Vatan gazetesinin haberine göre Suriye’de 2.5 yıldır süren savaşta 1.5 milyon ev yıkıldı. Yıkım 1 trilyon 573 milyar dolar zarara yol açtı. Yıkımı onarmak için 6 milyon işçi lazım. Türkiye ise Irak'ta olduğu gibi yine bu yıkımdan medet umuyor. Geçtiğimiz cumartesi açıklama yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Özel kesim olarak da kamu kesimi olarak da inşallah Türkiye, Suriye'nin bu problemlerden kurtulmasından sonra yeniden inşaat sürecinde çok önemli rol alacak" diyebilmişti. (Haberin devamı için TIKLAYINIZ)
Kışkırtma ülkeyi yıktı
Suriye’de 2.5 yıldan beri devam eden ve 110 bin kişinin hayatına mal olan savaşın maliyeti 1,5 trilyon doları geçti. El Watan gazetesinin yaptığı araştırmada, yıkıcı savaşın ülkede 1 trilyon 573 milyar dolar zarara yol açtığı belirtildi.
Emlak uzmanı Ammar Yusuf tarafından yapılan araştırmada, bombardımanlar, çatışmalar ve sabotajlar nedeniyle 2,5 yılda, 1,5 milyon ev tamamen veya kısmen yıkıldı. Araştırmada, alt yapının da ciddi zarar gördüğü kaydedildi.
15 bin kamyon gerekli
Uzman Yusuf’a göre, eğer savaş bugün durup ülkenin yeniden inşaatına başlanırsa, 73 milyar dolar maliyeti olacak. Ülkenin 30 meslek alanında 15 bin kamyon ve 10 bin beton kırma makinesinin çalışacağı 10 bin şantiyeye ihtiyacı olacak. Beton ihtiyacı 400 milyon metreküp, demir ihtiyacı ise 30 milyon ton olarak hesaplandı.
Evlerin yapılması 3 yıl alacak
Ülkedeki evlerin tamamın yeniden yapılmasının aralıksız olarak devam ettiğinde 3 yılı bulabileceği belirtildi. Bununla birlikte en az 6 milyon işçinin bu şantiyelerin işlemesi için çalışması gerekecek. Birleşmiş Milletlere göre Mart 2011’den bu yana süren çatışmalarda 110 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin 40 bini sivil. 22 milyon nüfuslu ülkede yarısı çocuk olmak üzere 2 milyon kişi mülteci durumuna düştü.
2,5 yılı onarmak için 25 yıl gerekli
Savaştan önce 60 milyar dolar yıllık geliri olan Suriye için yapılan hesaplamalara göre, ülkenin eski haline dönmesi için 25 yıl hiç tüketmeden çalışması gerekiyor.
Mülteci sayısı 2 milyonu geçti
Suriye halkı yüzyılın trajedisini yaşıyor. Ülkeden son bir yılda 1,8 milyon insan kaçtı. Günde 5 bin kişi Suriye’yi terk ediyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR), Suriye’deki savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyeli mültecilerin sayısının iki milyonu aştığını bildirdi.
UNCHR’en yapılan açıklamada, son bir yıl içerisinde Suriye’den kaçan sığınmacı sayısının 1.8 milyon, bu rakamın bir yıl önce ise 230 bin 671 olduğu kaydedildi. Ülkedeki trajik kaçışın bitmediğine dikkat çekilen açıklamada, Suriyeli çocuk, kadın ve erkeklerin beraberlerinde sadece giysileriyle ülkelerini terk ettikleri belirtildi. Her gün 5 bin Suriyelinin ülkelerini terk ettiği belirtildi.
‘Tek teselli komşular’
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, tek teselli verici şeyin sığınmacıları ağırlayan komşu ülkelerin gösterdiği insanlık olduğunu dile getirdi. Guterres, bu ülkelerin, sığınmacıların yüzde 97’sini ağırladıklarını ve altyapıları, ekonomileri ve toplumları için büyük bir yükü kabullendiklerini kaydetti.
Türkiye 1,5 milyar dolar harcadı
Guterres, örneğin Türkiye’nin kendisine sığınanlara destek olmak için 1,5 milyar dolardan fazla para harcadığını söyledi. Suriyeli sığınmacıların sayısının 2013 sonunda 3 milyonu bulabileceği uyarısında bulunan Guterres, “Yerinden edilmiş insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2013 yılı için toplam 5 milyar dolara ihtiyaç var. Komşu ülkeler bu krizle başa çıkmak için acil olarak geniş kapsamlı bir uluslararası desteğe ihtiyaç duymaktadır” dedi. Suriye’ye herhangi bir askeri müdahalede acil durum planları olup olmadığının sorulması üzerine de Guterres, planlarını 3.5 milyon sığınmacının ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde yaptıklarını bildirdi.