Grup adına açıklama yapan Türk-İş Başkanlar Kurulu Üyesi ve Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, tasarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlandığını, Türk-İş'in ve diğer sosyal tarafların görüşüne başvurulmadığını savundu.
Sosyal diyaloğun ciddi bir iş olduğunu belirten Akkaya, ''Bir yandan 'sosyal diyalog' deyip, diğer yandan dostlar alışverişte görsün hesabıyla işine geldiğinde bunu uygulayıp, işine gelmediğinde uygulamamak kabul edilebilir bir durum değildir'' dedi.
Tasarı ile ilgili çekinceleri Başbakanlık, ilgili bakanlıklar ve Meclis Komisyonu'na ilettiklerini ve bunu kamuoyu ile de paylaştıklarını ifade eden Akkaya, komisyondaki görüşmelerde tasarıyla ilgili çekincelerinin giderilmediğini kaydetti.
Tasarıyla hükümetin, işçilerin İşsizlik Sigortası Fonu'na el uzattığını savunan Akkaya, hükümetin fonun önceki yılki gelirinin yüzde 30'una ''istihdamı arttırmak'' gerekçesiyle el koyacağını, bu miktarı yüzde 50'ye kadar çıkarma yetkisi de alacağını ileri sürdü.
Hükümetin, tasarı ile işverenlerin isteğini kabul ederek, genel ekonomik kriz dışında sektörel ve bölgesel krizlerde de kısa çalışma ödeneğinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenmesini hükme bağladığını kaydeden Akkaya, şöyle konuştu:
''Buna karşın kısmi çalışanların işsizlik sigortasından yararlanmaları, çalışmadıkları sürelere ilişkin primlerini ödeme koşuluna bağlanmakta, ayrıca kısmi süreli çalışan işçilerin bir kısmının eşitlik ilkesine aykırı olarak primlerini kendileri ödemek koşuluyla sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları öngörülmektedir.
Tasarıyla evden çalışma, uzaktan çalışma kavramları İş Kanunu'na yerleştirilmekte, turizm sektöründe denkleştirme süresi dört aya çıkarılmakta, 25 yaşın altında işçilerin deneme süresi dört aya yükseltilmektedir.
Bir yandan esneklik ve güvensizlik genişletilirken diğer yandan da 16 yaşından küçük işçilere uygulanan düşük asgari ücretin 25 yaşın altındaki işçilere uygulanmasının hazırlığı yapılmaktadır.''
Tasarıda, belediyelerde çalışan bir kısım işçinin istihdam fazlası olarak sayıldığını, bu çalışanların Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatları ile ihtiyaç talebinde bulunan belediyelere dağıtılmak istendiğini belirten Akkaya, bu durumun yeni mağduriyetlere zemin hazırlayacağını söyledi.
Hükümetin, sosyal güvenlikte de beklenen düzenlemeleri yapmadığını savunan Akkaya, ''Türk-İş, hükümeti, tasarının sakıncalı bu maddelerini geri çekmeye, TBMM Genel Kurulunu da tüm bu hususlar konusunda duyarlılığa çağırmaktadır'' dedi.
Konuşması sırasında işçilerin sık sık slogan atması üzerine Akkaya, ''Bu hükümeti devirmek için bir ıslık yeter. Siz ıslığınızı çalın, hükümet devrilir'' dedi.
Grup, açıklamanın ardından bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.