Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla sonuçlanan halk isyanının ardından Ortadoğu'da sular durulmuyor. Libya, Bahreyn ve Yemen'de devam eden hükümet karşıtı gösterilerde bilanço ağırlaşıyor.
Hükümet karşıtı gösterilerin dördüncü gününe girdiği Bahreyn'in başkenti Manama'da polis, göstericilerin kamp kurduğu alana müdahale etti. Mısır'daki Tahrir Meydanı'ndaki direnişten etkilenerek İnci Meydanı'nda toplanan protestocuları dağıtmak için yapılan operasyonda 4 gösterici hayatını kaybetti.
Görgü tanıkları, Bahreynli polislerin dün gece yarısından sonra Manama'nın merkezinde bulunan İnci Meydanı'nda kamp kuran göstericilere saldırdığını ve onları dağıttığını belirtti.
Yaklaşık 100 zırhlı araçla birlikte kent merkezine giren güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyon sırasında bazı göstericilerin meydandaki çadırlarda uyumakta oldukları ifade edildi.
Baskında kadın ve çocukların da arasında olduğu yaklaşık 100 kişinin de yaralandığı belirtildi. Olaylar sırasında, Manama'daki protesto gösterilerini takip eden ABC News muhabiri Miguel Marquez'in de dövüldüğü bildirildi. AFP haber ajansı, "eşkıyalar" tarafından sopalarla dövülen ABD'li gazetecinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.
Manama'daki kilit bölgelerin kontrol altına alındığını açıklayan Bahreyn ordusu, başkent genelinde gösteri yasağı koydu.
Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmalarının ardından, Körfez ülkesi Bahreyn'de de Pazartesi günü gösteriler başlamıştı.
Sünni hanedanın yönettiği, nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu, ABD'nin 5'inci Filosuna ev sahipliği yapan körfez krallığındaki binlerce gösterici, 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh Halife bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa hazırlanmasını istiyor.
KADDAFİ ACIMADI
Libya'da Muammer Kaddafi yönetiminin uzun iktidarına karşı çıkan protestocuların dört kentte sokağa döküldüğü, çatışmalarda en az 14 kişinin öldüğü belirtildi.
İsviçre'de oturan Libya Hakikat ve Adalet Komisyonu başkanı Fethi El Verfali, dün gece Beyide'de 11 protestocunun öldüğünü, çok sayıda protestocunun da yaralandığını söyledi. Verfali, bugün Zentana kentinde iki, Ricban'da ise bir protestocunun öldüğünü bildirdi.
Merkezi New York'ta buluna İnsan Haklarını İzleme örgütü de, güvenlik güçlerinin ez az 14 kişiyi gözaltına aldıklarını bildirdi.
Libya'nın Bingazi kentinde dün düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde de protestocularla, polis arasında çıkan çatışmalarda 38 kişi yaralanmıştı.
Libya'da muhalifler bugün "Öfke Günü" adını verdikleri protesto eylemlerine hazırlanırken, Devlet Başkanı Kaddafi'nin destekçileri de 1969'dan bu yana iktidarda olan liderlerine bağlılıklarını sergilemek için gösteriler düzenliyor.
42 yıldır Kaddafi'nin yönetimiyle sıkı sıkıya kontrol altında tutulan Libya halkının bir bölümü işsizlik, eşitsizlik ve siyasi özgürlüklere getirilen kısıtlamalardan şikayet ediyor. Ancak bazı uzmanlar, hükümet toplumsal hoşnutsuzluğu gidermede petrol gelirlerini kullanabileceği için Libya'da Mısır türü bir isyanı pek ihtimal dahilinde görmüyorlar.
YEMEN'DE ÇATIŞMA
Yemen'in başkenti Sana'da iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları arasındaki çatışmalar bugün de devam ediyor.
Bugünkü çatışmalarda yaralı sayısının 12'ye çıktığı bildirildi. El Kudüs gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, çatışmaların Sana Üniversitesi'nin önünde meydana geldiği belirtildi.
Bölgedeki AFP muhabiri de öğrencilerin, "Halk rejimin düşmesini istiyor" şeklinde slogan attıklarını ve bazılarının kendilerine saldıranlara taş atarak karşılık verdiğini kaydetti.
Beş gündür süren çatışmalarda, çoğu üniversite öğrencisi yaklaşık 2000 kişinin kampüs çıkışında iktidar yanlılarının saldırısına uğradığı, güvenlik güçlerinin tarafları ayırmak için havaya uyarı ateşi açtığı belirtilmişti.
Bu arada Yemen'in güneyindeki Aden kentinde dün düzenlenen ve iki kişinin öldüğü gösterilerin ardından bugün durumun sakin olduğu, gün içerisinde en az 20 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.