İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarına Kabataş – Bağcılar Tramvay Hattı’nda çalışacak yeni alınan ileri teknoloji tramvay araçlarını tanıttı. Kendi kullandığı tramvay ile gazetecileri Sultanahmet Meydanı’na götüren Başkan Kadir Topbaş, burada Sultanahmet Meydanı çevre düzenleme çalışmalarını yerinde inceledi ve Tarihi Yarımada’nın yayalaştırılması çalışmalarını anlattı.
Çok sayıda basın mensubunun katıldığı geziye Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mevlüt Vural ve Muzaffer Hacımustafaoğlu ile Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak ve ULAŞIM A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız da katıldı.
Sultanahmet Meydanı’nda gazetecilere açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kabataş – Bağcılar Hattı’nda artan yolcu talebini karşılamak üzere satın alınan 37 adet düşük tabanlı tramvay aracının tamamının testlerden geçirildiğini ve hizmete girecek araçlarla birlikte hattaki tramvay sayısının 92’ye çıkacağını belirterek, şöyle konuştu;
“Alınan yeni alçak tabanlı tramvaylarla birlikte iki ayrı hat olarak hizmet veren Kabataş-Zeytinburnu ve Zeytinburnu-Bağcılar Tramvay Hatları tekbir hat haline getirilecek. Zeytinburnu-Bağcılar Hattı’nın döşemeleri alçak tabanlı hale getiriliyor. Bir ay sonra Kabataş’tan Bağcılar’a kadar tek hat olarak hizmet verilecek. Araçlar düşük tabanlı olduğundan araç içerisinde herhangi bir basamak veya engel bulunmuyor. Bu sayede engelli yolcular, araçların içinde de rahat hareket edebilecek” diye konuştu.
37 yeni tramvayla sefer aralığı 2 dakikaya düşecek
Satın alınan araçlarda en son teknolojik yeniliklerin uygulandığını ve tramvayın ön kısmının İstanbul’un simgesi olan kırmızı lale şeklinde tasarlandığını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, hızlı tren teknolojisinde kullanılan elektrikli tahrik motorlarının ilk kez bu tramvayların üretiminde kullanıldığını, tam korumalı kabinin olası çarpışmalarda makinisti koruyacak şekilde tasarlandığını, yüksek acil frenleme ivmesiyle daha emniyetli yolcu trafiği hedeflendiğini, araçların içinin kapalı devre kamera sistemiyle denetlendiğini ve tramvayların GPS ile hat boyunca takip edilebildiğini kaydetti.
Bu hattaki seferlerin yeterli olmadığı konusunda çok şikayet aldıklarını, ancak dünyada vagon üreten birkaç firma bulunduğu için 2 yıl önce verilen siparişleri ancak alabildiklerini ifade eden Başkan Topbaş, 37 yeni tramvayla hattaki araç sayısının 92’ye çıktığına dikkat çekerek, “Bugüne kadar 5 dakikada bir yapılan seferler artık 2 dakikaya indirilecek. Böylece çok ciddi bir yolculuk talebi bulunan bu hatta önemli bir rahatlama olacak. İnsanlar gayet ileri teknolojiyle donatılmış bu hatta hızlı, kaliteli, konforlu ve güvenli yolculuk yapacak” dedi.
Tophane – Sultanahmet arasına ‘Ekspres Tramvay Hattı’
Tarihi Yarımada’yı otobüslerden ve değir araçlardan arındırarak adım adım yayalaştırdıklarını dile getiren Kadir Topbaş, Galata Limanı’ndan Sultanahmet bölgesine otobüslerle taşınan turistlerin artık ‘Ekspres Tramvay Hattı’ ile taşınacağını söyledi. Topbaş, “Salı Pazarı’nda gemiden inen turistler çok özel dizayn edilmiş ve süslenmiş tramvaylarla hızlı ve konforlu bir şeklide Sultanahmet bölgesine taşınacak. Böylece Tarihi Yarımada otobüs baskısından tamamen kurtulmuş olacak. İnşallah 2011 yılında 6-6 ay içinde bu projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu.
Tarihi yarımada’daki cadde ve sokakların yenilenerek yayalaştırılmasına devam edildiğini hatırlatan Topbaş, cadde ve sokaklara döşenen granitlerin eski Arnavut kaldırımı gibi doğal taş olduğunu ve Antalya ile Bergama bölgesinden getirildiğini belirtti. Granitlerin ebat ve özelliklerinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
Eski Arnavut kaldırımları geri geliyor
Bu bölgedeki çalışma Mayıs ayında bitecek ve Tarihi Yarımada araç baskısından kurtulmuş olacak. Gelişmiş ve turizmden pay alan bütün şehirlerde görüyoruz. Tarihi eserler yayalaştırılmış alanlarla kurtuluyor. Esnafımız için gece saatlerinde servis imkanı vereceğiz. Böylece turizmi sürekli gelişen İstanbul turizmden daha çok pay alacak. İstanbullular ve esnaflarımız da bu yayalaştırılmış alanlardan çok memnun kalacak. UCLG Başkanı olarak, İstanbul’dan dünyaya örnek bir yayalaştırma projesi de göstermiş olacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve İstanbul 2010 Ajansı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu çalışma gerçekten gurur verici bir çalışma. Bu yeni taşları ve çevre düzenlemesini daha sonra İstanbul’un bütün tarihi alanlarında uygulayacağız. Taşların arasına da yağmur ve kar suyu girmesin diye özel bir silikon sıkılıyor. İstanbullulara hayırlı olsun.”
Başkan Kadir Topbaş, konuşmasının ardından beraberindekilerle çevre düzenlemesinin devam ettiği Sultanahmet Meydanı’nı gezdi. Ceketini çıkaran Başkan Kadir Topbaş işçilerle birlikte taş döşedi ve bir mimar olarak Arnavut kaldırımı döşemenin sırlarını anlattı. Buradan çeşitli televizyonların canlı yayınlarına da katılan Kadir Topbaş, “2011 yılının İstanbullulara, ulusumuza ve tün insanlığa mutluluklar, güzellikler getirmesini diliyorum. Barış ve kardeşlik içinde nice yıllar diliyorum” dedi.