İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Tınaztepe kampüsünde, öğretim üyelerinin odalarının bulunduğu binayı, bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıyan kırmızı renkli '"Ixodes ricinus' türü kene bastı.
ÜREME ZAMANI
Üreme zamanı olduğu için yüzlerce kene, bu konuda yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Barbaros Çetin'in de aralarında bulunduğu öğretim üyelerinin odalarını sardı.
BULAŞICI HASTALIK TAŞIYORLAR
Bu tür kenelerin bulaşıcı olan ve insanlığı tehdit eder boyutlara ulaşan yoğun Lyme hastalığı bakterisini taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Çetin, "Bunlar şunu gösteriyor, sadece dağlarda değil, kent merkezinde bile kene tehdidi var." dedi.
HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE TEHDİT YENİDEN ORTAYA ÇIKTI
Havaların ısınmasıyla birlikte, kene tehdidi bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle, kırsal alanda görüldüğü bilinen keneler, bu kez İzmir'de hem kent merkezinde, hem de üniversitede öğretim üyelerinin odalarını sardı. Dün sabah saatlerinde üniversiteye gelen öğretim üyeleri, odalarının bulunduğu binaya çıktı. Burada dersleri için son hazırlıklarını yapacak olan öğretim üyeleri, pencereleri açınca şoke oldu. Pencerelerinin önleri ile içte kalan bölümlerinin kırmızı renkteki kenelerle kaplı olduğunu fark etti.
Öğretim üyeleri hemen aynı binada odası bulunan ve kene konusundaki araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Barbaros Çetin'den yardım istedi. Kendi odası da kenelerle kaplı olan Prof. Dr. Çetin, kırmızı renkteki bu kenelerin, 'Ixodes ricinus' türü olduğunu belirledi. Prof.Dr. Çetin, meslektaşlarına bu kene türünün, yoğun olarak bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıdığı bilgisini verdi. Öğretim üyeleri de keneleri, Prof. Dr. Barbaros Çetin'in tavsiyesi üzerine, ilaç kullanmak yerine kağıt parçalarıyla öldürdü. Bu mücadele de keneleri yok etmek mümkün olmadı.
KENE ARTIK HER YERDE
Kendi meslektaşlarına da uzmanı olduğu kene konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Barbaros Çetin, bu türün yoğun olarak bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıdığını açıkladı. Kenelerin artık kent merkezlerini bile tehdit eder duruma gelecek kadar çoğaldıklarını söyleyen Prof.Dr. Çetin, "Biz hep kırlarda, çimenlerde kenelerin olduğunu biliriz. Oysa ki bunlar, bir kuşun üzerinde buraya yumurta olarak gelmiş. Burada da, yumurtaların düşmesi sonrasında böyle yüzlercesi ortaya çıktı. Bunlar şimdi yeni üredikleri için bakın ne kadar hareketliler. Çünkü beslenmek için kan arıyorlar. Bu türler yoğun olarak bakteri taşıyor. Lyme bakterisi de insanı öldürmeyen ama süründüren bir hastalık. Dünyada ciddi bir tehdit haline geldi. Bugün ABD'de bile 25 milyon Lyme hastası var. Bunlar için ülkeler harekete geçti. Bizler de harekete geçmeliyiz." dedi.
Kenelerden korunma yollarını da anlatan Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Sakın keneleri ilaçla öldürmeye çalışmayın. Çünkü faydası olmuyor. Keneler en eski canlılardan oldukları için bu tür ilaçlara karşı hemen kendilerini geliştirebiliyorlar. Ayrıca kimyasal ilaçlar doğanın yapısına da aykırı. Ben 15'inci katta oturuyorum, bana gelmez denmesin. Pencereler telle kaplanmalı." dedi.