82 yıllık geçmişiyle Silivri’nin Beyciler Köyü

Beyciler Köyü, 1928 yılında Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya`dan gelen 80 hane ile kurulmuş bir çiftlikmiş.

O yıllarda bir çiftlik olarak kullanılan ve "Beyceğiz Çiftliği" olarak anılan yeri satın alarak kendi aralarında paylaşan ve yerleşim yeri haline getiren göçmenler, sonraki yıllarda köyün Anadolu`dan da çeşitli göçler almasıyla, şimdiki karma yapısı oluşmuş.

700 hane bulunan köyde 1.670 nüfus bulunuyor. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan köyde Bununla beraber çok sayıda kişi de ilçedeki fabrikalarda çalışıyor.  Köyün muhtarı, Beyciler`de 1.500 büyükbaş, 2500 küçükbaş hayvan ve bunun haricinde 2.000 büyükbaş hayvanı içinde barındıran bir süt çiftliğinin bulunduğunu, günlük yaklaşık 10 ton süt üretildiğini, ifade etti.  



Tarım ürünü olarak ayçiçeği, buğday, arpa ve mısırın üretildiği köyde sebze ve meyve ise isteğe bağlı olarak yetiştiriliyor. Köyün ticari yönü de 6 kahvehane, 6 bakkal, 2 lokanta, 1 fatura ödeme merkezi, 2 berber, 1 fırın ve 1 benzinlik olmak üzere toplam 19 ticarethaneden oluşur. Ayrıca köy sınırları içinde plastik yer kaplama fabrikası ve tuğla fabrikası da bulunuyor. 

İlköğretim düzeyinde eğitim veren okulun, 250 öğrencisi ve 15 öğretmeni bulunuyor. 8. sınıfa kadar eğitim gören öğrenciler sonrası için Silivri ve civar ilçelerde eğitimlerine devam ediyorlar. Köy çıkışında Çeltik yolu üzerinde yer alan sağlık ocağında hizmet veren daimi bir hemşire bulunurken, doktor ise haftanın belirli günlerinde gelerek köy halkına sağlık hizmeti veriyor.



İstanbul İl Özel İdaresi’nin köye hizmetleri


Tüm köylere ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sunan İl Özel İdaresi, camisi bulunmayan köye cami yaptırmış ve mezarlık çevre duvarlarının yapımını gerçekleştirmiş. Sağlık Evi ve Lojman onarımını ise 2008 yılında yaptırdı.

Kaynak suyu

Beyciler`de motorsuz bir şekilde çeşmelere ulaşan ve içme suyu olarak kullanılan bir kaynak suyu bulunuyor. Önceki yıllarda bu kaynak suyu şişelenerek satışa sunulsa da son yıllarda satışı yapılmadan yalnızca köy halkına ulaştırılıyor.



 

Okuma yazma oranı yüzde 100

Beyciler, okuma-yazma oranının günümüzde yüzde 100`e ulaştığı bir köy. Genç nüfusun fazla olduğu yörede, son yıllarda üniversite okuma oranı da artmaya başlamış. 

Köyde genç nüfus oranının fazla olması spor faaliyetlerine de yansımış ve köyün amatör ligde mücadele eden bir futbol kulübü bulunuyor. 

82 yıllık bir geçmişinin bulunması sebebiyle herhangi bir tarihi yapısı bulunmayan köyün,  mimari yapısı genel olarak betonarme, birden çok katlı ve bahçeli evler oluşturuyor.



Haber: Selma Genç - istanbulajansi.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yurt Haber Haberleri