Haberdar Gazetesi Ekonomi 76 MİLYON TÜKETİCİNİN YENİ HAKLARI

76 MİLYON TÜKETİCİNİN YENİ HAKLARI

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet;6502 sayılı 28 Mayıs 2014 te yürürlüğe girecek olan 28 Kasım 2013 tarihli ve 28835 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun dikkat çekici maddele

-Sözleşmeler 12 puntodan küçük olmayacak, okunabilir düzeyde olacak.

-Hangi hizmetlerden ücret, komisyon alınacağı, BDDK tarafından belirlenecek.

-Sözleşme dışında, herhangi hizmet kalemi adı altında ek bedel istenemeyecek.

-Bankalar tüketicilere yıllık üyelik aidatı tahsil etmedikleri kredi kartı sunacak.

-Kredi sözleşmesi imzalanmadan, tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirilmesi zorunlu.

-Tüketici talimatı olmadan bankalar, kredili mevduat sözleşmesi yapamayacak.

-Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilere ön ödemeli konut satışı yapılamayacak.

-Tüketici, 14 gün içinde ön ödemeli konut satışından cayma hakkına sahip olacak.

-Tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son veriliyor.

-Aboneliğe son verme isteği, süresi içinde yerine getirilmezse, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyecek.

-Tüketici, kredi sözleşmeleriyle ilgili isteği dışında sigorta yaptırılmayacak.

-Piramit satış yasaklanarak tüketici mağduriyeti önlenecek. Gerçeği yansıtmayan indirimli satışlar da yasaklanıyor.

-Kapıdan yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise 10 gün olan cayma süresi 14 güne çıkarılıyor.

-Mal ve hizmetlerde hak arama süresi 30 günden 6 aya çıkıyor.Yani:Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir.

HAKEM HEYETLERİ LİMİTLERİ ARTTI…

Dernek Başkanı Sevgi Emanet;28 Mayıs tan itibaren il ve ilçe hakem heyetlerinin limitlerinin de yeniden belirlendiğini :Değeri iki bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, üçbin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise iki bin Türk Lirası ile üç bin Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacağını vurguladı.

HESAP İŞLETİM ÜCRETLERİNİN İADESİ KALKTI…

Tüketici kredisinden kaynaklanmayan mevduat hesabı için banka tarafından tahsil edilen hesap işletim ücretinin iadesi talebinin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun kapsamında bulunmadığı, uyuşmazlıkta Tüketici Hakem Heyetlerinin görevli olmadığı, bu tür uyuşmazlıklara genel görevli mahkemelerin bakması gerektiğine ilişkin Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 07.01.2014 gün ve 2013/17905 E. 2014/165 K. no’lu kararı, 13.05.2014 gün ve 28999 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

KREDİ KARTINA TAKSİTLENDİRMEDE YENİ DÜZENLEME

"Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz."ibaresigeldiği gibi ayrıca yönetmeliğe eklenen yeni maddeyle şirket kredi kartlarına uygulanan taksit sınırlaması kaldırıldı.

BANKALAR HALA TÜKETİCİLERİ CAYDIRMAK İÇİN 100 TL DEKONT ÜCRETİ TALEP EDİYORLAR…

Dernek Başkanı Sevgi Emanet;bazı bankaların;dosya masraflarının alınması için müracaat eden tüketicilerimiz den 100tl ye varan fahiş ücretler karşılığında evrakları verdiğini biliyoruz.Hatta sizi tüketici mahkemesine veririz boşuna uğraşmayın diyen bankalarımız mevcut. Haksız yere evrak almak için ödedikleri dekontları da iade almak üzere dilekçelerine eklemelerini söyleyen Emanet;Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerin de dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır.

KURU GÜRÜLTÜYE PABUÇ BIRAKMAYIZ…..

“Zaten yıllarca müzakere nedir bilmeden tek taraflı koyulmuş şartlar gereği hem faiz hem de faiz dışı cebimizden çıkan paralarla bankaların kasalarını fazlasıyladoldurduk.İşte tam bu yüzden bizi caydırmak için alınan elli yüz liralara yani kuru gürültülere pabuç bırakmıyor tüketiciler ve bizde dernek olarak her daim tüketicilerimizin yanında  durmaya devam edeceğiz “ diyerek sözlerine son verdi.




Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *