Yazılı basın açıklaması yapan Kars Serhat Boyları Derneği Genel Başkanı Muharrem Yıldız, Kars’a iadei itibar istedi. Kars’ın 1855’te Rusların işgaline uğradığını hatırlatan Yıldız, “İşgal üzerine şehir halkı, kendi aralarında bir ordu kurarak Ahmet Vasıf Paşa komutasında Rusları geri püskürterek şehri Rus işgalinden kurtarmıştı. Bu zafer karşılığında çok ağır bedeller ödeyen Kars halkı, genç nüfusun çoğunu bu savaşta kaybetmiştir. Bunun için dönemin Padişahı tarafından Kars’ta bir af ilan edilir. Şehir halkından 3 yıl boyunca vergi ve asker alınmaz. Bu zaferin anısına da Osmanlı darphanelerinde 1272 madalyaları altın, gümüş ve bronz olarak bastırılıp Kars’a Gazi’lik ünvanı verilir. Artık Kars Gazi ünvanıyla anılır. Şimdi biz o coğrafyanın çocukları olarak dedelerimizin bu mücadeledeki itibarlarının iadesini istiyor ve bu konuyla ilgili mücadele sürecini başlatıyoruz. Her Karslıyı da göreve davet ediyoruz” diye konuştu.
YILDIZ: TARİHİ BELGELER AÇIKLANSIN
Devlet arşivindeki belgelerin açılıp bu zaferin ve bu ünvanın tescil edilmesini isteyen Yıldız, “Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda Urfa’nın Şanlı olduğu gibi, Maraş’ın Kahraman olduğu gibi, Antep’in Gazi olduğu gibi. Bu konuyla alakalı önümüzdeki süreçlerde hem medyada hem de hükümet nezdinde girişimler başlatacağız” dedi.
BÖLGEMİZ GÖZDEN ÇIKARTILMIŞ GİBİ
Kars’ın geçmişinin zaferlerle dolu olduğunu vurgulayan Yıldız, “Bugün Kars’a yapılan hizmetlerle adeta bölge halkının cezalandırıldığını görmekteyiz. 1925’lerde TBMM’de 25 milletvekiliyle temsil edilen Kars, bugün 3 milletvekiline düşmüştür. 1950’ye kadar Doğu anadolu Bölge Müdürlüğü olan Kars’ın bu hakkı elinden alınıp Erzurum’a verilmiştir. Bu da bölgede travmatik bir göçün başlamasına sebep olmuştur. Geriye dönüp baktığımızda Türkiye’nin hayvancılık ihtiyacının % 30’nu karşılayan Kars, bugün hayvancılık konusunda en geri il konumuna düşmüştür. Tablo bununla da sınırlı değildir; Kaşar peynirini Türk halkının sofralarına sunan Kars bu alanda da çok gerilerde kalmıştır. Kafkas Arı ırkının 1500 ayrı çiçekten yaptığı her derde deva bal bugün yanlış politikalar sonucu değerini bulamamaktadır” şeklinde konuştu.
BU HALKIN GÜNAHI NE?
Açıklamasının son bölümünde yetkililere seslenen Yıldız, “Geçmiş süreçlerde Rus işgaliyle mücadele eden Ermeni çetecilerle savaşan, hep Osmanlı’ya sadık kalan, kurdukları cumhuriyetle (Cen ubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti) Türkiye Cumhuriyeti’ne ilham olan bölge, bu zorlukların üstesinden gelmeyi başarmıştır. Ama bugün fakirlikle, göçle ve ilgisizlikle başedememektedir. Şimdi biz bilmek istiyoruz; Geçmişi kahramanlıklarla dolu bu halkın günahı ne? Eğer bölge gözden çıkarıldıysa biz bunu bilmek istiyoruz. Çünkü sistemli bir şekilde o topraklar boşaltılmakta, üretim ve eğitim bitme noktasında. Bizim geçmişimiz ortada, buradan yetkililere sesleniyoruz; Hal böyle ise biz başımızın çaresine bakmayı biliriz. Tıpkı 1855’te olduğu gibi” görüşlerine yer verdi.