Haberdar Gazetesi Ekonomi Başbakan aksırdı, turizmciler hastalandı

Başbakan aksırdı, turizmciler hastalandı

Alkol yönetmeliğiyle gelen yasaklardan 100 bin işletmede 1.2 milyon çalışan etkilenecek

 Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar, bir şey demiyoruz” diye savunduğu Alkol Yönetmeliği’ni topa tuttu.

İstanbul başta olmak üzere yeme-içme-eğlence sektöründe; restoran-lokanta-kafe-bar ve gece kulüpleri-catering şirketleri ve benzeri hizmetleri verenlerden oluşan Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD), yeni yönetmeliğin “Türkiye çapında yeme-içme endüstrisinde 100.000’e yakın müessesede istihdam edilen 1.200.000 kişiyi” etkileyeceğini belirterek “sektörlerinin Türkiye’deki genç nüfusa iş ve aş veren en büyük sektör olduğu”na dikkat çekti. “Son yıllarda tütün yasağı, ses yasağı, alkol yasağı.. gibi uygulamalarla sektörümüze ciddi darbe vurulmaktadır” diyen TURYİD, yönetmelikle ilgili şu saptama ve uyarılarda bulundu:

• Alkollü faaliyet olanaksız: Üyelerimiz, özellikle alkollü içki reklam ve satış yasakları ile karşı karşıya bırakılmıştır. Öyle ki, muğlak ifadelerle getirilen reklam yasakları, tamamen subjektif kriterlere bağlı cezalar ve benzeri idari yaptırım tehdidi altında, bir alkollü içki satış noktasının ne reklam yapması ne de satışa yönelik herhangi bir faaliyette bulunması mümkün.

• Yönetmelik yasayı deldi: 15-24 yaş arasındaki gençlerin ilgisini çekecek organizasyonlarda bırakın içki ikram etmeyi, içki satışını bile yasaklamak anlaşılır gibi değildir. Bu uygulama ile kanunen 18 yaş altı olan içki satış yasağı fiilen 24 yaşına çıkarılmıştır. Hangi etkinliğin 24 yaşındaki gencin ilgisini çekeceğine kim karar verecektir?

• Silah almak daha kolay: Ülkede oy verme yaşı 18, ehliyet alma yaşı 18, çocuk doğurma yaşı 15, silah ruhsatı alma yaşı 18 iken etkinliklerde içki içme yaşının 24’e çıkarılması son derece manidardır.

• Avrupa başkentinde içki olmayacak: İstanbul gibi Avrupa Kültür Başkenti olmuş ve yıl boyu aralıksız olarak, müzik, sanat, kültür organizasyonları ve binlerce etkinliğin yapıldığı bir şehirde, bu etkinliklere 24 yaşın altındakilerin katılma ihtimali olduğu için içki satmak mümkün olmayacaktır.

• Konser ve festivallere veda: İçki ruhsatı olan işyerlerinde dahi üretici destekli içki ikramı mümkün olmayacağından artık gelenekselleşmiş pek çok müzik organizasyonu ve festivale veda etmek zorunda kalacağız.

• Kokteyl verilemeyecek: Alkollü içki satış noktalarına sadece ruhsat aldıkları işyerinde satış yapma zorunluluğu getirilmektedir. Bu durumda, sergiler, toplantılar, çeşitli konserlerin yapıldığı konser salonları gibi yerlerde organizasyon sonrasında kokteyl verilemeyecektir.

• Yabancılar da içemeyecek: Uluslararası müzik sanat organizasyonlarında resepsiyonlar organize edilemeyecek ve içki sunumu yapılmayacaktır. İstanbul Modern, Dolmabahçe Sarayı, F1 yarışları esnasında alkol sunumu yapılamayacaktır. 40 gün süreyle yurtdışından gelecek misafirlere indirimli alışveriş ve yeme içme imkânı tanınacak İstanbul Shopping Fest’te mekân dışlarında ve sokaklarda içki satışı mümkün olmayacaktır.

• Alkol ülkeden atılıyor: Son dönemlerde zaten pek çok belediye şehir içindeki içkili restoranları şehir dışına taşınmaya zorlamakta iken, şimdi şehir dışındaki içkili restoranlar da yasaklanmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *