Zaman içinde küçük ortklar iyice mağdur olup, komik kâr payları verilmiş!
Senelerdir yaptığı Transformatörleri yurt içi ve dışına satan Maksan, büyük kârlar etmiş ama, “ Büyük Temettüler Dağıtmamış! “
Maksan’da ortak olmak için, pek çok devlet memuru ve işci, hanımlarının kollarındaki bilezikleri bozdurmuşlar! Malatya eşrafından İktisadcı Seyyid Zabcı’nın organize ettiği ortaklık işlemi sırasında büyük kıymet gören, küçük ortaklar, zamanla artık ihmal edilmeye başlanmışlar.
Çünkü büyük hissedarlar, zamanla pek çok hisseyi satın alıp güçlü hale gelmişler. Fabrikada güçlü olan, hatırlı k’arlar almaya başlamışlar!
Bu insanlar 1972 deki Altın ve dolar, mark ile mukayese edilince bakın ne kadar zarardalar! Maksan’a ortak olmayıp paralarını altın ve dövizde tutlasalardı, şimdi birer ev parası biriktirmiş olurlardı..
Hava Kuvvetleri’nden emekli astsubay Mustafa Yapkuöz’de bu mağdur olan küçük hissedarlardan.
Yapkuöz bakın ne diyor:
“ Kayınpederim A. Rıza beyle birlikte ellerimizdeki küçük yatırım olan altınlarımızı bozdurup, Seyyid Zabcı beyin ısrarı ve tavsiyesiyle Maksan’dan 1972 de hisse aldık. Ama 35 senedir daha maliyeti kurtaramadık. Ana paramızı bile karşılayacak bir kâr payı alamadık!
3 lira, 5 lira gibi , dolmuş parası kadar komik , her sene kâr payları dağıtıldı. Yani zarara uğradık! Bu mağduriyetimizin giderilmesi için büyük ortaklardan Türkiye Kalkınma Bankası’nın bine yakın küçük ortağın hisselerini satın almasını talep ediyoruz..
Büyük ümitlerle Maksan’a ortak olanlar, büyük zararlara uğradılar! “
Gizli sermaye artırımları iddiasının soruşturulması için, Sermaye Piyasası Başkanlığına müracaat edeceklerini anlatan Yapkuöz , Mesela 2005 de yapılan son sermaye artırımındanda haberdar edilmediklerini söylüyor.
Maksan’ın yüzde 31 hissesi Türkiye Kalkınma Bankası, diğer büyük kısmı Tortum ailesinin, kalanda Malatya Belediyesi, İl Özel İdaresinin.
Halka açık olan Maksan, Borsaya kayıtlı değil..
Genel Müdür Ebru Tortum’un hakim hissedarlardan olduğunu ve konuyu konuşmak için kendisine ulaşamadıklarını anlatan küçük ortaklar, Malatya milletvekillerinin, Maksan mağdurlarına çare bulmasını istiyorlar.
2007 de 24 trilyon 270 milyar lira ciro yapan Maksan’ın vergi öncesi kârı 2 trilyon 781 milyar!
3 trilyona yakın kâr’dan büyük hissedarlar 560 milyar liralık kârın büyük kısmını almışlar! Ama küçük yattırımcılara düşen 5-6 ytl !! Dolmuş parası?
“ 1974 yılında çok ortaklı bir yapıda, 120.000 m² açık, 11.000 m² kapalı alan üzerinde Malatya'da kurulan MAKSAN, ilk olarak İngiliz Bonar-Long lisansıyla transformatör üretimine başladı.
Sektördeki lider kuruluşlardan biri . İç pazarın yanı sıra, üç kıtaya ihracat yapan MAKSAN, 35 yılı geride bırakmıştır. “
Maksan’ın web sitesinde böyle yazıyor! Yani sektörün lider kuruluşu Maksan’ın. küçük ortaklarada lidere yakışır kâr payı dağıtılması talep ediliyor!
MAKSAN, müşteri istekleri doğrultusunda TS 267, TS 1055 ve diğer uluslararası standartlara göre(IEC 76, DIN 42500, vb.) 36 kV gerilim seviyesine kadar, 25-2500 kVA arası dağıtım transformatörleri(genleşme depolu veya hermetik tip), 2500-25000 kVA arası orta gerilim güç transformatörleri, yük altında otomatik kademe değiştiricili ve özel maksatlı çeşitli gerilim ve güçlerde üretim yapmakta.
Çeşitli sektör ve işletmelerde kullanılmak üzere 70.000 adedin üzerinde transformatör üreten MAKSAN, yılda 2000 MVA veya 5000 adet transformatör üretebilecek kapasiteye sahip.
MAKSAN, yurtiçinde ve yurtdışında; TEDAŞ, TEİAŞ, DSİ, DHMİ, Köy Hizmetleri, Şeker Fabrikaları, MKE, Türk Telekom, İSKİ, ASKİ, Belediyeler vb. gibi kamu kuruluşlarına; demir çelik endüstrisi, rafineriler, petro kimya tesisleri, çimento fabrikaları, haddehaneler, tekstil fabrikaları, turizm tesisleri vb. özel sektör kuruluşlarına ve pek çok sanayi firmalarına hizmet vermekte.