Okan Üniversitesinde Yerel yönetimler masaya yatırıldı

Okan Üniversitesinde Yerel yönetimler masaya yatırıldı
Okan Üniversitesi'nin Tuzla Kampüsü'nde bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen Yerel Yönetim Anlayışında Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu'na İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu, Düzce Valisi Adnan Yılmaz, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Türk ve Okan

Okan Üniversitesi'nin Tuzla Kampüsü'nde bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen Yerel Yönetim Anlayışında Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu'na İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu, Düzce Valisi Adnan Yılmaz, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Türk ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan'ın  yanısıra belediye meclis üyeleri, belediye temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu, "Bu sempozyumdan çıkacak fikirler, yerel yönetimlerin sunacakları hizmetleri geliştirmeye ve kalitesini arttırmaya yardımcı olacak" dedi. Yerel yönetimlerle ilgili son dönemlerde birçok reform yapıldığını belirten Hacımüftüoğlu, "Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu,  İl Özel İdareleri ve Belediyelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun ile Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uygulamaya konuldu" diye konuştu.

 

"503 belde belediyesinin tüzel kişiliği sona erdirildi"

6360 sayılı kanun ile yerel yönetimlerle ilgili birçok konuda düzenleme yapıldığını belirten Hacımüftüoğlu sözlerine şöyle devam etti: "İl toplam nüfusu 750 binin üzerinde olan 14 ilde büyükşehir belediyesi kurulmasına karar verilip, bu belediyelerin sınırı il sınırına genişletilmiştir. Büyükşehire dönüştürülecek illerde 27 ilçe kurulmuştur. Nüfusu 2 binin altında olan 503 belde belediyesinin tüzel kişiliği sona erdirilmiştir. Yapılan bu düzenlemeyle birlikte idari, mali ve teknik açıdan güçlü yerel yönetim yapılarının oluşturulması, imar, altyapı alanındaki karmaşaya son verilmesi, ölçek ekonomilerin avantajından yararlanarak kaynak israfının önlenmesi, artan sanayileşme, turizm ve hizmet sektörünün ihtiyaçlarını dikkate alan yeni kent çalışmalarının yapılması ve yeni cazibe merkezlerinin oluşturulması amaçlanmıştır."

 

Okan: "Türkiye'yi ve dünyayı ilgilendiren sorunları tartışıyoruz"

Sempozyumun açılışında konuşan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan da, "Üniversite-sanayi işbirliğine çok önem veriyor, sektörün ihtiyaçlarına yönelik programlar açıyoruz. Aralarında yerel yönetimlerin de olduğu, Türkiye ve dünyayı ilgilendiren tüm sorunları üniversitemizin akademik ortamında konunun tarafları, akademisyenler ve öğrencilerimizle birlikte tartışıyor, çözüm önerileri geliştiriyoruz" diye konuştu. Okan, Türkiye'nin hızla kentleştiğini belirterek bu doğrultuda yerel yönetimlerin yetkilendirilmesi gerektiğini söyledi. Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alinur Büyükaksoy ise toplumsal sorunların akademik platformda tartışılmasının önemine değindi. Prof. Dr. Büyükaksoy, ilkini 2010'da gerçekleştirdikleri Yerel Yönetim Anlayışında Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu'nun kamuoyunda oluşturduğu etki nedeniyle tekrarlanmasına karar verildiğini açıkladı.

 

Yerel yönetimler tüm yönleriyle tartışıldı

Yerel yönetimlerle ilgili çalışmaların, reformların ve dünyadaki gelişmelerin konuşulduğu sempozyumda, "Kentsel Dönüşüm, Yerinde Dönüşüm, Mülkiyet Sorunları, Yerel Demokratik Platformlar, Katılımcılık, Metropollerde Ulaşım, Altyapı Sorunları ve Çözüm Önerileri, Sosyal Belediyecilik,Sosyal Faaliyetler, E-Belediyecilik, Belediyelerde Örgüt Kültürü ve Örgütsel Davranış, Mekansal Dönüşümlerin Çevre ve Kent Estetiğine Etkileri ve Eko-Belediyecilik ve Kentsel Doku" konuları ele alındı.

 

Haberdar Gazetesi Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.