Bu yıl eğitim öğretim yılı başında Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Buna göre, bir dersin dönem puanı; sınavlardan alınan puanların, performans çalışması puanının/puanlarının, varsa proje puanının, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okutulan uygulamalı derslerde ayrıca hizmet ve/veya temrin puanlarının aritmetik ortalamasından elde edilen puanın aritmetik ortalaması alınarak belirlenmesine karar verildi. Bu doğrultuda ilk dönem karnelerinde, öğrencinin dönem içinde 100 üzerinden değerlendirildiği notlar yuvarlama yapılmadan aynen karneye yansıtılacak. Yani öğrenci bir dersten başarılı olabilmek için en az 50 almak zorunda olacak. Ayrıca, ilk dönemde herhangi bir dersten zayıf alan öğrenci, aritmetik ortalamayı 50’ye çıkarabilmek için ikinci dönem çok daha başarılı olmak zorunda. Eski sistemde ilk dönem en az 35 (1) alan bir öğrenci ikinci dönem 45 (2) alırsa başarılı sayılıyordu. Yeni sistemde 35 alan aynı öğrenci ikinci dönemde 65 almak zorunda kalacak.
Eskiden öğrencinin bir derste 100 üzerinden aldığı not, karneye 5 üzerinden yansıyordu. Örneğin 45 alan bir öğrencinin notu 2’ye karşılık geliyor ve başarılı kabul ediliyordu. Bu hesaplamaya göre 0-24 arası 0, 25-44 arası 1, 45-54 arası 2, 55-69 arası 3, 70-84 arası 4, 85-100 arası da 5 sayılıyordu.
Yeni not sistemiyle ilgili bilgi veren Özel Kılıçaslan Liseleri Psikolojik Danışman Cemaleddin Çakırlı, bu tabloya göre öğrencilerde daha fazla ders çalışma gereksinimi artabileceği gibi, arada oluşacak puan farkının da ümitsizliğe sebep olabileceğini söyledi. Bunun, öğrencinin dersi bırakmasına yol açabileceğini anlatan Çakırlı, yeni uygulamayı yeterince bilmeyen velileri de karne günü öğrencilerin, ikna etmekte zorlanacağını ifade etti.