Haberdar Gazetesi Ekonomi Mali af için bilmeniz gerekenler

Mali af için bilmeniz gerekenler

Mali af için bilmeniz gereken 10 şey...

Vatandaşın elektrik, su, vergi, prim gibi devlete olan borçlarına kolaylık getiren yasa çıktı. Başvuru için iki aylık süre tanındı

Cumhuriyet tarihinin en büyük af seferberliği başladı. Torba yasanın içinde yer alan ve vatandaşların devlete ve bazı özel kurumlara olan borçlarına kolaylık getiren tasarı TBMM’de kabul edildi. Yasanın uygulanmasına dair Maliye de hazırlıklarını hızlandırdı.

Öncelikle Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu cuma Antalya’da vergi dairesi başkanlarıyla bir araya gelecek ve torba tasarının ne getirdiğine ilişkin mesajlar verecek. Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından mükelleflere e-mail ortamında mektup gönderilecek.

'HAKLARINIZ ŞUNLAR' MEKTUBU GELECEK
Şimşek’in kendi imzasıyla gönderilecek mektupla, “Böyle bir düzenleme yapıldı, yasayla haklarınız şunlar” diye bir bildirimde bulunulacak. Hafta sonları vatandaşların alışveriş merkezlerine gittiği düşüncesiyle ‘maliye masası’ kurulacak. Ayrıca illerde bilgilendirme toplantıları yapılacak.

Yeniden yapılandırma paketi ile ilgili aktif bir tanıtım politikası izlenmesi planlanıyor. Öncelikli hedef, paketin temel amacının ne olduğu ve neler getirdiği konusunda mükellefleri bilinçlendirmek. Bu nedenle de broşürler hazırlanacak. Pakette yer alan düzenlemelere ilişkin ayrı ayrı broşürler basılacak. Matrah arttırımı için ayrı, vergi borcu için ayrı broşürler olacak.

BORCUN TÜM CEZA VE FAİZLERİ SİLİNECEK

Tasarı ile borcun tüm ceza ve faizi silinecek. Anapara yapılandırılacak. Örneğin; 2003’te 1000 TL borcu olan vatandaş bugün 31 bin TL ödemek zorunda. Yeni düzenleme ile bu borç şu şekilde yapılanacak: Gecikme zam ve faizi olan 30 bin liranın tamamı siliniyor. Bunun yerine 2003’ten bugüne kadar geçen sürede borç miktarına 2005’e kadar TÜFE, 2005’ten sonra ise ÜFE eklenecek.

Borca enflasyonun eklenmesi ile ana borç miktarı yıllık yüzde 10 artacak. Yani toplamda ana borç yüzde 70 artacak. Böylelikle ödenmesi gereken borç miktarı 1700 TL olacak. Vatandaş, 31 bin TL yerine 1700 TL ödeyerek borcunu sıfırlayacak. Bu borç peşin ödenebilir. Taksitli ödenmek istenirse, 12 ay için 1,06; 18 ay için 1,07; 24 ay için 1,1; 36 ay için ise 1,15 oranında faiz uygulanacak.

10 SORUDA AF
Ne tür borçlar kapsamda?

Tüm vergiler, TEDAŞ ve özel dağıtım şirketlerine olan elektrik, belediyelere olan su ile oda ve borsalara olan aidat borçları yeniden yapılandırılıyor. Trafik cezaları, öğrenim kredisi borçları ve TRT’nin elektrik payı ve bandrol ücretinden kaynaklı alacakları da kapsamda.

Hangi tarihi kapsıyor?

31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri; belediyelerin beyannamelere ilişkin vergileri, 2010’da tahakkuk eden vergileri, ödenmemiş ücret, su kullanım, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak.

Faiz hesabı nasıl yapılacak

Anaparaya dokunulmayacak. Önce faiz ve gecikme cezası silinecek. Ardından borcun ödenmediği süredeki enflasyon kadar yeni faiz ve ceza tutarları belirlenecek. Bu yeni hesaplama, faiz ve gecikme zammında yüzde 50’ye varan oranda indirim sağlayacak.

Hangi borçlar tamamen silinecek?


Kanun yürürlüğe girdiğinde tebliğ edilmemiş 120 TL’nin altında kalan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Tütün mamulü tüketimiyle ilgili idari para cezaları, bu hükmün dışında tutulacak.

Ne zaman başlayacak?

Yasa Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra itibaren iki ay içinde başvurulacak.

Kimleri kapsayacak? Herkes yararlanabilecek ancak dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekecek.

Ödeme nasıl yapılacak?

Ödeme peşin ya da vergi borçları için kredi kartı da kullanarak taksitle yapılabilecek.

Kaç taksite bölünecek?

Ödemeler ikişer aylık dönemler halinde, azami 18 eşit taksitte yapılacak. Böylece hem vergi hem de prim borcu olanlar bir ay birini diğer ay ötekini ödeyebilecek. Vade 36 aya, taksit sayısı 18’e kadar çıkabilecek.

Ne zaman ödenecek?

Ödenecek tutarların ilk taksiti, yasanın Resmi Gazete’de yayım tarihini izleyen üçüncü aydan, SGK’ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti ise dördüncü aydan başlayacak.

Ödenmezse borç ne olacak?

Yıllık gelir veya kurumlar vergilerini, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, KDV ve ÖTV için başvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme süresince, çok zor durum olmaksızın, her bir vergi türü itibariyle bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödemez ya da eksik öderse düzenlemeden yararlanamayacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *