CHP İstanbul’da kadına yönelik şiddet tartışıldı

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı’nın Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmelerle ilgili gerçekleştirdiği “Perşembe Sohbetleri”nde bu hafta kadına yönelik şiddet ve buna ilişkin çözüm önerileri tartışıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayal



CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen Perşembe Sohbetleri’nin bu hafta gerçekleştirilen ikinci toplantısının konusu kadına yönelik şiddet ve çözüm önerileri oldu. CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Dr. Gülsüm Kav, geçmişten günümüzde kadına yönelik şiddet olaylarından örnekler vererek çözüm önerilerinde bulundu.


Program öncesinde konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Özgecan Aslan’ın öldürülmesiyle çok derin bir üzüntü duydukları belirterek, “Durumun vahametini ortaya koymak için ya da bu konuda alınacak önlemleri tanımlamak için çok sayıda siyasetçinin bilim insanın açıklamaları oldu. Bir bölüm ‘Bize de olabilirdi, bizim de çocuğumuzun başına gelebilirdi’ diyerek durumun vahametini ortaya koymaya çalıştı. Oysaki durumun vahim olması için illa bizim çocuğumuza olması gerekmiyor. Bu toplumda herhangi birine, bir kadın yurttaşımıza böyle bir saldırının yapılması zaten başlı başına yeterince vahim. Bir bölümümüz de bu tür olayların önüne geçmek için nelerin yapılması gerektiğini tanımlamaya çalıştı. ‘İdam geri getirilsin, hadım edilsin’ denildi. Bunların da soruna çözüm olabileceği kanısında değilim. Bizim ulus olarak halk olarak toplum olarak yaşamımızın çok kötü bir zaman diliminde geçtiğini düşünüyorum” dedi.


Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol’un köşesine taşıdığı Türkiye’deki toplam tutuklu ve hükümlü sayılarını gösteren TÜİK verilerini hatırlatan Karayalçın, “Türkiye’deki toplam hükümlü ve tutuklu sayısı 50 bin dolaylarında dalgalanmayla 2005 yılına kadar geliyor. 2005 yılında Türkiye’deki toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 55 bin 966. 2013’te ise bu rakam 144 bin 098. Yani 8 yılda bu toplumda tutuklu ve hükümlü sayısı yüzde 388 oranında artmış, tam 4 kat” diye konuştu. “Bu bir çılgınlık halidir, bunu nasıl tanımlayabiliriz kestiremiyorum” diyen Karayalçın, “Eğer siyaseti toplumsal sorunların çözümü için değil de toplumsal kimlikler üzerinden yaparsanız insanları inanç veya etnik kimliklerine göre kompartımanlara bölerseniz ve insanlarımızın arasında duvarlar inşa ederseniz sonuçta böyle bir yere geliyoruz” dedi.


Kadına yönelik şiddet olaylarının önüne geçmek için bu tür toplantıların önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Karayalçın, “Ben bir yurttaş olarak bu olayların yaşanmasından yalnızca üzüntü duymuyorum aynı zamanda utanç duyuyorum. Hepimiz utanmalıyız ki yeni olayların önüne geçmek için bir katkıda bulunabilelim. Bu toplantı bunun bir adımı” diye konuştu.


İl Başkanı Murat Karayalçın, Perşembe Sohbetleri’nin gelecek haftaki toplantısıyla ilgiliyse; “Önümüzdeki programda, muhtemelen Hikmet Çetin’in ve Ünal Çeviköz’ün katılımıyla CHP’nin Irak ve Suriye sorunlarının çözümüne ilişkin görüşlerini dinleyeceğiz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri