SANATÇI Müjdat Gezen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve 'ılgın Proje' olarak nitelendirdiği 'Kanal İstanbul' projesinin zamanlamasını eleştirerek, "Bunlarda GSM var. Gündem Saptırma Merkezi. O kadar güzel ki tam bir şey çıkacak, 'Buradan bir kanal açalım' diyorlar. Bu kadar insan açlıktan ölürken zekice hazırlanmış bir proje. Ama yani bunu da artık kimsenin yutacağını sanmıyorum" dedi.
İzgören Akademi tarafından Bursa'da bu yıl ilk kez gerçekleştirilen 'Marmara Yönetim Buluşması', Holiday Inn Otel'de yapıldı. Açılışın ardından öğleden sonraki oturumda sanatçı Müjdat Gezen söyleşiye katıldı. Soru- cevap şeklindeki konuşmalardan hoşlandığını ve tek taraflı konuşmayı tercih etmediğini dile getiren Gezen, Türkiye'de de çok tatlı durumların olmadığını ve diyalog bozukluklarının yaşandığını kaydetti. Kendisinin sabah kalktığında yaşamanın mutluluğu ile uyandığını anlatan Gezen, çeşitli zam ve üzücü haberlerden sonra durumun değiştiğini söyledi.
Türk halkına "Karagöz'ü mü, Hacivat'ı mı daha çok seversiniz?" şeklinde bir anket uygulansa, "Karagöz" yanıtının çıkacağını iddia eden Gezen, kendisinin Hacivatçı olduğunu belirterek, Karagöz'ün kıro ve kaba bir insan olduğunu söyledi. Türk halkının da çok okuyan insanları sevmediğini savunan Gezen, Başbakan'ın Türk toplumu tarafından bu kadar sevilmesini de buna bağladığını dile getirdi.
Başbakan Erdoğan'ın "Çılgın Proje' olarak değerlendirdiği 'Kanal İstanbul'un zamanlamasını da eleştiren Gezen, "Seçim arifesinde lise öğrencilerinin sınavları, açlık sınırında 13 milyon insan, 3.5 milyon resmi rakamlara göre potansiyel işsiz var. Bunlarda GSM var. Gündem Saptırma Merkezi. O kadar güzel ki tam bir şey çıkacak, 'Buradan bir kanal açalım’ diyorlar. Nasıl olacak? Bunca yıl İstanbullu'yum Kanuni de demiş, Bülent Ecevit'in de böyle bir projesi çıktı. Bu kadar insan açlıktan ölürken, kanal açmak zekice hazırlanmış bir proje. Ama yani bunu da artık kimsenin yutacağını sanmıyorum" diye konuştu.
Konuklardan birisinin "Lise öğrencilerinin YGS ile ilgili eylemlerini Sayın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Hababam Sınıfı'ndaki örnekleri göstererek Tarık Akan'ın da bu eylemlerde destek vermesini 'Aslında o da kopyacı bir öğrenciydi' deyip eleştirmiş. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya ise Müjdat Gezen, "Nimet Çubukçu hakkında mı? Ben beğeniyorum kendisini ama tek hatası Milli Eğitim'den anlamıyor" yanıtını verdi.
Konuşmasının ardından Gezen'e Çini Çerçeve hediye edildi.
HÜSNÜ ÖZYEĞİN'DEN BAŞARININ SIRLARI
Daha sonra düzenlenen oturumda ise FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, okul yaşantısı ve iş deneyimleri ile ilgili bilgiler verdi. Artık özgeçmişlerde iş, spor, sosyal sorumluluk faaliyetinin çok yönlü olmasına bakıldığını anlatan Özyeğin, Harvard Üniversitesi'ne bu özelliklerin öne çıkması ile girebildiğini kaydetti. ABD'deki eğitiminin ardından 29 yaşında Türkiye'ye döndüğünü ifade eden Özyeğin, Çukurova Holding'de çalışmaya başladığını söyledi. Daha sonra Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası'nda çalıştığını belirten Özyeğin, sonraki süreçlerde bankadan kendisine hisse almak istediğini fakat bunun gerçekleşmemesi sonucu Finansbank'ı kurduğunu hatırlattı. Finansbank'ta 33 bin bankacı çalıştığını anlatan Özyeğin, bunların 9 bininin yurtdışında istihdam ettiğini kaydetti. 1994 krizinde biraz sıkıntı yaşadıklarını fakat mevduat alıp, kredi vererek o günlerin sıkıntılarını aştıklarını söyleyen Özyeğin, yurt dışı yatırımları ile birlikte önemli adımlar attıklarına işaret ederek, "Yurt dışında Türklerin bankacılık yapılabileceğini gösterdik. Bireysel bankacılık anlamında tek Türk kurumuz. Rusya'da 3 bin 700 çalışanımız var. 1 milyon kredi kartı kullanılıyor. Günde ortalama 200 otomotiv kredisi veriyoruz" diye konuştu.
"PETROLÜMÜZ, DOĞALGAZIMIZ YOK AMA İYİ İNSAN KAYNAĞIMIZ VAR"
Giyim perakendeciliğini de iyi yaptıklarını söyleyen Özyeğin, "İyi yaptığımız işi bildiğimiz coğrafyalara da götürüyoruz. Rusya ve Ukrayna pazarlarına götürebiliyoruz. Böyle bir stratejimiz var. Bir işi yapınca daha fazlasını yapmak istiyoruz. Türk müteşebbisinde işi var. Türkler kadar iyi yetişmiş insan kaynağı yok. Petrolümüz, doğalgazımız yok ama çevre ülkelerden iyi insan kaynağımız var. Kendinize güveniyorsanız, hayaliniz kadar ilerlersiniz ancak realist olmanız lazım. Yapacağınıza inandığınızda yapamayacağınız yok. Türkiye'de de bunun örnekleri var" dedi.
"YENİ GİRİŞİMCİ YETİŞMEZSE ÜLKE BÜYÜMEZ"
Yeni girişimcilerin yetişmemesi durumunda ülkenin büyümesinin gerçekleşemeyeceğini dile getiren Özyeğin, "11 ülkede 75 şirket kurdum. Yarısından fazlası finans şirketi. Çin'de de alışveriş merkezi kuruyoruz" diye konuştu.
'Bunlarda GSM var'
Müjdat Gezen'den 'Çılgın Proje' eleştirisi