CHP ekonomik hedeflerini açıkladı
CHP’nin ‘Yeni Ekonomi Stratejisi’ni açıklayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, temel hedefin “Sosyal devleti kurmak, rekabet gücünü artırmak ve istikrarlı yüzde 7 büyüme” olduğunu söyledi. Stratejiye göre 2023’te kişi başına milli gelir, 31 bin 515 dolarla AK Parti hedefini 6 bin 439 dolar geçiyor. 2.6 trilyon dolarlık GSMH ile de Türkiye, 2023’te 15’inci büyük ekonomi olabiliyor. Kılıçdaroğlu, "Saydam politika izleyeceğiz, her kuruşun hesabını vereceğiz. Bizde 3-4 bakanlar kurulu oluşturacak bir ekonomi kadrosu var" dedi.
CUMHURİYET Halk Partisi (CHP), ekonomi kurmaylarınca hazırlanan “Cumhuriyetin 100. Yılına Doğru Yeni Ekonomi Stratejisi” başlıklı raporu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı. Rapora göre, 2023’te kişi başına milli gelir, 31 bin 515 dolarla Ak Parti hedefinin 6 bin 439 dolar üzerinde bulunuyor. Ak Parti’nin 2 trilyon dolar civarındaki toplam GSMH ile Türkiye’yi en büyük 10’uncu ekonomi yapma hedefi ise CHP’nin ekonomi kurmaylarınca olası görülmedi. CHP, 2.6 trilyon dolarlık toplam GSMH ile Türkiye’yi 2023’te 15’inci büyük ekonomi yapmayı hedefledi.
Sosyal devlet ve istikrar
Ekonomi kurmaylarının da katıldığı toplantıda Yeni Ekonomi Stratejisi üzerinden uzun süredir çalıştıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Yeni Ekonomi Stratejimiz’in 3 temel ayağı bulunuyor. Birincisi sosyal devleti yeniden ayağa kaldırmak ki Türkiye’yi gerçek bir sosyal devlet yapısına kavuşturacağız. İkincisi Türkiye’yi uluslararası rekabet gücüne kavuşturmak. Üçüncü nokta ise kalıcı istikrarlı yüksek büyümeyi sağlamak. Ekonomi 1980’lerden beri kırılgan. Krizlerin getirdiği faturar da çok ağır. Biz kalıcı istikrarlı ortalama yıllık yüzde 7 kalkınma hızı hedefliyoruz” dedi.
Tek başına iktidar
Kılıçdaroğlu, ekonomide çok iddialı ve detaylı bir programla yola çıkacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Saydam politika izleyeceğiz, her kuruşun hesabını vereceğiz. Bizde 3-4 bakanlar kurulu oluşturacak bir ekonomi kadrosu var. Olayaları izleyecek değil yönlendirecek güce sahip kadrolarımız var. Ben halkımdan tek başına iktidar imkanı istiyorum. Çünkü Türkiye’yi lig atlatabiliriz. Türkiye mevcut ekonomi yönetimini, siyasal yönetimi hak etmiyor. Türkiye enerjisini pek çok alanda gereksiz kaybediyor. Demokrasi ve özgürlüğü getireceğiz ve tartışma alanı dışına cıkaracağız. Temel gündem ekonomi olacak. Tek eksiğimiz; kararlı, tutarlı şekilde ülkeyi iyi yöneten, ekonomiyi iyi bilen bir siyasal yönetimdir. Her şeyi nasıl yapacağımızı biliyoruz. Hesap vermekten de korkmayacağız. Bu ülkede kaynak var yeter ki akılcı kullanalım.”
Tasarruf askerlikten
Kemal Kılıçdaroğlu daha önce açıkladıkları askerlik süresini kısaltmayı ve bu konudaki harcamaları azaltmayı hedefleyen projelerinin de önemli olduğunu belirterek, “Askerliği indirmek çok önemli tasarruf sağlayacak” dedi. Kılıçdaroğlu, Gelir İdaresi’ni bağımsız hale getireceklerini tarihi biradım atarak sosyal güvenlik primlerinin de Gelir İdaresi’nce tahsiline geçeceklerini bununda çok büyük tasarruf anlamına geleceğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Her beyanneme veren yurttaşımız beyannamesinin arkasında 1 yıl önce ödediği vergilerin nereye harcandığını da görecek. Kent rantları önemli ve biz bunun vergilendirilmesinde de yeniden yapılanma öngörüyoruz” dedi.
Üretim ve alınteri
CHP’nin ekonomi politikasında ‘üretim ve alınteri’nin kutsallaştırıldığını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Alınterini kutsallaştırıyoruz. İşçi ve işveren üretim yapacak, katma değer yaratacak, hakça bölüşecek. Örgütlü toplum olacak ve bütün bürokratik engeller kalkacak. Rant alanı olabildiğince üretime kaydırılacak. Sağlık ve eğitim devletin iki temel görevidir. Eğitimi ve sağlığı da özel sektör yapabilir ama temelde devlet bu alanlarda olacak. Vergi konusunda da yakında birrapor açıklayabiliriz.”
Çiftçi mazotu 1.5 liraya inecek asgari ücrette vergi sembolik olacak
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tarımda çiftçinin kullandığı mazotun fiyatını 1.5 liraya indireceklerini söyledi ve vergi kaybının karşılığını da düşündüklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, ayrıca asgari ücrette vergiyi çok sembolik bir seviyeye indireceklerini, böylece hem istihdamın artmasını hem de sanayicinin maliyetlerini düşüreceklerini vurguladı. Kılıçdaroğlu peşin vergiyi de kademeli olarak kaldıracaklarını açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da çiftçinin kullandığı mazottaki fiyat indiriminin maliyetinin 5.4 milyar TL olacağını söyledi.
Büyüme, istihdam ve dış ticaret hedefleri
Türkiye 2012-2015 arasında yılda ortalama yüzde 6.1, 2016-2019 arasında yüzde 7.2 ve 202-2023 arasında yüzde 7.5 büyüyecek
Kişi başına milli gelir 2011’de 7.872 dolar, 2015’te 14.723 dolar, 2019’da 21.382 dolar ve 2023’te 31.515 dolar olacak.
Bu gelişmeye paralel olarak Türkiye’de kişi başına milli gelir 2023’te Euro Bölgesi ortalamasının yüzde 85’ini yakalayacak.
Büyümede, iç tasarrufların payı yüzde 22’ye yükselecek, dış tasarrufların payı yüzde 3’e düşecek.
2011-2023 döneminde yılda 800 bin kişilik istihdam sağlanacak, işsizlik yüzde 6 olacak.
Türkiye 2023’te 650 milyar dolarlık ihracat 750 milyar dolarlık ithalat yapacak.
Türkiye’nin cari açığının GSYH’ye oranı yüzde 2.5’a inecek.
CHP’nin ekonomi anlayışı nasıl olacak
Dışa açık, ancak küresel sermaye hareketlerine dayanıklılığı artıran
Üretimi ve verimliliği destekleyen
Bilgi ekonomisine geçişi ve yaratıcılığı esas alan
İş gücümüzü ve yurtiçi tasarrufları seferber eden
Toplumun tüm kesimlerni ve ekonominin tüm sektörlerini kapsayan
Kısa dönemde net ihracatın büyümeye katkısını artıran ancak uzun dönemde güçlü ve istikrarlı bir iç taleple büyüyen
Nitelikli ve sürdürülebilir bir büyüme anlayışını benimseyen
Yeni strateji ile CHP ne yapacak
Piyasa etkin güç ama hata yapar, devletin düzenleyici ve denetleyici işlevlerini güçlendirilecek.
Devlet istihdam ve rekabet alanında destekleyici ve kolaylaştırıcı bir işlev görecek.
Bölgesel gelir dağılımı farklılıklarının giderilmesinde devletin imkan ve işlevlerinden yararlanılacak.
Devlet de yurttaşlar tarafından denetlenecek, devlet yapısı vatandaş odaklı hale gelecek.
Küreselleşmenin yarattığı dışlanmışlıklar, sosyal altüst oluşlar, halkı kucaklayan yaklaşımlarla mutlaka çözülecek.
KOBİ’lere sıfır faizli kredi sistemli olacak
KÜÇÜK ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) için de bir rapor üzerinde çalıştıklarını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “KOBİ’lere sıfır faizli krediler vereceğiz. Bir KOBİ’miz bir yıl içinde ödediği vergi ve sigorta primi ne kadarsa ertesi yıl o kadar sıfır faizli kredi alacak. Böylece hem kayıtdışını yok edeceğiz hem de istihdamı teşvik etmiş olacağız. Bu ülkede 9 yılda 4 kez mali af çıktıysa bu, ‘ekonomiyi iyi yönetemiyorsunuz’ demektir. ‘Vergi ve sigorta ödenemez hale gelmiş’ demektir.”
Güneydoğu için Mısır’ın tekstile verdiği teşvikten fazlasını veririz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Güneydoğu’yu Orta Doğu’nun lojistik üssü ve petrokimya merkezi yapacağız. Güneydoğu için şu anda Mısır’ın tekstile verdiği teşviklerin daha fazlasını vereceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu bölgeyi hayvancılık merkezi yapacaklarını, bunun için
yeni bir kurum oluşturacaklarını anlattı.
Öztrak: Yeni bir büyüme stratejisine ihtiyaç var Asya-Avrupa sentezi yapalım
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye’nin yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Son döneme bakınca ‘ortalama büyüme hızı çok yüsek’ algısına rağmen aslında düşük büyüme sözkonusu. Çok partili dönem yıllık büyüme ortalaması yüzde 5 ama son yıllardaki ortalama yüzde 4.8. Mevcut büyümede rekabet gücünde büyük problem görülüyor. Büyürken dış açık hızla artıyor, iç tasarruflar düşüyor. Büyümenin finansmanı dış kaynak girişine bağımlı hale geliyor. Büyümenin istihdam yaratmadığını görüyoruz. İşsizlik oranı uzun süredir yüzde 10’ların üzerinde.”
Asya-Avrupa sentezi
Öztrak, Türkiye’nin artık genç işgücü avantajını ve iç kaynakları temel alan bir büyüme-kalkınma modeline geçiş yapması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Asya tipi kalkınmada iç kaynağa dayalı ve ülkedeki işgücünü seferber eden bir anlayış vardır. Türkiye’nin bu yapısıyla Asya tipi kalkınmayla Avrupa’yı sentezlemesi mümkün. İç kaynakları, iç tasarrufları temel alarak, zengin işgücü kaynağımızı seferber edebiliriz. Genç işgücümüzü etkin kullanamadığımız için bu konudaki fırsatı kullanamadığımızı gördük. Bizim modelimizde işgücünü süratle üretim süreçlerine katmak var. Kadınları iş gücüne katılımını yüzde 25’ten yüzde 40’ın üzerine, gençlerinkini de yüzde 20’lere çıkaracağız. Büyüme için dış kaynağa ihtiyaç var anlayışını yıkacağız. Şu anda IMF bile sosyal devleti söylüyor, ‘yoksulluğu bitirmezseniz işsizliği çözmezseniz düzgün paylaşımı sağlayamazsanız, olmaz’ diyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.