Şimdi de ALES krizi! Öğrenciler tepkili

Şimdi de ALES krizi! Öğrenciler tepkili
ÖSYM Başkanlığı, 25 Nisan 2011 günü başlaması planlanan 2011-LYS başvurularının, YGS sonuçlarının açıklandığı andan itibaren başlayacağını ve adayların başvurmalarını sağlayacak kadar süre uzatılacağını bildirdi. Adaylara konuyla ilgili elektronik posta g
ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada, 27 Mart 2011'de yapılan Yükseköğretim  Geçiş Sınavı (2011-YGS) değerlendirme çalışmalarının tamamlandığı ifade edilirken, YGS sınav sonuç değerlendirmeleriyle ilgili olarak kamuoyunda  “şifreli soru/cevap” şeklinde yer alan konunun ÖSYM ve adli kurumlar tarafından  araştırıldığı ve çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

ÖSYM açıklaması şöyle:

“27 Mart 2011 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavının  (2011-YGS) değerlendirme çalışmaları tamamlanmıştır.

Sınav sonrası kamuoyunda süregelen iddialar Ankara Cumhuriyet  Başsavcılığı tarafından tüm boyutları ile araştırılmaktadır. Başsavcılığın  araştırmaları tamamlandığında 2011-YGS sonuçları açıklanacaktır.

25 Nisan 2011 günü başlaması planlanan 2011-LYS Başvuruları da YGS  sonuçlarının açıklandığı andan itibaren başlayacak ve adayların başvurmalarını  sağlayacak kadar süre uzatılacaktır.”

 

Adaylara elektronik posta gönderildi

İzmir'de, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde giren adayların soru kitapçıklarındaki basım hatası nedeniyle ÖSYM'nin adaylara elektronik posta gönderdiği öğrenildi.

Adaylardan Olcay Polat, ÖSYM'den kendilerine elektronik postayla açıklama gönderildiğini, metinde kitapçıkların değerlendirileceğinin belirtildiğini ifade ederek, ancak kendilerinin sınavın iptal edilmesini istediğini söyledi. Sınavdan boş cevap kağıdı vererek çıktığını aktaran Polat, sınavın tekrarlanmaması halinde hukuki yola başvuracağını ifade etti.

ÖSYM'nin adaylara gönderdiği elektronik posta metni şöyle:
''Sevgili 2011-ALES İlkbahar Dönemi Adayı, 24 Nisan 2011 günü yapılan sınavda size verilen soru kitapçığında basım hatası olduğu tespit edilerek, bilgisi bana iletildi.
Size verilmiş olan soru kitapçığı ÖSYM'ye eriştiğinde kitapçıklarınız incelenecek ve sizlerin mağdur olmaması için ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek gereken işlem yapılacaktır. Başarı dileklerimle, Prof. Dr. Ali Demir''

 

 

Öğrenciler tepkili

Ankara'da öğrenciler, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığında şifreleme yapıldığı gerekçesiyle protesto eylemi yaptı.

Sakarya Meydanı'nda toplanan öğrenciler, ''Öğrenci düşmanı Ali Demir istifa'' yazılı pankart açarak, hükümet ve ÖSYM Başkanı Ali Demir aleyhinde slogan attı.
Daha sonra trampet çalarak yürüyüşe geçen öğrenciler, sloganlarla İzmir Caddesi'ne geldi.

Grup adına yapılan açıklamada, ÖSYM Başkanı Demir'in dalga geçercesine şifreyi kabul edip, ''bu şifrenin hiçbir öğrenciye gitmediğini'' söyleyerek mağdur olan öğrencilerle alay ettiği savunuldu.

Demir'in ve sorumluların istifa etmesi, söz konusu kişiler hakkında soruşturma başlatılması istenen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Birkaç okulda sınava sadece kız öğrencilerin girmesi, sınav ortamında bazı dershanelerin ortamlarının yaratılması, kişiye özel kitapçıklar zaten bütün şüpheleri üstüne çekmekteydi. Bir de üstüne bu şifre skandalı ortaya çıkınca işler tamamen kabul edilemez bir hal almıştır. Bu skandalların hesabı sorulmalıdır.''
Açıklamanın ardından bir süre daha slogan atan grup daha sonra dağıldı.

 Sosyal paylaşım sitesinde grup kuruldu

Sınava girenlerden Yasemin Erkan, doktora yapmak için sınava başvurduğunu, sınavda soru kitapçığının eksik ve hatalı olduğunu, yedek kitapçığın sayısı yetmediği için kendisine verilmediğini, emeklerinin ''boşa gittiğini'' söyledi.

ÖSYM'nin 'sınava kitapçıkları yüzünden katılamayanların sınavlarının gerekiyorsa yönetim kurulu kararı ile yenilenebileceği'' açıklamasını hatırlatan Erkan, açıklamadaki ''gerekiyorsa'' sözüne anlam veremediklerini, mağduriyetlerinin ortada olduğunu, açıklamanın tatmin edici olmadığını belirtti. Erkan, ''Ben Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmeniyim. YGS'ye giren öğrencilerimin moralini, motivasyonunu artırmaya çalışırken kendim mağdur oldum'' dedi.

Kaç adayın soru kitapçığında benzer durumun yaşandığını bilmediklerini kaydeden Erkan, ''Eğer sayımız çok büyük değilse sınavın iptal edilmesi yanlış olur. Ama sadece bizim sınavımızı yenilemeleri de yanlış. Nasıl adaletli bir çözüm bulacaklarını merak ediyorum'' diye konuştu.

Erkan, bir sosyal paylaşım sitesinde ''2011 ALES İlkbahar Skandalı'' adıyla grup oluşturduklarını ifade ederek, ''sınav mağdurlarını burada toplamak, ortak karar alıp, ortak hareket etmek istediklerini'' söyledi. Erkan, ÖSYM'ye maddi ve manevi tazminat davası açmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.