İBB'den toplama kampı gibi barınak

Hayvanseverler: "Kısırkaya hayvan barınağı toplama kampından farksız."
Yeryüzü Özgürlük Derneği, Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul Kent Dayanışması ve Sarıyer Kent Dayanışması üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin(İBB) inşa ettiği "Kısırkaya Geçici Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı" ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Binlerce hayvanın bir yere toplanmasını eleştiren aktivistler düzenledikleri basın toplantısında, barınakla bir hayvan tecrit merkezi inşa edildiğini söylediler.

Taksim Makine Mühendisleri Odası'nda gerçekleşen toplantıya Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Hülya Yalçın, Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyesi Burak Özgüner ve Kuzey Ormanları Savunması üyesi Balaban Cerit katıldı.

"TOPLAMA KAMPINDAN FARKSIZ BİR TECRİT MERKEZİ"

Burak Özgüner yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu:

"Toplama kamplarından farksız bir hayvan tecrit merkezi inşa edilmiştir. Bu inşaat, binlerce hayvanın, yaşadığı yerden toplanarak merkezde alıkonması, bu canlıların doğalarına aykırı şekilde birlikte yaşamaya mecbur bırakılacağı anlamına gelmektedir. Kısa süre içinde bir hayvan soykırımı merkezine dönüşecek olan bu tesis, hayvanların yaşam haklarını yok edecektir. Kamuoyuna hayvanlar için neredeyse 5 yıldızlı bir otel konforunda tesis hazırlandığı şeklinde pazarlanan bu süreç, fiili olarak binlerce hayvanın hapsedilmesi sonucunu getirecektir. İstanbul sınırlarında bulunan hayvan barınaklarının utanç verici koşulları tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Barınaklarda hastalıklardan ve sıfıra yakın bakım koşullarından, sayısız hayvan hayatını kaybetmektedir."


KADİR TOPBAŞ'IN BARINAKLA İLGİLİ AÇIKLAMASI İZLETİLDİ

Tesisin inşa edildiği yerin fiziksel koşullarına değinen Özgüner, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iddialarının aksine tesis; Karadeniz kıyısında korunaksız bir şekilde karşısına alan dik bir yamacın üzerinde, su yoğunluğunun fazla olduğu, ulaşımın kolay olmadığı, kötü hava koşullarına ve sert rüzgârlara sahip olan, toprak kaymalarının gerçekleştiği bir noktada inşa edilmiştir" dedi.

Özgüner, projenin inşa edildiği arazinin, imar planlarında halen 2. derece SİT ve mera alanı olarak görüldüğünü belirterek, arazinin projeye tahsisinin Belediye Encümeni kararı ile alındığını hatırlattı. Basın açıklamasının ardından İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı bir televizyon programında barınak kapasitesinin 20 bin olacağına ilişkin yaptığı açıklama da izletildi.

5 YILDIZLI OTEL DE OLSA FARK ETMEZ

72 hektarlık alana inşa edilen Kısırkaya'da sadece köpeklerin değil, kedilerin de toplanacağının altını çizen İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Hülya Yalçın ise "5 yıldızlı otel de olsa hayvanların doğal yaşam alanı şu anda yaşadıkları yerdir. Hayatlarımızdan söküp alınmalarına göz mü yumacağız? Bizlere yakın yerlerdeyken bile takip edemiyoruz" dedi.


SOKAK HAYVANLARI KENDİ SEMTİNDE YAŞASIN

Kuzey Ormanları Savunması üyesi Balaban Cerit de, "Sokak hayvanları, kendi yaşadıkları mahallede, semtinde yaşama hakkına sahip olsun. Sokakların canlılardan arındırılması ve İstanbul'un beton dışında hiçbir özelliği olmayan bir şehre indirgenmesi durdurulsun" diye konuştu.




Hayvan hakları savunucularının duygularının istismar edildiğini söyleyen Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı da arazinin statüsünün usülsüzce değiştirildiğini belirterek, "İnsanların dini duygularını istismar eder gibi hayvan hakları savunucularını da istismar ederek bu alanı mera vasfından çıkartarak imara açma konusunda birinci adım olarak kullandınız" dedi.
Basın açıklamasında 31 Ocak 2015 Cumartesi günü Kısırkaya'da hayvan barınağı önünde eylem yapma çağrısında bulunuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri