Uzmanından 'Sağlıklı Kış' reçetesi

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hastalıklar hem sağlık açısından hem de iş kaybı açısından önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Küçükçekmece Belediyesi, halkı bu konuda bilinçlendirmek için bir söyleşi düzenledi. Uzm. Dr. Ahmet Selvi bu has
 

Kış aylarında sıkça görülen kış hastalıkları, okul ve iş günü kayıplarına neden olarak günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Bu konuda sorumluluk üstlenen Küçükçekmece Belediyesi, mevsim şartlarını dikkate alarak, soğuk algınlığı, grip, sinüzit, bronşit ve zatürre gibi kış hastalıklarını masaya yatırdı. Uzm. Dr. Ahmet Selvi, Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen sağlık söyleşisinde kış hastalıkları karşısında alınabilecek tedbirleri  Küçükçekmecelilerle paylaştı.

HER 5 KİŞİDEN BİRİ HASTALANIYOR

Kış hastalıklarının ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini ifade eden Uzm. Dr. Ahmet Selvi, her beş kişiden birinin bu hastalıklara yakalanarak işinde ve okulunda gün kaybı yaşadığını belirtti. Bulaşıcı olan bu hastalıkların en çok okul çocuklarından geldiğini vurgulayarak temel korunma yöntemlerini anlatan Uzm. Dr. Ahmet Selvi, “Yetişkinlere göre çocukların bağışıklık sistemi daha zayıftır. Bu nedenle evde çocuklarımızı iyi korumamız gerekiyor. Bunun için çocuğunuz hastalandığında kardeşleri varsa odalarını ayırın. Aynı eşyaları kullanmalarına izin vermeyin” diyerek mendil kullanma ve el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi.

GRİP AŞISI BİLİNEN EN İYİ KORUNMA YOLUDUR

Geçtiğimiz yıl büyük tartışmalara yol açan aşı konusunu gündeme getiren ve önemli açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Ahmet Selvi, “Bilinen en iyi korunma yolu aşıdır. Ancak aşı grip olmayacağınızın garantisini vermez. Ölümcül vakalardan korur ve hastalık riskini azaltır. Özellikle ağır hastalıkları bulunan ve ölümcül komplikasyon riski yüksek hastalara mutlaka aşı yapılması gerekir. Aşılar virüslerin bağışıklığına karşı her yıl yenileniyor. Bu yüzden Eylül ve Ekim ayları aşı için en uygun zamandır.” dedi.

BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI

 Selvi, bilinçsiz antibiyotik kullanımını sakıncalı bulduğunu da sözlerine ekledi. “Kış hastalıklarında direkt antibiyotik kullanımı bir işe yaramaz.” diyen Uzm. Dr. Ahmet Selvi, “ Virüsler bu ilaçlara karşı direnç gösterir ve bağışıklık sağlar. Bu yüzden hangi virüse karşı hangi antibiyotiği kullanmanız gerektiğini siz bilemezsiniz. Eğer doktorunuz gerekli görürse zaten antibiyotik verir. Ancak antibiyotiğin etkili olması için hastalık belirtileri ortaya çıkar çıkmaz kullanılması gerekir. Hastalığın ikinci gününden sonra kullanırsanız boşu boşuna yan etkilerine maruz kalırsınız.” diye konuştu.

NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİYİZ?

Söyleşisinde doktora ne zaman gidileceği konusuna da açıklık getiren Uzm. Dr. Ahmet Selvi, seyircilere, öksürük ve balgamı “Sigaradandır” deyip geçiştirmemelerini ve nefes darlığının müdahale edilmezse ciddi sorunlar ortaya çıkarabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirtti. Konuyu örneklerle genişleten Selvi, “Ateş üç günden uzun sürdüyse, öksürük geçmiyorsa, sarı-yeşil renkte balgam geliyorsa ve nefes darlığı başlamışsa mutlaka doktora gidin. Hele ki ailenizde kronik hastalığı bulunanlar varsa bu durum daha da önemli hale geliyor.” dedi.

SİGARA SAVUNMAYI ÇÖKERTİYOR

Söyleşide, seyircilerin sorularını yanıtlayan Uzm. Dr. Ahmet Selvi son olarak kış hastalıklarına karşı alınabilecek birkaç ipucu sundu. Selvi,  “Soğuk algınlığında en iyi tedavi yatak istirahatıdır. Bol su ve gıda tüketilmeli, vücudun direnci düşürülmemelidir. Sigara vücudun savunma sistemini çökertir. Sigara kullananların bronşite yakalanma riski çok yüksektir. Tabi bununla birlikte sigara kullanan bronşit hastalarında iyileşme süreci daha uzun olur” dedi. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri