109 milyon banka kartına komisyon şoku!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Rekabet Kurulu bankaların müşteriden aldığı komisyonların önünü açtı. Buna göre banka kartlarındaki Visa ve MasterCard logoları için bile tüketiciden komisyon kesilecek. Bankalar komisyon kalemlerini sınırsız artırabilecek
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), banka kartlarından alınacak komisyon oranının ortak belirlenmesi konusunda 5 yıl rekabet bildirimi muafiyeti aldı. Alınacak komisyona aralarında Visa ve MasterCard logosu için ödenecek bedelin de bulunduğu bazı maliyet artışlarının yansıtılmasına izin verildi.
KULLANIM ARTTI MASRAF GELDİ
Bu kararla birlikte, daha önce kredi kartlarındaki komisyonlarla bunaltılan vatandaşa, banka kartları aracılığıyla yeni masraf kalemleri de yüklenmiş oldu. Son dönemde kredi kartı masrafından kaçan bir çok müşteri alışverişi banka kartlarından yapıyordu. Rekabet Kurulu’nun yayınladığı gerekçeli karara göre, Bankalararası Kart Merkezi süresiz muafiyet istediği komisyon rekabet bildirim muafiyetini 5 yıl süre için alabildi. BKM’nin bazı maliyet kalemlerini komisyona yansıtmasına da izin verildi.
YENİ KALEMLER EKLENEBİLECEK
Kartı çıkaran bankaya, alışveriş tutarını aktaracak banka tarafından ödenecek komisyonu ifade eden oran, kullanım zinciri itibariyle banka kartı kullanıcısı ile kartla ödeme alan işyerlerine de yansıyabilecek. Ayrıca 5 yıllık muafiyet kapsamında bankalar yeni isimler altında başka masrafları da karta yansıtabilecek.
109 MİLYON BANKA KARTI VAR
Bankalararası Kart Merkezi’nin 2015 yılı Nisan ayına ait kartlı ödeme sistemleri verilerine göre Türkiye’de 109 milyon banka kartı ve 57,6 milyon kredi kartı bulunuyor. Banka kartı sayısında, 2014 yılı Nisan ayı ile kıyaslandığında yüzde 8 artış gerçekleşti.
İŞTE KARARA GÖRE YANSITILACAK MALİYETLER
- Visa-Electron/Master-Card Maestro logo maliyeti.
- Otorizasyon/takas maliyeti.
- Ödeme garantisi maliyeti.
- Alışveriş tutarının kartı çıkaran bankanın hesabına yansıtılma maliyeti.
- Müşteri hizmetleri maliyeti.
- BKM halen banka kartı takas komisyonu oranını, yüzde 0,69 olarak uyguluyor.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.