Haberdar Gazetesi Ekonomi Ücret talep edemeyecekler!

Ücret talep edemeyecekler!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun geçtiğimiz hafta hazırladığı taslağı değerlendiren Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, “Bankaların, bunların dışında herhangi bir ürün veya hizmet için finansal tüketi

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun(BDDK), 21.08.2014 tarihli Basın açıklaması ile kamuoyuna duyurduğu ‘Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağını’ ve kredi kartlarıyla da ilgili çok önemli düzenlemelerin getirildiği taslağı değerlendirdi.

Emanet; “Eskiden bankalar 60 kalemi geçen ücret tahsil ediyorlardı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların aldığı ücret, komisyon ve masrafları 20 kalem ile sınırlandırdı. Bankaların, bunların dışında herhangi bir ürün veya hizmet için finansal tüketicilerden ücret talep edemeyeceklerini vurguluyorlar.

ÜCRET ALINACAK 20 KALEM

Taslağa baktığımızda tablo böyle görünüyor. Hesap işletim ücreti ve kart aidatı gibi ücretler alınmaya devam edecek. Mahkemelerin haksız bulduğu hesap işletim ücreti ve kart aidatları bu vesile ile yasallaştı.

BDDK'nın taslağına göre bankaların ücret alacağı 20 kalem;

‘Bireysel Krediler (Tahsis Ücreti, Ekspertiz Ücreti, Taşınır ve Taşınmaz Rehin Ücreti), Mevduat (Hesap İşletim Ücreti, Para Çekme Ücreti), Para Transferleri (Elektronik Fon Transferi Ücreti, Havale Ücreti, Swift Ücreti),Kredi Kartları (Yıllık Üyelik Ücreti, Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti, Kart Yenileme Ücreti, Nakit Avans Çekim Ücreti), Diğer (Kiralık Kasa Ücreti, Kampanyalı Ürün ve Hizmetler Ücreti, Fatura Ödeme Ücreti, Arşiv - Araştırma Ücreti, Onaya Bağlı Bildirim Ücreti, Bakiye Sorgulama Ücreti, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler, Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler)’

DOSYA MASRAFI ALINMAYACAK

Tüketici Mahkemelerine, Hakem heyetlerine ve derneğimize gelen şikayetlerin en başında yer alan dosya masrafları, yayınlanan listeye göre tahsil edilmeyecek. İfade de finansal tüketicilerden tahsil edilen dosya masrafı, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, kredi dekont ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi kalemlerin kalktığı yer alıyor. İlerleyen günlerde Dosya Masrafı adının ‘kredi tahsis ücreti’ adı altında da tüketicilerin karşılarına çıkabilir.


BDDK TARAFINDAN KALDIRILAN ÜCRETLER;

Onaysız yapılan bildirimler, ipotek fek ücreti, kiralık kasa ziyaret ücreti, bozuk para tümleme ücreti, borcu yoktur yazısı ücreti, dekont yazdırma ücreti, hesap bakım ücreti, hesap özeti gönderim ücreti, SMS gönderim ücreti, hesap işlemsizlik ücreti, hesap cüzdanı yazdırma ücreti, banka kartı ücreti, hesap açma-kapama ücreti, dosya masrafı, kredi istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti, sanal kredi kartı ücreti, kendi hesabına para yatırma ücreti, red edilen kredi ücreti, kredili mevduat hesabı kullanım ve tahsis ücreti, taksitli nakit avans komisyonu, hareketsiz kredi kartı yıllık üyelik ücreti, hareketsiz hesaba ilişkin hesap işletim ücreti, belge taleplerinde ilk yıl için belge ücreti.

180 GÜN KULLANILMAYAN KREDİ KARTLARI

Bankalara getirilen tüketiciye yıllık üyelik ücreti bulunmayan bir kredi kartı sunma zorunluluğunun dışında, kredi kartı kullanılmaya başlanmadan ücret alınamayacağı kuralı getirildi ve 6 ay (180 gün) ve daha uzun süre kredi kartını kullanmayan müşterilerden ücret tahsil edilemeyecek.
Bu taslak yürürlüğe girmeden önce tekrar gözden geçirilmelidir. Ücetlerin 20 kaleme düştüğü cümlesi göze ve kulağa hoş geliyor olabilir. Ancak; bana göre, Tüketiciler BDDK’nın belirlediği bankaların ücret alacağı 20 kalem listeden korunmalıdırlar.” 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *