Haberdar Gazetesi Ekonomi Alkol yasağı mahkemede

Alkol yasağı mahkemede

Küçük esnafı zora sokan, ruhsatları hiçe sayan düzenleme yargıya taşındı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alkol düzenlemesinin iptali için yargıya başvurduklarını bildirdi.

Palandöken, 4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nın tanıtım toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, alkollü içkilerin 22.00-06.00 saatlerinde perakende satışının yapılamayacağına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile küçük esnafın zor durumda kalacağını vurguladı.

Özellikle büfeci esnafın uygulamaya tepkili olduğunu anlatan Palandöken, uygulanın alkol satışı yapan yerlerin kapanması anlamına geldiğini ifade etti.

Ruhsata uygun hareket edilmeli

Sadece turistik bölgelerde değil, Türkiye'nin neresinde olursa olsun uygulamayı doğru bulmadıklarını dile getiren Palandöken, şöyle konuştu:

"İşletmenin açma ruhsatına tabi olduğu bölgenin ruhsatına riayet edilmesi gerkiyor. Yoksa çifte standart olur. Kişinin ruhsatı gece 1'e kadar ama siz '10'dan sonra alkollü içki satamazsınız' diyorsunuz. Türkiye'de aşırı alkole düşkünlük yok. Bu bizde edep meselesidir. İnsanlar içkiyi adıyla bile istemezler, gelip 'bir tane ver' deyip alıp götürürken bile saklarlar. Birkaç uygunsuz şekilde içmesini bilmeyenin yaptığı hareketi 200 bin esnafı mağdur edilmesine yüklemek doğru değil."

Esnafın uygulamayla ilgili cezaları ödeyemeceğine dikkati çeken Palandöken, bunun bir bir kapanmalara neden olacağını söyledi.

Mücadele yasakla değil eğitimle olur Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş yerlerinin kapanması yerine ruhsatlarında yazılı saate kadar müsade edilmeli. Yoksa çifte standart olacak. Düzenlemenin iptali için yargıya gittik. İnşallah bu konuda gerekli önlemler alınır. Ben de içki içilmesine, tüketilmesine veya farklı şekilde kullanılmasına karşı olan bir insanım ama içenlere de saygı duymak lazım. Türkiye'de siz 35 milyon turist bekliyorsunuz. Diğer taraftan da kış turizminin olduğu bölgeyi de dahil etmek üzere yasaklıyorsunuz. Türkiye'nin çağdaş yüzüne yakışmayan bir uygulama."

"Böyle uygulanan ülkeler var mı, var" diyen Palandöken, "Türkiye'de birçok kente içkili lokanta yok. İçki ve sigarayla mücadele bence eğitim yoluyla aile örf, adet ve geleneklerimiz doğrultusunda yapılmalı" diye konuştu.

Palandöken, uygulamanın başlamasıyla esnafı tedirginlik sardığını belirterek, "Düzenlemeye uymayanlara 20 bin TL ceza verilecek. Hem ceza değil, uyarı olmalı. Ondan sonraki süreçte tekrar uyarı. İş yeri sahipleri kira makaveleleri yapmışlar. Burada alkol ve sigara satışı yapıyorlar. Buna göre borca girmiş ve kredi almışlar" dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *