Haberdar Gazetesi Eğitim ULUBATLI HASAN’IN SANCAĞI DÜŞTÜ!

ULUBATLI HASAN’IN SANCAĞI DÜŞTÜ!

Fatihte Ulubatlı Hasan İlkokuluda üç yıldır ders zili çalmıyor. Müteahhit ödenek yetersizliğinden tadilatı yarım bıraktı. Haliç manzaralı okul, bu sürede harabeye döndü. Malzemeler yağma oldu, merdivenler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kal

 Yeni eğitim yılının başlamasına rağmen birçok devlet okulunda tadilat ve inşaat çalışmaları bitmedi. Atatürk'ün isteğiyle Cumhuriyet'in 10. yılında İstanbul Ayvansaray'a yaptırılan Ulubatlı Hasan İlkokulu harabeye döndü. 2013 yılında ihalesi yapılarak çalışmalara başlanan okulun restorasyonu bir türlü bitirilemedi. Yüklenici firma ödenek yetersizliğinden tadilatı yarıda bıraktı. Öğrenciler, üç yıldır başka okula gitmek zorunda kaldı. Okuldaki para edecek malzemeler de hırsızlar tarafından yağmalandı. Haliç ve Boğaz manzarasına sahip tarihi okul, madde bağımlılarının meskeni haline geldi. Mahalleliler bu durumdan oldukça rahatsız. Çocuklarını Edirnekapı'da bir okula götürmek zorunda kalan veliler, rant uyarısı yapıyor.

Değerli eşyalar çalındı
Restorasyonu üstlenen firma ödenek alamadığı gerekçesiyle çalışmaları yarıda bıraktı. Okulun duvarlarının yarısı dökülürken, merdivenler de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi okulun Haliç'e bakan balkonunda uyuşturucu için kullanılmış malzemelerin olması dikkat çekti. Okulun yapıldığı dönemden kalma kapı ve pencereler kırılırken, para edecek eşyalar hırsızlar tarafından çalındı. Okula ait Atatürk büstleri çimento torbalarının arasında ve okul bahçesinde yerlere atılarak üzerine yapıştırıcı sıkılmış halde bekliyor.

Tinerciler mesken tuttu
Okulun perişan durumu, vatandaşların da tepkisini çekti. Çocuğunu başka bir okula götürmek mecburiyetinde kalan Derya Doğancık, “Gittiğimiz okul çok uzak. Bizim açımızdan da çocuklarımız açısından da zor oluyor. Ne yapacağımızı, kime söyleyeceğimizi bilmiyoruz” dedi. Okulun tinercilerin meskeni haline geldiğini anlatan Nurcan İstikbal de “Karda kışta çok zor oluyor. 2 çocuk olunca servise veremiyoruz. Bu okula giren çıkan belli olmuyor. Şu okulun tekrar okul olarak faaliyete girmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Okul ranta kurban gitmesin
Öğrenci velisi Ergün Güvenilir ise, “Bu okul rant olayına girmesin. Otel yapılacağı söyleniyor. Çocuklarımızın eğitimlerini burada sürdürmesini istiyoruz. Çok eski, inşallah tekrar okul olarak devam eder” dedi. Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri okulun tarihi bir bina olduğunu, bundan dolayı restorasyonuna valiliğin baktığını belirtti. Öte yandan, okulun resmi internet sitesinden 2 yıl önce yapılan duyuruda “Uzun zamandır gündemimizde olan okulumuzun restorasyon işi nihayet ihale edilerek kazanan firmaya verildi. İhaleye göre 450 gün sürecek olan restorasyon süresince okulun yapıldığı 1932 yılındaki ilk orijinal haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Ulubatlı Hasan İlkokulu restorasyondan sonra pırıl pırıl yenilenmiş olarak hizmet vermeye devam edecektir” ifadeleri yer alıyor.

Yıkım kararına rağmen eğitim devam ediyor
Bu arada İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi'nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği bir belge, öğrencilerin yıkım kararı olan okullara devam ettiğini ortaya çıkardı. 28 Eylül'de binlerce öğrenci ile eğitime başlayan 41 okula da gönderilen belgede, binaların depreme dayanıksız olduğu ve yıkılıp yeniden yapılması gerektiği ifade edildi. Buna rağmen okulların açık tutulmasına tepki gösteren Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk, “Örtülü ödenekten milyarlarca lira harcayanlar öncelikle çocukların güvenliği için gerekli adımları atmalı” dedi. İstanbul Mühendisler Odası Başkanı Cemal Gökçe, büyük deprem riski olan İstanbul'da çürük okulları konuşmanın bile ayıp olduğunu söyledi. Çocuğu 41 okuldan birinde okuyan R.D. de “Bizim çocuklarımız neden depreme dayanıklı olmayan binalarda eğitim görüyor?” diye konuştu.

CİHAN
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *