Haberdar Gazetesi Ekonomi Dövizle borçlanan tüketicilere uyarı

Dövizle borçlanan tüketicilere uyarı

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, 2013 yılının başında durgun görünen dövizin son dönemde hızlı atraksiyonlarla yükselip tüketiciler üzerinde gösterdiği olumsuz etkileri değerlendirdi.

2013 yılının başında durgun görünen dövizin son dönemde hızlı atraksiyonlarla yükselerek etkilerini, kimi ürünlerin zamlanmasıyla, dövizle borçlanan, taksit ödeyen,kredi kullanan tüketicileri oldukça zor durumda bıraktığını ifade eden Emanet, Tüketicilerin yanı sıra kira ödemelerini sabit kura bağlayan esnafı da vurduğunu, döviz fiyatlarındaki artış devam ettiği gibi daha hangi fiyatlara geleceğinin de bilinmediğini söyledi.

Bir ihtimal daha var

Aşırı ifa güçlülüğünün tanımlamasını, 'Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde, bir tarafın diğer tarafa karşı sözleşmenin değişen koşullara uyarlanması ya da dönme hakkını kullanabilmesidir.' şeklinde yapan Emanet açıklamasının devamında tüketicileri şu şekilde uyardı; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun 138.maddesi şöyle der: Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır.

Buna göre; Hukukçular şahıs şirketleri, esnaf ve tüketiciler bu maddeden yararlanabileceği gibi borç TL’ye çevrilebilir ya da tutarda indirime gidilebilir.

Bu konuyla ilgili Bursa’da, bankanın yönlendirmesiyle konut kredisini Japon yeni üzerinden kullanan bir tüketicinin, 670 TL aylık taksiti dövizdeki dalgalanmayla bin 435 TL'ye çıkınca; tüketicinin açmış olduğu dava sonucunda, Bursa Tüketici Mahkemesi açılan 'Uyarlama Davası' neticesinde tüketiciyi haklı buldu. Mahkeme ödemeyi Türk lirasına çevirerek aylık bin 25 TL ye sabitledi. Emsal teşkil eden bu dava, döviz mağdurlarına umut oldu.

Kulağımıza küpe olsun

Döviz borcu olanların, ödemelerini yaparken uyarlama davası açma haklarını saklı tutarak ödeme yapmaları daha sonra haksız biçimde ödedikleri fazla ödemeleri geri alabilmek adına çok önemlidir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *