SİVAS KATLİAMI 26. YILINDA BEYLİKDÜZÜ’NDE ANILDI
Yayınlanma:
Güncelleme:
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta bir grup gerici tarafından ateşe verilen Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden yazar, şair ve düşünürler; bilimi, sanatı ve demokrasiyi hedef alan hain saldırının 26. Yılında Beylikdüzü’nde anıldı. Alevi Kültür Dernekleri ta
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta bir grup gerici tarafından “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” sözleriyle ateşe verilen Madımak Oteli’nde yanarak ya da dumandan etkilenerek yazar, şair ve düşünürler yaşamını yitirdi. Bilimi, sanatı ve demokrasiyi hedef alan bu hain saldırının 26. yılı anısına Alevi Kültür Dernekleri tarafından Beylikdüzü Belediyesi’nin de katkılarıyla anma programı düzenlendi. Yaşam Vadisi’nde gerçekleşen programa; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyeleri, ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çalık: Acımız Dinmedi, Yüreğimiz Soğumadı
Sivas’a Ağıtlar Bağlama Korosu’nun ezgileri eşliğinde gerçekleşen anma programında konuşan Başkan Mehmet Murat Çalık; “Büyük usta Yaşar Kamil’in dediği gibi, “Sivas Katliamı, Türkiye’nin alnındaki tarihinin en büyük kara lekesi” oldu. Aradan yıllar geçse de, bu kara leke ne yazık ki silinmedi. Acımız dinmediği gibi yüreğimiz de soğumadı. Ama bu katliamdan çok önemli dersler de aldık. Toplumu ayrıştırmanın, kutuplaştırmanın, önyargıları ve nefreti beslemenin nelere yol açtığını gözlerimizle gördük, bizzat tecrübe ettik. Madımak’ta yaşananlar, ülkemizin ortak acısı olarak hafızalarımızdaki yerini koruyor.” ifadelerini kullandı. Programda Beylikdüzü’ndeki bir arada yaşama kültürüne de değinen Çalık; “Beylikdüzü mutlu, birbirini farklılıklarıyla seven, gerektiğinde sırt sırta verebilen ve ‘ortak iyi’de buluşanların semti. Bugün olduğu gibi gelecekte de burada kimsenin fikri, dili, mezhebi veya inancından dolayı ayrımcılığa uğramasına asla izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
İmamoğlu: Bu Ülkeye Barışı Getirelim
Anma programında büyük bir ilgi ve sevgi seliyle karşılanan Ekrem İmamoğlu ise Sivas Katliamı’nı tarihin kara lekesi olarak tanımladığı konuşmasında; “2 Temmuz ne yazık ki en acı anlarımızdan biri. Ne yazık ki bu acı dinmeyecek. Ne yazık ki Sivas’ta katledilen canlarımız geri gelmeyecek. Tarihin en kara lekelerinden bir tanesi. Bu insanlık suçunu işleyenlerin ceza almaması ülkemizin hukukuna büyük darbe vurmuştur. Bir toplumda hak, hukuk ve adalet duygusu oluşmamışsa ne yaparsanız yapın boş. Bizim ülkemize, milletimize, şehirlerimize, herkese hak, hukuk ve adaleti damarına kadar yönetimlere nakşetme vazifesi yüklenmiştir hepimize. Benim yaptığım görevde en fazla titizlendiğim insanlara karşı en küçük şeylerde bile adil olma duygusudur. Diliyor ve istiyorum ki gelin bu ülkeye hep birlikte barışı getirelim. Gelin bunu başaralım.” ifadelerini kullandı.
“Unutmadık, Unutturmayacağız…”
Sivas’ta hayatını kaybedenlerin fotoğraflarından oluşan slayt gösterimi yapıldığı sırada Vadide duygu dolu anlar yaşandı. Semah Erkânı’nın da gerçekleştiği anma programında Alevi Kültür Dernekleri Beylikdüzü Şube Başkanı Coşkun Aksoy ve Alevi Kültür Dernekleri İnanç Kurulu Sorumlusu Muharrem Fırat da yaptıkları konuşmalarında, Sivas Katliamı’nı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı. Oldukça yoğun bir katılımın gösterildiği anma programı, İmamoğlu ve Çalık’ın Sivas’a Ağıtlar Bağlama Korosu’na türkü söyleyerek eşlik etmesi ve Sivas’ta yaşananların anlatıldığı belgesel gösterimi ile sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.