Haberdar Gazetesi Beylikdüzü 1 MAYIS BU YIL NEREDE KUTLANACAK

1 MAYIS BU YIL NEREDE KUTLANACAK

Her yıl olduğu gibi bu yılda 1 Mayıs işçi bayramı tüm yurtta kutlanacak. Peki, bu yıl 1 Mayıs nerede kutlanacak? 1 mayıs taksimde kutlanacak mı? sorusu 1 Mayıs tarihinin yaklaşması sonrasında kutlama yapılacak olan yeler netleşmeye başlıyor.



Türkiye’de ilk kez 1923 yılında resmi olarak kutlanmaya başlayan 1 Mayıs nedir? 1 Mayıs kelime anlamı işçi ve emekçiler bayramı olarak tabir edilir. Ansiklopedik anlamı ise, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak tanımlanmaktadır. 1 Mayıs tarihi, dünya üzerinde bulunan pek çok ülkede resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kullanması kabul edilen 1 Mayıs, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile de resmi tatil olarak ilan edilmiştir. 1 Mayıs işçi Bayramı ile ilgili detaylı bilgiyi ve 1 Mayıs nerede kutlanacak? sorusunun cevabını haberimizin ayrıntılarından ve gelişmeleri ajanshaber.com dan öğrenebilirsiniz.



İSTANBUL’DA 1 MAYIS NEREDE KUTLANACAK

Buna göre, İstanbul’da 1 Mayıs kutlamaları Bakırköy Halk Pazarında yapılacak. 1 Mayıs 2016 İşçi Bayramına sayılı günler kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu 1 Mayıs kutlaması ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, “1 Mayıs kutlamaları konusunda sendikalarla anlaştık. Taksim’e bir heyet gidecek. Miting ise Bakırköy pazar yerinde yapılacak” dedi. 1 Mayıs Taksim’de kutlama yapılacak mı? Bu sene 1 Mayıs kutlamaları Taksim'de yapılmayacak ancak oraya bir heyet yollanacak. İşçi sendikaları; DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Bakırköy Halk Pazarı'nda kutlama kararı aldılar.  

1 Mayıs önlemleri kapsamında Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü başta eğlence mekanları olmak üzere Beyoğlu esnafına 30 Nisan akşamı saat 24.00'dan sonra işyerlerinin kapatması yönünde tebligatta bulundu. 

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Büro ekipleri Beyoğlu esnafını dolaşarak, 1 Mayıs nedeniyle Taksim'de yaşanması muhtemel olaylar öncesi tedbir olarak 30 Nisan gecesi saat 24.00'dan sonra başta eğlence mekanları olmak üzere dükkanların kapatılmasını istedi. "Kamu düzenin devamı, vatandaşın can ve mal güvenliğinin sağlanması" amacıyla yapılacak uygulamalar için ilgili birimlerin gerektiğinde iş yerlerinde arama kararı çıkartabileceği de belirtildi.

İSTANBUL'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI İLE İLGİLİ UZLAŞMA SAĞLANDI

1 Mayıs işçi bayramı kutlamaları ile ilgili DİSK Genel Merkezi'nde, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda yapılan açıklamada, İstanbul Valiliğince kutlamaların Taksim'de yapılması talebinin reddedildiği hatırlatıldı. DİSK’İN yapmış olduğu açıklamada, "İşçilerin, emekçilerin, tüm ezilenlerin taleplerini güçlü bir biçimde haykırdığımız 1 Mayıs kutlamalarını güvenli bir biçimde yapmayı öncelikli bir görev olarak benimseyen 4 emek ve meslek örgütü olarak, bu yıla mahsus olmak üzere kutlamaları İstanbul'da Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirmeye karar verdik." Denildi.

1 MAYIS KUTLAMALARI İLE İLGİLİ OLUMSUZ DURUMLARA KARŞI ÖNLEM ALINDI

1 Mayıs yaklaşırken kutlamalarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmasına karşın bir dizi önlemler alındı bu önemlere göre,  bölgede dedektörlü polislerin ve bomba inceleme ve imha uzmanlarının da aralarında bulunduğu 6 bin polisle her türlü tedbirin alınacağı, bu ekiplere özel eğitimli köpeklerin yanı sıra polis helikopterleriyle TOMA'ların da destek vereceği kaydedildi. Kent genelinde, 15 bin polisin, 3 polis helikopterinin ve 120 TOMA'nın görev yapacağı, ayrıca gerek duyulması halinde iç hizmetlerde mesai yapan personelin de anında sahada görevlendirileceği bildirildi.

ANKARA'DA 1 MAYIS NEREDE KUTLANACAK

1 Mayıs’ın Ankara’da nerede kutlanacağı ile ilgili Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının Kolej Meydanı'nda yapılacağını bildirdi. Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, başkentte gerçekleştirilecek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ilişkin bilgi verildi.  Valilik tarafından yapılan açıklamada çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir heyetin, 1 Mayıs Pazar günü, 11.00-16.00 saatleri arasında Kolej Meydanı'nda, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak üzere, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak için bildirimde bulunduğu belirtildi. Söz konusu talebin Valilikçe uygun bulunduğuna işaret edilen açıklamada, "Valiliğimizce, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü vatandaşlarımızın huzur, barış ve güven ortamı içerisinde kutlamaları için gerekli tüm güvenlik tedbirleri alınmıştır" ifadesine yer verildi.

İZMİR'DE 1 MAYIS NEREDE KUTLANACAK

1 Mayıs tarihine sayılı günler kala İzmir’de 1 Mayıs nerede kutlanacak sorusu merak edildi. Türk-İş’in Çanakkale’de kutlama kararı almasına rağmen İzmir Şubeleri İzmir’de kalma kararı aldı. Türk-İş’in de içinde olduğu kurumlar 1 Mayıs günü Gündoğdu Meydanı’nda olacakları öğrenildi.

BURSA'DA 1 MAYIS NEREDE KUTLANACAK

Bursa'da yapıalcak olan 1 mayıs kutlamaları pazar günü saat 13.00 ile 17.00 arasında Kent Meydanı’nda yapılacak olmasından dolayı 1 Mayıs kutlamaları öncesinde trafik akışı yeniden düzenlendi. Bursa'da 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, "1 Mayıs Pazar günü yapılacak olan kutlamalar çerçevesinde saat 08.00-20.00 arasında Stadyum Kavşağı'ndan Merinos Kavşağı istikametine, Stadyum Caddesi iniş ve çıkış, İpekiş Kavşağı ve Darmstad Caddelerinin her iki yöne geliş ve gidişleri yürüyüş sırasında araç trafiğine kapatılacar. Gençosman Kavşağı - Kent Meydanı - Uluyol Kavşağı - Hakimiyet Kavşağı’nın geliş ve gidiş istikametleri, Fevzi Çakmak Caddesinin çıkış istikameti ise miting süresince şerit daraltma uygulanarak kısa süreli araç trafiğine kapatılacak" denildi.

İSTANBUL'DA 1 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU

İstanbul'da 1 Mayıs kutllama programı belli oldu buna göre, İstanbul'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde yapılacak olan 1 Mayıs’ta kutlama programı şöyle olacak. İstanbul'da 1 Mayıs Miting saat 13.00'te başlayacak.
İstanbul'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde yapılacak 1 Mayıs’ta kutlama programı belli oldu. Bakırköy Halk Pazarına gerçekleştirilecek kutlamalar için 2 ayrı yürüyüş kolu oluşturulacak. İşçi ve emekçiler saat 11.00’den itibaren Marmara Forum ve E-5 İncirli yönünde toplanarak iki koldan Bakırköy halk pazarına yürüyecek. Miting 13.00’te konfederasyon başkanlarının konuşmalarıyla başlayacak.İşçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’a sayılı günler kaldı.

ESKİŞEHİR'DE 1 MAYIS NEREDE KUTLANACAK

Eskişehir’de 1 Mayıs Tertip Komitesi Adalar’da basın açıklaması yaparak Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak olan 1 Mayıs'a katılım çağrısında bulundu. Eskişehir’de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den oluşan Tertip Komitesi Adalar’da basın açıklaması yaparak Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak olan 1 Mayıs kutlamasına katılım çağrısında bulundu. Komite adına açıklama yapan Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ahmet Arı, 1 Mayıs’ın sermayenin baskı ve dayatmalarına karşı, güncel taleplerini dile getirip mücadele bayrağını yükseltme günü olduğunu söyledi. Korku ve baskı ile 1 Mayıs kutlamalarına gölge düşürmeye çalışanlara izin vermeyeceklerini vurgulayan Arı, “Düşmanlık tohumlarının ekildiği bir dönemde işçi sınıfının tüm kazanılmış haklarına yönelik saldırı artıyor. Esnek çalışma biçimleri, işçi simsarlığı olan kiralık işçi büroları ve kıdem tazminatımızın gasp edilmesi gündemde” dedi. Tüm Eskişehir halkını Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak olan 1 Mayıs’a davet eden Arı, “Soma’da, Ermenek’te, Davutpaşa’da, Torunlar’da iş cinayetlerine kurban giden binlerce işçi adına, iş cinayetlerine son vermek için, iş güvencemize, kıdem tazminatımıza sahip çıkmak, işçi simsarlığını durdurmak için, bağımsız yargı, özgür medya, özgür bağımsız demokratik üniversite için, halkları birbirine düşman eden egemen zihniyete karşı işçi sınıfının evrensel kardeşliğini göstermek için alanlardayız” dedi.

1 MAYIS'TA KİM NEREDE OLACAK

1 Mayıs'a az bir süre kala 1 mayıs kutlama programlarında da sona yaklaşılıyor. İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları için sendikaların, kitle örgütlerinin ve çok sayıda siyasi partinin ısrarına rağmen bu yıl da 1 Mayıs kutlamaları için Taksim’i yasakladı. Yapılan görüşmeler sonucunda 1 Mayıs kutlamalarının bu yıl İstanbul’da Bakırköy Cumartesi Pazarı’nda gerçekleşmesine karar verildi. DİSK, KESK, TMMOB, TTB başta olmak üzere çok sayıda parti ve kitle örgütü bu yıl Bakırköy’de olacaklarını duyurdu. Türk-İş ise günler öncesinden Çanakkale’de, Hak-İş Sakarya’da olacağını ilan etmişti. Bazı partiler ve sendikalar da değişik alanları işaret ederken, DİSK/Nakliyat-İş Sendikası ile bazı sol gruplar Taksim’den vazgeçmedi.


TAKSİM'DEN VAZGEÇMEYEN GRUPLAR

1 Mayıs kutlamaları için taksimden vazgeçmeler ise, Taksim’e çıkmak için 1 Mayıs’ta saat 09.00’da Beşiktaş Meydanı’nda toplanacaklarını duyuran;

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), “Taksim Vatandır, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağız” dedi. HKP açıklamasında “Biz 1977 1 Mayısı’nda Kontrgerilla saldırısında, Taksim’de 34 şehit verdik, yüzlerce yaralı verdik. Her karışını kanımızla, devrimci kanıyla, işçi kanıyla suladık o toprağın, o alanın. O bakımdan orası bizim ana vatanımız oldu. Orası bizden sorulur ve kimsenin gücü yetmez bizim elimizden almaya o alanı” açıklması yaptılar.

Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da “DİSK’in adına, tarihine, geleneklerine, mücadele ilklerine, 1 Mayıs şehitlerine sahip çıkıyoruz. Bakırköy’de yapılacak olan icazetli 1 Mayıs Mitingine katılmıyoruz” dedi.


1 MAYIS NEDİR - NASIL ORTAYA ÇIKTI - TARİHÇESİ NE

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak tanımlanmaktadır. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs, Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiş olup, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

1 Mayıs dünyada ilk kez 1856 tarihinde Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi. Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *