Haberdar Gazetesi Eğitim Üstün Dökmen'den yaşamsal öneriler

Üstün Dökmen'den yaşamsal öneriler

Beylikdüzü Belediyesi personeline kurumiçi eğitim kapsamında Prof. Dr. Üstün Dökmen, kaliteli iletişim konulu bir seminer verdi. Dökmen, insanlar arası ilişkilerde unutulmaması gereken nüansın düşünceye değil, kişiye ve duygulara saygılı olunmasına dikkat

Beylikdüzü Belediyesi kurumiçi eğitim toplantıları kapsamında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstün Dökmen, tüm belediye personelinin katıldığı seminerde dikkat çekici bir sunum yaptı. Seminerde, toplumsal ön yargılar, ötekileştirme, lider ile yönetici arasındaki fark ve Mobbing'e değinildi.
 
Mobbing psikolojik ve fiziksel birçok hastalığa yol açar
Dikkatle dinlenen konferansta, işyerlerinde sık rastlanan durumlardan biri olan Mobbing'e (psikolojik yıldırma) maruz aklan kişinin psikolojisinin derinden etkilendiği aktaran Dökmen, fizyolojik tepkinin ise egzama, reflü, zona, kadınlarda miyon, erkeklerde ise onikiparmak rahatsızlığı şeklinde tezahür ettiğini bildirdi. Mobbing’in uygulanma şekilleri hakkında bilgi veren Dökmen, “Kişiye sıkıntı verme, olmayan hataları bulup çıkarma, beden diliyle taciz, toplantılarda fikrini aşağılama, izole etme-uzaklaştırma-uzaklaşma, başarılı işleri açıkça yok sayma, kendisinin bile uymadığı sert ve katı kuralar koyma, taciz ettiği kişiye karşı diğerlerini örgütleme şeklinde kişilere karşı psikolojik yıldırma gerçekleşir. Sonra derlerki burada şu kişi çalışmaktaydı; delirdi ve gitti. Hâlbuki o kişiyi dışladığınız için çileden çıktı ve gitti. Bu durumu önlemek için Mobbing ile ilgili işyerinde farkındalık oluşturmak, mağdur ve zorbanın her zaman farkedileceğini hissettirmek, iş ve görev tanımlarındaki belirsizliklerin giderilmesi, açık yönetim politikalarının oluşturulması, örgüt ikliminin ılımanlaştırılması ve insancıllaştırılması yani insanların birbirini anlamaya çalışmasıdır” dedi.
 
Yöneticiler değil liderler, toplumları kalkındırır
Her yöneticinin lider olamayacağını ifade eden Dökmen, “Yöneticinin kendisinden istenen şeyi yaparken, lider yapabileceğinin en iyisini yapar. Yönetici kalıplara göre davranırken, lider aklını ve duygularını birlikte kullanır. Yönetici kişiyi ve performansı birlikte eleştirirken lider kişiyi değil, performansı eleştirir” diyerek ikisi arasındaki farka değinip, liderlik anlayışının toplumları üst seviyeye taşıyacağını belirtti.  
 
30 yaşını geçmiş bekârlara ‘niye evlenmiyorsun’ demeyin
İnsanlar arası ilişkilerde unutulmaması gereken nüansın düşünceye değil, kişiye ve duygulara saygılı olunmasına dikkat çekildi. Dökmen, toplumumuzda kişileri rahatsız eden ve sıklıkla bahsedilen yaklaşımlara değinerek, “Televizyonda herhangi bir konu karşısında ağlamaya başlayan eşinize, ‘buna ağlanmaz’ diyorsanız, eşinizin duygularına önem vermiyorsunuz demektir. Yine ülkemizde yaygın bir şekilde 30 yaşını geçmiş olan kişilere özellikle bayanlara ‘niye evlenmiyorsun’ diye sormayınız. Ve de yakını vefat eden birine sanki yaşına göre üzünülenecekmiş gibi yakınının kaç yaşında olduğunu sormayınız. Bunlar gereksiz ve hatta patavatsızca sorulardır” şeklinde aktardı.
 
Seminerin sonunda Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, “Hepimizin ciddi bir özeleştiri imkânı bulduğu bu seminerde edindiklerimizi hayata taşıma noktasında gayret edelim” diyerek, Üstün Dökmen’e çiçek takdim etti.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *