Liselilere zorunlu tercih

Liselilere zorunlu tercih
Yüzbinlerce öğrenci imam hatip, meslek liseleri veya özel okullara gitmek zorunda.
Düz liselerin tamamının Anadolu liselerine çevrilmesinin ardından, sınavlarda düşük puan alan öğrenciler zor durumda kaldı. Yüzbinlerce öğrenci imam hatip, meslek liseleri veya özel okullara gitmek zorunda.

Düz liselerin tamamı Anadolu liselerine çevrilince seviye belirleme sınavlarında düşük puan alan ve bir okula yerleşemeyen öğrenciler zor durumda kaldı. Bu durumdaki yaklaşık 574 bin öğrenci, ya özel okullara ya da meslek liseleri ile imam hatip liselerinin puansız bölümlerine kaydolacak.

İstemeyene alternatif açık lise

Bu okulların alt yapısının öğrenci yoğunluğunu kaldırmaması durumunda ise tek alternatif olarak açık liseler kalıyor. Düzenleme, öğrencilerin bir kısmını imam hatip liselerine kayıt yaptırmaya zorluyor. Özel okula gidebilecek maddi olanaklara sahip olmayan ailelerin önünde imam hatip liseleri, meslek liseleri ve açık liseler dışında herhangi bir alternatif yok.

Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise Anadolu ve Fen liselerinin kontenjanlarının artırıldığı, meslek liselerine kayıtta büyük artış beklenmediği savunmasını yaptı. Ancak kontenjanlar artırılsa da, düşük puan alan öğrencilerin bu okullara girme şansı bulunmuyor. Sanayiye ara eleman yetiştirmeyi hedefleyen meslek liseleri ile imam hatip liseleri, bu yıl bir okula yerleşemeyen öğrencilerin ağırlıklı tercihleri arasında yer alacak. Hükümet, eğitim sisteminde getirdiği düzenlemelerle, öğrencileri imam ya da hatip olmaya ya da sanayi sektörü için ara eleman olarak yetişmeye zorlayacak.

Hükümetin eğitim sistemindeki bu düzenlemesi özel okulları da daha fazla zengin etmeyi amaçlıyor. Açıkta kalan öğrencilerden maddi durumu iyi olanlar, bu üç alternatif yerine özel okullara yönelecekler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.