İşte Trafik Kazaları Nedenleri...
Bu kazaların %40 ında yani toplam 110.222 tanesinde ölüm veya yaralanma var. Bunun 1.760 tanesi ölümlü kaza. 2012 yılında trafik kazalarında hayatını yitiren kişi sayısı 2.230, yaralı sayısıysa 188.557. Yani bir trafik kazasına karışırsanız yaralanma ihtimaliniz %69, ölme ihtimalinizse binde 8.
İlginç olan, ölüm veya yaralanmanın oluştuğu kazaların önemli bir bölümü tek aracın yaptığı kazalar. İkinci sırada ise aynı yönde giden iki aracın yaptığı kazalar var. Zıt yönlü iki aracın çarpışması ise beklenenin aksine çok daha az sayıda. En az gerçekleşen kaza türü ise çok aracın dahil olduğu kazalar.
Kaza türleri olarak yandan çarpma birinci sırada. En sık rastlanan kaza türleri, yandan çarpma ve çarpışma, yayaya çarpma, yoldan çıkma, devrilme, arkadan çarpma, sabit cisme çarpma ve karşılıklı çarpışma olarak belirlenmiş.
Kazaların nedenlerine bakıldığında, en büyük pay %88 ile SÜRÜCÜ hatası. %10 u yaya hatasından, kalanlarsa araç, yol ve yolcu hatalarından kaynaklanıyor. En sık karşılaşılan sürücü hatalarının başında hava ve trafik koşullarına uygun olmayan hız yer alıyor. Kavşak, geçit veya kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak, doğrultu değiştirme kurallarına uymamak, takip mesafesini korumamak, yanlış manevra yapmak, şerit ihlali, taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek, kırmızı ışık ve görevlinin dur işaretine uymamak, güvenlik kurallarına dikkat etmemek, aşırı hızla araç kullanmak ve alkollü araç kullanmak diğer sürücü hatalarından örnekler.
En çok kaza yapan araçlar otomobil, kamyonet ve motosiklet. Otobüs ve bisiklet kazaları ise birbirlerine çok yakın.
Ölüm ve yaralanmaların en çok gerçekleştiği şehirlerin başında 12.368 kaza ile İstanbul var. Ardahan ise 51 kaza ile en az kazanın yaşandığı il.
2012’de geri alınan ehliyet sayısı 117.519 ve bunun %87 si alkollü araç kullanmaktan kaynaklanıyor. İlginçtir ki, alkollü araç kullanmak en az rastlanan sürücü hatalarından biriyken, ehliyetlerin geri alınmasının en önemli nedeni olarak öne çıkıyor.
2013 yılında www.tasit.com olarak bu oranların daha da azalmasını ve güvenli sürüşün hakim olmasını ümit ediyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.