Haberdar Gazetesi Ekonomi Danıştay’dan müjdeli haber

Danıştay’dan müjdeli haber

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, yaptığı basın açıklamasında tüketicilere Avukatlık Ücretleri ile ilgili müjdeli haberler verdi.

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, yaptığı basın açıklamasında tüketicilere Avukatlık Ücretleri ile ilgili müjdeli haberler verdi.

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet’in yaptığı açıklama şu şekilde;
“Danıştay 8.Dairesi, tüketicilerin Hakem heyetlerine yaptığı başvurularda, ‘Avukatlara Vekalet Ücreti’ ödenmesiyle ilgili yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Danıştay; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde yer alan ‘Tüketici hakem heyetleri nezdinde sunulacak hizmetlerde avukatlık ücretine hükmedilmesine’ ilişkin maddenin, tüketicilerin hak arama özgürlüğünün kısıtlanacağı endişesiyle açtığı davada ara kararını açıkladı.

ÜCRET ÖDEMEK ZORUNDAYDI
Önceden İl ve ilçe tüketici hakem heyetlerinde tüketici aleyhine çıkacak kararlarda tüketicilerin karşı tarafın avukatlık ücretini ödemesi söz konusuydu. Yani, Tüketici hakem heyetlerinin yargısal bir mercii olmadığı, bu nedenle çözüme kavuşturdukları uyuşmazlıklarda vekalet ücretine hükmedemeyeceklerini, Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda aleyhte karar çıkması halinde karşı tarafın avukatına vekalet ücreti ödemek zorunda olduğunu ifade ediyordu.
Danıştay, dava konusu Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin Birinci Kısım İkinci Bölüm 6. maddesinin sonunda yer alan ‘...avukatlık ücretine hükmedilir.’ ibaresinin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararların oluşacağı açık olduğundan, yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verdi.

‘ALACAKLAR TAHSİLİNE GİDECEK’
8.Daire kararın da, ilgili kanuna göre, belli değerin altındaki uyuşmazlıkların (2014 yılı için ilçe hakem heyetleri 2,il hakem heyetleri 3 bin lira) çözümünde hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu olması ve heyetin vereceği kararın taraflar için bağlayıcı olduğu belirtilse de tarafların karara 15 gün içinde itiraz yolunun yani yargı yolu açık tutulmuştur. 
Hakem Heyetlerinin her ne kadar Yargı Yetkisine sahip olmadığına işaret edilse de; heyetlerin vermiş olduğu kararların yerine getirilmesi için etkili bir takip yolu olan ilamlı icra ile alacakların tahsiline gidilebilecek.

‘YASAYA AYKIRI OLDUĞU AÇIKTIR’
Vekil ile takip edilen davalarda mahkemelerce avukatlık ücretine hükmedilecegi,6502 sayılı Yasa'da tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedileceğinin belirtildiği, dolayısı ile dava konusu Tarife maddesinin aksine tüketici hakem heyetleri kararlarına yapılan itiraz sonrasında Tüketici Mahkemelerince nispi oran esas alınarak vekalet ücretine hükmedileceği anlaşıldığından, tarifenin söz konusu Yasaya da aykırı olduğu açıktır.”
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *