Üniversite hayal mi oluyor?

Üniversite hayal mi oluyor?
Fener köyü muhtarı Muharrem Eren, İstanbul Üniversitesi ile ilgili yer tahsisine onay vermedi.
"Al gülüm ver gülüm istiyoruz"
 Köy tüzel kişiliğine ait yer ile ilgili yer tahsisi konusunda kendilerine danışılmadan İstanbul Üniversitesi ile protokol yapıldığını söyleyen muhat Eren, "Biz köy tüzel kişiliğine ait yeri vereceğiz demedik. Bize sormadan protokol yapmışlar. Biz madem protokolü yaptılar bir şart ile bu yeri veririz. O da sıkıntı yaşamamaları için. Al gülüm ver gülüm istiyoruz. Hamoğlu tarafından bağışlanan yerleri köy tüzel kişiliğimize versinler, üniversite yerini alsınlar. Başka türlü olmaz" dedi.
Üniversite hayal mi oluyor?
Silivri Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ile protokol imzalayarak Silivri'de kampüs kurulmasının önünü açmıştı. Silivrili üniversite beklerken, Belediye'nin protokol ile "verdik" dediği üniversite yerinin aslında Belediye ile hiç ilgisi olmadığı ve üniversiteye verilmediği de ortaya çıktı. Şimdi protokolde imza altına alınan Fener Köy'e ait alanın İstanbul Üniversitesine verilip verilmeyeceği tartışılıyor. Krize neden olan yer ile ilgili muhtar Muharrem Eren ise krizin tek çözümünün Hamoğlu arsaları ile takas olduğunu söylüyor.
Silivri Belediye Meclisi Şubat 2010 meclisinde Belediye Başkanına protokol hakkında oy birliği ile onay verdi. Protokole göre Siivri Belediyesi, Fener Köyünde bulunan 1017 dönümlük araziyi İstanbul Üniversitesine eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere 10 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edecekti. 14 maddelik protokol Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet arasında imza altına alındı. Çalışmalarına hızla başlaması beklenen İstanbul Üniversitesi ise adı anılan yerde tek bir çivi bile çakamadı. Şubat ayından beri devam eden görüşmelerde üniversitenin faaliyete geçememe sebebinin Fener Köyünden üniversiteye tahsis edileceği bilinen arazinin aslında Belediye imtiyazında değil köy tüzel kişiliğinin imtiyazında olmasından kaynaklandığı ortaya çıktı.
Ne zaman nasıl çözülecek
Protokole göre İstanbul Üniversitesinin 5 yıl içerisinde faaliyete geçmesi gerekiyor. Üniversite çalışmalarına 5 yıl içerisinde başlamadığı takdirde protokol hükmü ortadan kalkacak. Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen halen yer tahsis edilemedi. Protokole göre üniversiteye tahsis edilen yerin altyapı çalışmalarını da Silivri Belediyesi gerçekleştirecekti.
Muhtar vermem diyor
Selimpaşa'da inşa edilen ve halen faaliyette olan Kadir Has Üniversitesini hatırlayan Fener Köyü muhtarı Muharrem Eren, üniversitenin yararlı olabileceğini ancak yerel halka katkısının olmayacağını savunuyor. Köye katkısı olmayacak hiç bir organizasyonda köy tüzel kişiliğine ait arazileri bedelsiz olarak vermeyeceğini ifade eden Fener Köyü Muhtarı Muharrem Eren, köy yerine karşılık üniversitede köylülerin istihdam edilmesi ve ayrıca işadamı Ahmet Hamoğlu tarafından Silivri Belediyesine bağışlanan arazilerin de köy tüzel kişiliğine devredilmesi şartını yineliyor. Muhtar Muharrem Eren gazetemize yaptığı açıklamada "İstanbul Üniversitesine tahsis edilecek yerin tamamı 1017 dönüm. Bunun 630 dönümü mera. Geri kalan 357 dönümü de köy tüzel kişiliğine ait. Bu üniversite yeri hakkında belediye başkanımızla birkaç defa görüştük ve ben taleplerimi ilettim. Bazı şartlarımız vardı. O şartlar yerine getirilirse yeri veririz dedim. Al gülüm ver gülüm istiyoruz. Hamoğlu’ndan aldığı tarlaları bize versin bizde yeri üniversiteye verelim. Henüz yerin devir işlemleri yapılmadı. Ama belediye başkanımız üniversite ile protokol yapmış. Devri yapılmayan bir yere nasıl protokol yapıldı. Başkanımız bize sormadan nasıl protokol yaptı anlamak mümkün değil. Bu devir yapılırken bizim isteklerimiz yerine getirilmesi lazım. Hamoğlu’nun verdiği arsalara karşı yeri veririz. Üniveriste’de çalışacak işçilerin köyümüzdeki vatandaşlardan olmasını istiyoruz. Muhtarlığımıza destek olmalarını istiyoruz. Tüm bunlardan Sayın Kaymakamımızın da haberi var. Biz kaymakamımıza danışmadan bir şey yapmıyoruz. Ancak mera vasfı kalkmadan, köy yeri köy tüzel kişiliğinden çıkmadan başkanımız nasıl protokol yaptı anlamış değiliz." dedi.
Fatma Sarıbıyık / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.