Kuraklık darbesi

Burdur'da arpa ve buğday üretiminin yapıldığı merkez ve merkeze bağlı 175 bin dekar arazide, beklenen yağışın olmaması kuraklığa neden oldu.
BURDUR Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, bu yıl yeterli yağış düşmemesi, Karaçal Barajı'nın da zamanında sulamaya açılmaması nedeniyle merkez ve bağlı köylerde arpa ve buğday ekimi yapılan tarlaların yüzde 50'sinde kuraklık yaşandığını söyledi.
Burdur'da arpa ve buğday üretiminin yapıldığı merkez ve merkeze bağlı 175 bin dekar arazide, beklenen yağışın olmaması kuraklığa neden oldu. Ürünleri kurumaya başlayan çiftçiler ise, tarlaları bozmak zorunda kaldı. Merkeze bağlı Hacılar Köyü'nde inceleme yapan Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, merkez ve merkeze bağlı köylerde arpa ve buğday ekili tarlaların yüzde 50'sinde kuruma olduğunu söyledi.
"YAĞIŞ OLMAYINCA KURAKLIK OLDU"
Nisan ayının kurak geçmesi ve bölgedeki Karaçal Barajı'nın zamanında sulamaya açılmamasının çiftçiyi zor durumda bıraktığını savunan Ziraat Odası Başkanı Demir, şöyle konuştu:
"Çiftçi tarlayı sulayamayınca kuruma baş gösterdi. Hacılar'da ektiği tarlaları bozan çiftçilerimiz var. En iyi tohumu kullanmış ama yağış olmayınca kuraklık oldu. Hacılar, Düğer, Yarıköy, Yazıköy, Akyaka, Suludere ve Kuruçay köylerinde çiftçilerimiz mağdur oldu."
"TARLALAR İÇLER ACISI DURUMDA"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin de yüzde 50 oranında kuruma tespit ettiğini kaydeden Başkan Demir, "Çiftçi devletten yardım bekliyor. Devlet çiftçinin borçlarını ertelerse bir nebze rahatlayacaktır. Bu yıl ekonomik faaliyetlerini devam ettirebilmesi için çiftçi desteklenmeli. Hayvancılık bu bölgede çok önemli.
Hayvancılığın ana maddesi de bu tarlalardan elde edilecek saman ve balya. Tarlalar içler acısı durumda. Allah çiftçimizin yardımcısı olsun. Hacılar bölgesindeki çiftçimizin silajlık mısır ekme şansı var. Ama mısır bitkisi her toprakta yetişmez. Bu bölgenin bir avantajı vardı ama kullanılamamış. Karaçal Barajı çiftçinin talebi üzerine zamanında sulamaya açılmış olsaydı bölge çiftçisi bu sorunlarla karşılaşmayacaktı" diye konuştu.
Hacılar Köyü Muhtarı Ali İhsan Çetinkaya, köydeki 6 bin dönüm ekili alanın 3 bin dönümünün kuraklık nedeniyle bozulduğunu söyledi. Üretici İsa Öğüt de "Çok emek çektik, çok masraf ettik ama suyu zamanında açmadıkları için bir tarlada en az 7 bin lira zararım var. Suyu 15- 20 gün önce açsalardı burada çok güzel ekin olacaktı" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yurt Haber Haberleri