İleri Teknoloji Vakfı (İLTEV), Silivri’nin teknoloji üssü haline getirilmesiyle ilgili düşüncelerini bölge sanayicileriyle paylaştı. Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde, İleri Teknoloji Vakfı (İLTEV) tarafından Silivri Klassis Hotel’de düzenlenen oturuma, İLTEV Yöneticilerinin yanı sıra; Silivri Kaymakamı Mesut Demirkol, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Başkan Yardımcıları Zafer Ercan, Ayhan Otlatıcı, Elif Bilici ve Emine Tarin, Başkan Koordinatörü Mehmet Has, Belediye Meclis Üyeleri, Kent Konseyi Üyeleri ile SİAD Başkanı Kadir Baran ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
BAŞKAN IŞIKLAR; “ KENDİME VE İLÇEMİZE GÜVENİYORUM”
Aynı zamanda İLTEV üyesi olan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, oturumda yaptığı konuşmada teknoloji konusunda kendisine ve ilçemize güvendiğini dile getirirken sözlerine şöyle devam etti. “Bu toplantının Silivri’de yapılması bile bizim için çok önemli. Böyle bir düşüncenin böyle bir gelişmenin buradan başlaması, Silivri’nin teknolojiye ne kadar açık olduğunu gösteriyor. Ben bu konuda kendime ve ilçemize güveniyorum.
TEKNOLOJİYE AÇIĞIZ
Gelişmelere açık ve çabuk adapte olabilen bir ilçeyiz. İstanbul’un yeni yapılanmasında 100 binlik planlarında özellikle silikon vadisi ve benzer teknoloji alanları Silivri’de var. Bir de Pendik’te küçük bir alanda teknoloji ile ilgili planlama bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye Bilişim Derneği ile yaptığımız görüşmelerde, İstanbul’un iki üs olarak planlandığını büyük parçanın da Silivri olduğunu öğrendik. Böyle bir girişim başlatıldığını ama ağır gittiğini söylediler. Türkiye Bilişim Derneği 35 yıllık bir kurum. 35 milyar dolar bütçesi olan, Türk Telekom’dan, Turkcell’e kadar tanınmış kurumların içinde yer aldığı bütünleşmiş bir dernek. Bir çaba içerisindeler, ama ne kadar yavaş gittiği konusundaki yakınmalarını bizzat kendilerinden de duydum.
BİZ HEYECANLA BEKLİYORUZ
Planlama aşaması kapsamında, kamulaştırma çalışmalarının şimdiden yapılması ve çevresel koşulların da oluşturulması gerek. Ben bu konuda, Büyükşehir Belediye Başkanımıza bir çalışmanız var mı? Biz şimdiden başlayalım, bir emriniz var mı diye özellikle sordum. “Siz şu aşamada bekleyin. Başbakanımız bizzat kendisi bu konu ile ilgileniyor. Yakında bu konuda geniş bir açıklama yapmayı düşünüyor” dedi ve üzerinden sekiz ay geçti. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da heyecanla bu projeyi izlediğini gördüm. Sonrasında kamuoyuna pek yansımayan bir plan gördük. Çevresinin yapılandırıldığını, üçüncü köprü bağlantısının Kınalı ile ilişkilendirildiğini, planın ona uyum sağladığını, uyum sağlayacak şekilde düzenlendiğini de öğrendik. Tabi bu henüz hayata geçmiş değil, çalışma olarak devam ediyor. Hükümetimizin bakanlık seviyesinde çalışması olduğunu biliyorum. Ne kadar zamanda geçer? Model ne alınır? Türkiye’nin özel koşullarına uygun mu olur? Bunları zaman içerisinde göreceğiz.
MECİDİYEKÖY MODELİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Mecidiyeköy ve civarında bulunan bilişim sektörlerinin, ilçemize çekilmesi şeklinde bir kent planlaması düşünülüyor. Bu konuda hangi kurumlarla iş birliği yapılıp, hangi kararlar alındığı konusunda henüz bir bilgimiz yok. Yakın zamanda ilçemizdeki bu arazinin üzerinde düşünülen çalışmalar hakkında daha geniş bilgiler alabilmeyi umuyoruz.
SİLİVRİ İSTANBUL’UN BANLİYÖSÜ
Silivri’nin özel durumu; İstanbul’un banliyösü şeklinde, yaklaşık 900 bin konutun, alan olarak planlandığı, kapasitesi, nüfus yoğunluğu hedeflenen bir kent olmasıdır. Silivri’nin sanayide yapılanması donduruldu diyelim. İlçemizin daha çok hizmet sektörleri, bilişim ve tarım teknolojilerinin alanı olarak düşünüldüğünü biliyoruz. Biz de buna dönük yapılanmayı, özellikle eğitim alanlarına yer tahsis ederek, planlama sürecinde buna müdahil olarak, geleceğe dönük hizmet, bilim sektörlerinin burada konuşlanmasını, tercih edilmesini oluşturmaya çalışıyoruz. Bu çabaların bize çok güzel katkılar sağlayacağına hiç şüphem yok.
BELEDİYE OLARAK ÇOK CİDDİ HAZIRLANIYORUZ
Silivri Belediyesi olarak, teknoloji alanları ve silikon vadisi ile ilgili çalışmaları takip etmek ve bu konuda hedefler belirleyebilmek amacıyla Strateji Geliştirme Müdürlüğü ve AR-GE Müdürlüğü oluşturarak, kendi içimizde de buna hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Yerel yönetim ajansı bunun bir parçasıydı. Takdir edersiniz ki bunlar ağır ilerleyen süreçler.
HAYAL GÜCÜ MADDİYATTAN DA BİLGİDEN DE ÖNEMLİDİR
Artık ülkemizde öyle bir noktaya gelinmiş ki, bilginin ve paranın önemli olduğu algısı var. Ama paradan da, bilgiden de önemli hayal gücüdür. Hayal gücü ikisinden de önemli ve değerlidir. Bunun çok örnekleri yaşanmıştır. Bizim ilçemizde böylesine önemli bir toplantıyı yaptığınız için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Kolaylaştırıcı olarak bize düşen ne görev varsa, her zaman yapmaya hazır olduğumuzu daha önce de söylemiştim. Ben bu süreçlerin her zaman içerisinde yer almak istediğimi ve katkı yapma arzusu içerisinde olduğumu ifade etmek istiyorum. Tekrar sizin ziyaretinizden, toplantının burada yapılmasından çok yararlanacağımızı, çoban ateşi bile olsa bu ateşin ilçemizde yakılmasından mutluluk duyduğumu ifade ederek, sizlere saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.