IDEF'11 Fuarı'nın açılışı yapıldı

Fuarın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Gül, av tüfeklerine ilgi gösterdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,

"Savunma sanayisi savaşa hazırlık için değil, savaşları önlemek için elzemdir. Kimin savaşa hazır, herhangi bir belayı, tehdidi defedecek, caydıracak hazırlığı yoksa başka birinin yanlış yapmasını da bir nevi azmettirmiş olur"


Gül, Türkiye'de ilk kez üretildiği belirtilen dürbünlü bir av tüfeğini inceledi.

İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın (IDEF'11)" açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ile yabancı ülke temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

ÜLKE İÇERİSİNDE GÜVENLİK OLMADAN DEMOKRASİ, BARIŞ VE HUZUR İÇİNDE BİR HAYAT MÜMKÜN OLMAZ

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin savunma ve dış politikasının esas stratejisinin "Yurtta barış dünyada barış" ilkesi çerçevesinde şekillendiğini ifade ederek, Atatürk'ün bu ilkeyi Birinci Dünya Savaşı'nın ardından çekilen acıları ve yeni kurulan ülkelerdeki çekişmeleri göz önüne alarak, hedef gösterdiğini, aradan yıllar geçmesine rağmen bu sözün hala geçerli olduğunu anlattı. Yurt içinde huzurun, güvenliğin, dünyada istikrarın, huzurun sağlanması ve tehditlerin yok edilmesinin birinci ihtiyaç ve şart olduğunu belirten Gül, ülke içerisinde güvenlik olmadan demokrasi, barış ve huzur içinde bir hayatın mümkün olmadığını söyledi. Gül, fuarda sergilenecek bütün ürünlerin, istikrarın ve güvenliğin sağlanması için gerekli araçları sunduğunu kaydederek, "Savunma sanayisi savaşa hazırlık için değil, savaşları önlemek için elzemdir. Kimin savaşa hazır, herhangi bir belayı, tehdidi defedecek, caydıracak hazırlığı yoksa başka birinin yanlış yapmasını da bir nevi azmettirmiş olur" dedi.

KAYNAKLARIN EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANILMASI ELZEMDİR

Gül, Türkiye'nin, kendi iç güvenlik kurumlarını en güzel şekilde donatma hedefini aklında birinci unsur olarak tuttuğun belirterek, "Türkiye

savunma sanayisine son yıllarda özellikle çok büyük önem vermektedir. Çok büyük hamleler yapılmıştır. Özellikle savunma sanayisindeki üretimin tasarlanması, yerli imkanların kullanılması açısından da çok büyük gelişmeler olmuştur" diye konuştu. Savunma sanayisinde karşılıklı dostlar arasındaki bağımlılığın da bir noktada önemli olduğunu dile getiren Gül, "Kaynakların en verimli şekilde kullanılması elzemdir. Birimizin yaptığını başka birimizin de aynen yapmasına gerek yoktur. Yeri geldiğinde dostlar, müttefikler olarak ortak projelere de çok büyük önem veriyoruz. Türkiye büyük projelerde, gerek nakliye uçakları gerek yeni nesil savaş uçaklarının, helikopterlerin yapımında, ortak projelere girmektedir" dedi.

SAVUNMA VE HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN 2010 YILI TOPLAM İHRACATI 853.5 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, Türkiye'nin savunma politikasının temelinde, "Yurtta barış, dünyada barış" prensibini temel aldığını kaydederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu amaç doğrultusunda yüksek hareket kabiliyeti ile dünyanın en iyi teçhiz edilmiş, en iyi eğitime sahip ve en itibarlı ordularından biri olduğunu söyledi. 2010 yılı itibarıyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamada, hazır alımın oranının yüzde 10'nun altına düştüğünü kaydeden Gönül, "Kendi tasarımımızı yapamadığımız alanlarda ise uluslararası ortaklık ve işbirliğine yöneliyoruz. A400M Ulaştırma Uçağı projesi, Müşterek Taaruz Uçağı Projesi gibi konsorsiyum projelerinde nitelikli iş payları alıyoruz. Türkiye'de kendi geliştirdiğimiz tüm sistemler çeşitli ülkelere ihracatı gerçekleştirilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan operasyonel sistemlerdir. Savunma ve havacılık sektörü, toplam ihracatı, 2010 yılı itibarıyla 853.5 milyon dolara ulaşmıştır. Tank, gemi, uçak ve helikopter modernizasyon projelerinin ise büyük bir kısmı ülkemizde gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Hayrettin Uzun ise, fuarın, bölgesinin en büyük, dünyanın ise en büyük ilk 5 savunma sanayi fuarından biri haline geldiğini anlatarak, fuara bu yıl 71 ülkeden 24'ü bakan düzeyinde olmak üzere 425 üst düzeydeyöneticinin, 211'i yerli, 410'u yabancı olmak üzere 621 firmanın katıldığını kaydetti.

AV TÜFEĞİNİ İNCELEDİ

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, üst düzey konukların da katılımıyla kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra fuarı gezen Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile beraber Türkiye'nin ilk milli tank projesi "Altay"ın bire bir boyutunun bulunduğu standın açılışını yaptı. Gül, sniperlardan etkilenerek Türkiye'de ilk kez üretildiği belirtilen dürbünlü bir av tüfeğini de inceleyerek, nişan aldı.

İKİLİ GÖRÜŞME DE YAPTI

Cumhurbaşkanı Gül, stantları dolaştıktan sonra da Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks ile görüştü. Basın mensuplarının görüntü almasına izin verilen görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Öte yandan görüşmenin ardından fuar alanından ayrılarak aracına binmeye hazırlanırken yanına bir çocuğun yaklaşmaya çalıştığı görüldü. Bahçelievler Bedensel Engelliler Derneği'nden geldiğini söyleyen Rıdvan Alan, Cumhurbaşkanı'na makbuz karşılığında 20 tane dergi verdiklerini, Gül'ün de kendilerine 100 TL verdiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri