Haberdar Gazetesi Ekonomi Türkiye’nin Algıları Araştırması:İşsizlik!

Türkiye’nin Algıları Araştırması:İşsizlik!

Türkiye’nin Algıları Araştırması: En büyük mesele ekonomi ve işsizlik. Türkiye kamuoyunda dış politikayla ilgili güçlü bir izolasyonist eğilimi de gözler önüne serdi. Yanıt verenlerin yüzde 70’i Türkiye’nin ilk önce kendi iç sorunlarıyla ilgilenmesini ist

 
Türkiye’nin Algıları Araştırması, Türkiye kamuoyunda dış politikayla ilgili güçlü bir izolasyonist eğilimi de gözler önüne serdi. Yanıt verenlerin yüzde 70’i Türkiye’nin ilk önce kendi iç sorunlarıyla ilgilenmesini isterken, sadece yüzde 20’si Türkiye’nin Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya’da daha aktif bir rol oynamasını talep etti. Yanıt verenlerin çoğu (yüzde 51) mevcut dış politikayı onaylamazken, yüzde 41’i onaylamakta. Onaylayanların yüzdesi, belirli politika alanlarından söz edildiğinde daha da düşmekte; Türkiye’de hükümetin Rusya ile ilişkileri yürütme şekli yanıt verenlerin yüzde 38’i tarafından onaylanırken, komşu ülkelere yönelik politikaları onaylayanlar yüzde 35’e, göç politikasını onaylayanlar yüzde 32’ye geriledi.


"TÜRKLER, ULUSLARARASI MESELELERDE RUSYA İLE DEĞİL, BATI İLE İŞBİRLİĞİ İSTİYOR"


Türkler, uluslararası ilişkiler konusunda Türkiye’nin tek taraflı hareket etmesini tercih ediyor. Türkiye’nin uluslararası konularda kiminle işbirliği yapmasını istedikleri sorulduğunda yüzde 29’u yalnız hareket etmesini istediğini belirtirken, yüzde 25’i Avrupa Birliği ülkeleri ile yüzde 14’ü ABD ile işbirliği yapmasını istediğini belirtti. Bu iki oran bir araya getirildiğinde batı ülkeleriyle işbirliği yapmayı tercih edenlerin oranı yüzde 39’a varıyor. Yanıt verenlerin yüzde 10’u Türkiye’nin Orta Doğu ülkeleri ile işbirliği yapmasını isterken, sadece yüzde 4’ü Rusya’yı tercih etmiş. 


SURİYE’YE BİRLİK GÖNDERMEYE DESTEK AZ 


Ankete cevap verenlerin yüzde 57’si Suriye’de Esed rejimine karşı mücadele veren kuvvetleri destekleyecek askeri bir müdahaleye karşı çıkmakta; yüzde 29’u askeri müdahaleyi destekliyor. Bir askeri müdahale olması durumunda Türkiye’nin ne yapması gerektiği sorulduğunda yanıt verenlerin yüzde 37’si Türkiye’nin tamamen bu işin dışında kalması gerektiğini söylerken, yüzde 30’u Türkiye’nin müdahaleyi askeri olmayan yollarla desteklemesi gerektiğini ve yüzde 17’si ise aktif şekilde koalisyona katılması gerektiği yönünde görüş açıkladı.


Türkiye’nin bir tampon bölge oluşturmak üzere Suriye’ye birlik göndermesi fikri, bölge halklarının IŞİD’e karşı korunmasını amaçlayan bir durum olması hariç tutulduğunda, Türk halkı tarafından desteklenmediği görüldü. Genel olarak sorulduğunda cevap verenlerin sadece yüzde 29’u tampon bölge fikrini destekliyor. Sorular detaylandırıldığında yüzde 35’i Suriyeli muhalifleri Esed rejimine karşı korumak için Türk birliklerinin tampon bölgeye katılmasını, yüzde 37’si bölgede bir Kürt bölgesinin oluşmasını engellemek için PYD’ye karşı bir tampon bölge oluşturulmasını destekleyeceğini söyledi. Çoğunluk, hangi senaryo geçerli olursa olsun birlik yollamaya karşı çıksa da, Türklerin yüzde 47’si bölge halkını IŞİD’e karşı korumak için bir tampon bölge oluşturmak üzere birlik yollama fikrini desteklerken, yüzde 42’si ise buna taraftar değil.

ÇOĞUNLUK SURİYELİ MÜLTECİLERDEN ENDİŞELİ 

Araştırmaya katılanların yüzde 76’sı göçmenlerin Türkiye’ye iltica amacıyla geldiğine inanırken, yüzde 32’si çalışmaya geldiğini, yüzde 23’ü sosyal yardımlardan faydalanmak için geldiğini ve yüzde 21’i aile üyeleriyle birleşmek için geldiğini düşünüyor. Cevap verenlerin çoğu (yüzde 41) Türkiye’de 'çok fazla' yabancı olduğuna inanırken, yüzde 25’i 'çok ama fazla değil', yüzde 25’i 'fazla değil' yanıtını vermiştir. Araştırma ayrıca toplumun çoğunluğunun, çeşitli bölgelerden gelen mülteciler konusunda endişe duyduğunu ortaya koydu. Cevap verenlerin yüzde 54’ü Türki Cumhuriyetler ve eski Sovyet ülkelerinden gelenlerden, yüzde 64’ü Afrika ülkelerinden gelenlerden, yüzde 84’ü Suriye’den gelen mültecilerden endişe duyuyor.


TÜRKİYE’DEKİ ALGI ARAŞTIRMASINA ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ DESTEĞİ

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’nin finansal desteği ile GMF tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin Algıları Araştırması soruları GMF Ankara Ofisi çalışanları ve merkezi İstanbul’da bulunan bağımsız bir araştırma kuruluşu olan Infakto RW çalışanlarından oluşan bir proje ekibi tarafından hazırlandı. Araştırmanın saha çalışması, 4 Temmuz ile 13 Temmuz 2015 tarihleri arasında bin 18 kişi ile yapılan yüzyüze mülakatlar aracılığıyla gerçekleştirildi. Örneklem çerçevesi yetişkin Türklerin çapraz bir kesitini temsil edecek şekilde tasarlanmış ve çoklu aşamalı tabakalı örnekleme yoluyla 16 ilde ve 125 mahallede gerçekleştirildi. 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *