Mübadillerin İstanbul’da karaya ilk ayak bastıkları yerlerden biri olan Mimarsinan İskelesi’nde yapılan canlandırmada hayatını kaybedenler için ise denize karanfil atılması sırasında duygu yüklü anlar yaşandı.
Büyükçekmece Belediyesi, Kurtuluş Savaşından sonra 30 Ocak 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme gereği alınan karar doğrultusunda gerçekleştirilen nüfus mübadelesinin 93’üncü yıl dönümüne yönelik anma etkinlikleri gerçekleştirdi. Büyükçekmece Belediyesi, Büyük Mübadele Derneği, Rumeli Balkan Platformu Derneği ve Tepecik Trakya Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte mübadele kapsamında gemilerle Türkiye’ye getirilenler için Büyükçekmece Mimarsinan İskelesi’nde temsili karşılama töreni yapıldı. Türk ve Yunan mübadillerin de katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün yanı sıra mübadeleyi yaşayanların torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Mübadiller karanfillerle karşılandı
Alınan kararlar doğrultusunda Türk ve Yunan halklarının karşılıklı yer değiştirildiği ‘Nüfus Mübadelesinde’ mübadillerin İstanbul’da karaya ilk ayak bastıkları yerlerden bir tanesi olan Mimarsinan İskelesi’nde 93 yıl sonra temsili karşılama töreni düzenlendi. Temsili törende Başkan Akgün ve vatandaşlar gemilerle limana giriş yapan Türk Mübadillerin gelişlerini izledi. İskeleye yaklaşan mübadilleri Başkan Akgün, karşılayarak, ellerinden tutup kıyıya çıkarttı. Başkan Akgün, canlandırmada görev alan Mübadilleri, kıyıya çıkarttıktan sonra tek tek sarılarak tebrik etti. Temsili törenin yanı sıra vatandaşlar, nüfus değişim sırasında denizde hayatını kaybedenler için, suya karanfil attı. Anma etkinliklere Büyükçekmece ve çevresinde yaşayan mübadelenin son tanıkları da katıldı.
“Bu acıları unutmak mümkün değil”
Mübadeleyi canlandırmak için yapılan temsili karşılama töreninde konuşma yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Nüfus değişiminin dramatik tarafı hafızalarda daha çok kalır ve kalmaya da devam edecektir. Çünkü, insanlar işini, aşını, evini, tarlasını, pulluğunu, aşkını, sevgilisini, mandasını, sığırını bırakıp Yunanistan’dan buraya, buradan da Yunanistan’a göç ederken hiç kimse davul ve zurna çalarak gitmedi. Tabi ki bu mübadelede dramlar yaşandı, tabi ki o yollarda ölümler oldu ve büyük sıkıntılar çekildi. Bunları unutmak mümkün değildir. Mübadelenin insanların hatırında kalan tarafı dramlar oldu ve bu olmaya da devam edecektir” dedi.
Başkan Akgün’ün konuşmasının son bölümünde kürsüye davet ettiği Faik Karasu,10 Ağustos 1937 yılında büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Mimarsinan'a gerçekleştirdiği ziyaretinin tanığı olarak o gün yaşananları anlattı. Konuşmanın ardından Büyük Mübadele Derneği’nin Mimarsinan’daki yeni binasının açılış töreni gerçekleştirildi.
Tarihçi Bolcan mübadele yıllarını anlattı
Mübadelenin 93’üncü yıldönümü etkinlikleri öğleden sonra Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’ndeki program ile devam etti. Barış, dostluk ve sevginin sembolü olan zeytin ağacı fidanının Türkiye ve Yunanistan’dan getirilen topraklara dikilmesinin ardından tarihçi ve yazar Sacide Bolcan tarafından mübadelenin tarihi boyutu anlatıldı. Türk ve Yunan halk oyunlarının sahnelendiği etkinlikler, Buzuki Orhan’ın konseri ile son buldu.
Yunanlı konuklar da katıldı
Büyükçekmece Belediyesi, Büyük Mübadele Derneği, Tepecik Trakya Rumeli Derneği, Lozan Mübadele Derneği, Rumeli-Balkan Platformu Derneği ve Gürpınar Trakya ve Rumeliler Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen mübadelenin 93. Yıldönümü anma etkinliklerine Yunanistan’dan gelen Büyükçekmece Belediyesi’nin kardeş şehirlerinden Nea Propontida Belediye Başkan Vekili Thomas Papadoulos, Drama Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Aristeidis Moysiadis, Nea Playa Kültür Derneği Başkanı Hirussula Papayorgiue ve Patrikhanenin Silivri Metropoliti Maksimos da katıldı.