Haberdar Gazetesi Ekonomi TÜKETİCİLERİN İTİRAZ HAKKI ENGELLENİYOR MU ?

TÜKETİCİLERİN İTİRAZ HAKKI ENGELLENİYOR MU ?

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet yeni bankacılık kanunu yorumladı. Emanet yeni taslağın tüketiciye etkisini "olumsuz" olarak değerlendirdi

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu (BDDK), 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un yönetmelik taslağını görüşe açması üzerine değerlendirmede bulunan Sevgi Emanet, durumun tüketici aleyhine olduğunun altını çizdi. Emanet şöyle konuştu: "Bize göre bu taslak BDDK’nunbaşta hesap işletim ücreti olmak üzere, bankaların tüketicilerden aldığı birçok ücret ve kesintisini yasal zemine dayandırması olarak okunmaktadır.Tüketicilerin bankalara açtığı yüzlerce dava sonucu"iade kararı" ile sonuçlanıyordu.

Şimdi BDDK'nın yeni kararıyla, artık banka müşterileri, kesinti ve ücretler nedeniyle tüketici mahkemelerine gidemeyecekler.Yani bir nevi kesilen ücretler yasallaştırılmış oldu.Emanet;Biz tüketici örgütleri faiz ve vergiler dışında alınacak ücret, komisyon veya hesap işletim ücretlerinin haksız kazanca girdiğini savunurken;BDDK’nın internet sitesindeki taslağa göre kuruluşlar tarafından ücretlendirilebilecek olan ürün ve hizmetler şöyle olacak:

-Bireysel Krediler :Tahsis, ekspertiz, taşınır ve taşınmaz rehin ücreti.

-Mevduat: Hesap işletim ücreti (TL, YP).

-Para Çekme

-Bakiye sorgulama diğer banka ATM'sinden

-Para Transferleri: Elektronik Fon Transferi, havale, Swift, hatalı, rutin işlem saati dışında yapılan para transferi, kredi kartları, kredi kartları yıllık üyelik ücreti, ek kredi kartı yıllık üyelik ücreti, kredi kartı yenileme ücreti, -Diğer: Kiralık kasa, kampanyalar, fatura ödeme, arşiv, araştırma, talebe bağlı bildirim, mevzuat gereği yapılan ödemeler.Bunların dışında ücretlerin yasak olduğu yazılıp çizilmektedir.

HESAP İŞLETİM ÜCRETİNİN TAHSİLİ AMACIYLA FİNANSAL TÜKETİCİ KREDİLENDİRİLEMEYECEK

Hesap işletim ücreti, finansal tüketicinin bankada mevcut hesap sayısına bağlı olmaksızın, vadesiz Türk Lirası ve yabancı para hesapları olmak üzere gruplandırılmak suretiyle her grup için ayrı ve bir adet olmak üzere belirlenir ve birer yıllık dönemlerde tahakkuk ve tahsil edilebilir. Hesap yıl içerisinde kapatılırsa, hesabın kullanıldığı aylara ilişkin oransal ücret talep edilebilir.

LİMİTİ 5 BİN TL VE ALTINDA KREDİ KARTLARINDAN AZAMİ YILLIK ÜCRET 25 TL'Yİ GEÇEMEYECEK

Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik ücreti ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Kredi kartı ücreti, ancak finansal tüketicinin kartı borçlandırıcı nitelikteki ilk kullanımını müteakip ve yıllık olarak tahakkuk ettirilebilecek. Limiti 5 bin Türk Lirası ve altında olan kredi kartlarından azami alınabilecek yıllık üyelik ücreti 25 Türk Lirasını geçemeyecek. Kurul, gerekli gördüğü hallerde bu tutarları artırmaya ve azaltmaya yetkili olacak Kredi kartı hesabına finansal tüketicinin toplam borç miktarının üzerinde yapmış olduğu ödemelerin tutarı kadar olan nakit çekimlerinden ücret alınamayacak.

BORCU YOKTUR YAZISI ÜCRETSİZ OLDU

Finansal tüketicilerin kullandıkları kredi ürünleri hakkında, kuruluşlardan borcun bulunmadığına dair talep edilen bilgi yazıları için ücret talep edilmeyecek.

ARTIK BANKALAR İLE TÜKETİCİLER ARASINDA KARŞILIKLI GÜVEN VE İTİMADA İHTİYAÇ VARDIR…

Adını vermek istemediğim iki banka; hesap ekstresi,dekont,sözleşmesini almak isteyen müşterilerden 78,75.-tl ücret tahsil ediyorlar. Dilekçelerimizin ekine bu masrafı da ekleyip hakem heyetleri vasıtasıyla tekrar geri tahsil ettirebiliyoruz.Böylesine fahiş bir rakam,iyi niyet kuralına da hukuka da uyum göstermemektedir.Öte yandan son günlerde bankalardan gelen mesajlarda tüketicilerin açmış oldukları,kullanmadıklarıhesaplarla ilgili hesap işletim ücreti tahakkuk ettirileceğinden ve 28 Nisana kadar bu kullanılmayan hesapları iptal etmedikleri takdirde,hesap kapama ücreti tahsil edileceğinden bahsediliyor. Süprizlerle karşılaşmayın.

TÜKETİCİYİ BANKALARA KARŞI BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU KORUYACAK!

Başkan Sevgi Emanet;Türkiye de mevcut 975 hakem heyeti var.Sadece ilçemizde 2014 yılı ilk üç ayında gelen 3604 şikayet dilekçesinin 2000 ni karara bağlanmıştır.Kalanını siz düşünün artık.Buda demek oluyorki; tüketiciler gün geçtikçe bilinçleniyor.Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.BDDK’nın Tüketicileri bankalara karşı koruma mekanizması olmasını da doğru bulmuyorum.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *