‘Elinizde kumandayla ders çalışmasını istemeyin’

‘Elinizde kumandayla ders çalışmasını istemeyin’
Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği kişisel gelişim seminerlerine katılan eğitimci yazar Sait Çamlıca, ebeveynlere çocuk yetiştirmenin püf noktalarını anlattı.

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Çocuk Eğitimi’ adlı söyleşiye katılan Çamlıca, çocuk yetiştirirken anne ve babaların yaptığı hatalara dikkat çekerek, çocuk eğitiminin tüyolarını verdi.

Zamane çocukları değil, zamane anne babaları

Çocuklarından şikayet eden tüm ebeveynlerin cümlelerinin, ‘Yemedik yedirdik; içmedik içirdik! Zamane çocukları çok kötü.’diye başladığını söyleyen Çamlıca, sorunun çocuklarda değil, zamane anne ve babalarında olduğunu söyledi. Ebeveynlerin çocuk gelişimine sadece ders çalışmak ve okulda başarılı olmak olarak baktığını belirten Çamlıca, yapılan en büyük yanlışın karakter eğitimini önemsememek olduğunu “Bir çocuğa sabırlı olmayı, haram ve helali öğretmek, onun ders çalışmasından daha önemli değil mi? Karakter eğitimini hiç önemsemiyorlar sonra da bu çocuk nasıl bu hale geldi diyorlar. Esas eğitim diploma almak değil; kendini yetiştirme alışkanlığı kazanmaktır.” diyerek anlattı.

‘Elinde kumanda çocuğum ders çalış’

Çocuğunun ders çalışmasını isteyen bir annenin de eline kitap alıp okuması gerektiğini belirten Çamlıca, çocuğu sadece okula gönderip kırtasiye masraflarını karşılayarak bunun sağlanamayacağını söyledi. Çocuğun yapması beklenen iyi davranışı, önce anne babasında görmesi gerektiğinin altını çizen Çamlıca, “Çocuğa yaptırmak istediğin şeyi önce kendin yapacaksın. Kendini eğitmeyen başkasını eğitemez. Anne, babanın elindeki kumanda çocukta bilgisayara, bilgisayar oyununa dönüşüyor. Çocuğa ders çalış diyorsanız, siz de o televizyonu arada sırada kapatacak ve kitap okuyacaksınız.”diye konuştu.

Minik yavrulardan katil evlatlara

“Her çocuk kendi zamanının meyvesidir. Bir çocuğu eğitmeye çalışırken kendi zamanına göre eğitmeye çalışacaksınız. Biz bunu yapmaya çocuklarla iyi bir iletişim kurmaya mecburuz.”diyerek anne babaları uyaran Çamlıca, 5 yaşında yalan konuşmayan bir çocuğun 15 yaşında yalancı ve düzenbaz hale gelmesinde anne ve babaların mutlaka kendilerini sorgulaması gerektiğini söyledi. Ebeveynlerin telefon çaldığında bile ‘Annem, babam evde yok’ dedirterek çocuklara yalan söylemeyi öğrettiklerini belirten Çamlıca, “Hiçbir insan katil, yalancı ve düzenbaz doğmaz. Bu çocuklar bu hale geldiyse anne ve babalarda suç aramak lazım.”dedi.

Söyleşi sonunda kitaplarını imzalayan Sait Çamlıca, Küçükçekmece Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.