten sonra belediyenin böyle bir yöntem izleyip izleyemeyeceğini bilmiyor. TAPDK Basın Müşaviri Mahmut Sarper “Zaten ruhsat belediyelerden gelen yeterlilik belgelerine bakılarak veriliyor. TAPDK’dan ruhsat aldıktan sonra bir sorun olmamalı” dedi. Talas Belediyesi Zabıta Müdürü Ahmet Çimen ise, “Bu işyerinin ana faaliyet konusu bakkaliye. Tali faaliyet konusu olarak alkollü içki satışını ekletmesi gerekiyor. 2005’te çıkan yönetmelik bu şartı getiriyor. Şimdi müracat eder mi? Ederse, ruhsat şefliği bunun araştırmasını yapar” açıklamasını yaptı.