1 milyon 250 bin öğrencinin girmesi beklenen LGS her geçen gün daha yaklaşıyor. LGS başvuruları ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı ama sınav 6 Haziran Pazar günü yapılacak.
Öğrenciler LGS’de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ile Yabancı dil derslerinden ve sadece 8.sınıf konularından sorumlu olacaklar.
LGS’de başarılı olmak için öncelikle hangi derse nasıl çalışmak gerektiğini bilmek çok önemli. İşte Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz'dan , sınava girecek öğrencilere altın öneriler;
Türkçe dersinde başarılı olmak için Türkçe soruları ağırlıklı olarak anlam bilgisi (okuduğunu anlama, yorumlama ve çıkarım yapabilme) olmak üzere dil bilgisi ve yazım kuralları konularından hazırlanmaktadır.
Türkçe sınavına hazırlanırken ağırlıklı olarak farklı uzunluklarda paragraf çözümleme çalışması yapmak gerekiyor. Ayrıca sözcükte anlam sorularında başarılı olmak için sözlük taraması yapmak önemli.
Öğrenciler her ne kadar sınavda sadece 8.sınıf konularından sorumlu olsalar da matematik her yıl eski bilgilerin üzerine yeni bilgiler eklenerek öğrenilen bir ders olduğundan matematikte başarılı olmak isteyen öğrencilerin 5,6 ve 7, sınıf matematik kitaplarına da sahip olmalarında fayda var.
Matematik çalışırken takıldığınız bir konuyu geçmiş yılların kitaplarını inceleyerek eksik bilgilerin tamamlanması gerekiyor. Konunun temel mantığını kavradıktan sonra soru çözmeye çalışmak sizi başarıya taşıyacaktır.
Ayrıca bir soruyu çözmenin ön şartı soruyu anlamak ve sizden ne istendiğini bilmektir. En kolay soru bildiğiniz sorudur, sizi en çok geliştiren soru ise çözmediğiniz ve çözmek için çok uğraştığınız sorudur.
Fen bilimlerinden birinci yarıyılda işlenen konular daha çok okuma ve okuduğunuzu anlamaya yönelik sorulardır. İkinci yarıyılda işlenecek konular ise daha çok okuma, anlama, işlem yapabilme, problem çözebilme ve çıkarım yapabilmeyi gerektiren soruları kapsamaktadır. Bu sebeple Fen Bilimleri ile alakalı ikinci yarıyılda işlenecek konulara ve çözülecek sorulara çok dikkat etmek gerekiyor.
İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi soruları bilgi gerektirmesiyle birlikte tıpkı Türkçe soruları gibi okuduğunu anlama, yorum yapabilme ve akıl yürütme gerektiren sorulardır.
Bu derslerde başarılı olmak için; işlenen her konuyu resim altları dahil ders kitabınızdan dikkatle ve en az iki defa okuyunuz. Kitaptaki çalışma sorularını mutlaka çözünüz. “Ben olsaydım bu konuda ne sorardım” diye düşünerek soru çıkarınız, çıkacak soruların büyük çoğunluğunu yakalarsınız.
Yabancı dilde tıpkı Türkçe gibi bir bilgi ve sözcük birikimi gerektiren bir dersdir. Bu derste başarılı olmak için öncelikle çok sözcük tanımak, okuduğunu anlamak için çaba harcamak, çeviri yapabilmek ve ders kitabındaki çalışma sorularının tamamını doğruya çevirinceye kadar çözmek gerekiyor.
Genel olarak tüm derslerde başarılı olmak için; MEB’in Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri sayfasında her ay yayınladığı örnek soruları (geçmiş yıllarda dahil)
MEB’in yayınladığı çalışma fasiküllerindeki soruları,
MEB’in yayınladığı tekrar testlerinin tamamını,
Çalışma kitaplarınızdaki tüm soruları çözmek gerekiyor.
Ayrıca; Çözdüğünüz testlerde yanlış yaptığınız soruların doğrusunu öğrenmeden aynı konuda tekrar test çözmeyiniz.
Kendinize test uygulamaktaki amacınızın yanlışlarınızı bulup düzeltmek olduğunu unutmayınız.
Her gün ve düzenli çalışmayı ihmal etmeyiniz, bu günün işini yarına bırakmayınız.
İKİNCİ DÖNEM UYGULANACAK ÖLÇME DEĞERLENDİRME YÖNTEMİNİN KARNE NOTLARINI NASIL ETKİLEYECEĞİNE DİKKAT EDİN
İlkokul 4.sınıf ve ortaokullarda birinci dönem karne notlarının belirleyicisi, öğrencilerin ders etkinliklerine katılım ve varsa proje puanlarının aritmetik ortalaması ile belirlenmişti. İlk ve ortaokullarda ikinci dönem ölçme ve değerlendirmenin nasıl yapılacağı henüz açıklanmadı.
Lise Öğrencileri Dikkat
12.02.2021 tarihinde ortaöğretim Genel Müdürlüğünce yayınlanan yönergeye lise öğrencilerine ders etkinliklerine katılım puanı geliyor.
Lise öğrencilerine birinci yarıyılda yazılı sınav yapılmadığından karne verilmemişti. Birinci yarıyıl notları Mart ayı içinde yapılacak yazılı sınavlarla belirlenecek ve sonrasında lise öğrencileri de dijital karne alacaklar.
Yayınlanan genelgenin 12.maddesine göre ikinci döneme dair puanlar;
Öğrencinin her dersten sınav puanı
Performans çalışması puanı ve derse katılımına dair performans puanı ile, Öğrenciye dersi ve konusu birinci dönem belirlenip verilmiş olan ve öğrencinin ikinci dönem öğretmenine teslim ettiği proje ödevi puanı ile belirlenecektir.
Kısaca uzaktan öğretim derslerine ve ders etkinliklerine katılmayan öğrencilerin karne notları düşük olacaktır.