Elektrik ve doğal gazda indirim masaya gelebilir
Çin’de ortaya çıkan, ardından bir anda tüm dünyaya yayılan ve Avrupa’yı adeta kasıp kavuran koronavirüs ülkemizdeki hayatı da doğrudan etkiledi. Tatil edilen okulları, eğitimine ara verilen üniversiteler, ardından kamuda atılan adımlar ve özel sektörün iş saati düzenlemeleri izledi. Sonuçta milyonlarca vatandaş sağlıkları için kendilerini izole etti ve evine kapandı. Bu durum Türkiye’nin enerji tüketim alışkanlıklarını değiştirdi.
Elektrikte akşam 8 yerine öğlen 11’de yük artıyor
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, hem son dönemlerdeki enerji tüketim verilerindeki artışı açıkladı.
Yakın zaman öncesine kadar akşam 8 sularında hane içi elektrik tüketiminin en üst düzeye çıktığını anımsatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Evde geçirilen günler bunu da değiştirdi. Okulların kapatıldığı 16 Mart Pazartesi’nden bu yana en çok tüketim öğlen 11 sularında gerçekleşiyor.” dedi.
Geçen yıla göre elektrik tüketimi yüzde 6’ya yakın arttı
“16 Mart’tan sonraki bir haftalık zaman dilimindeki toplam elektrik talebi bir önceki haftaya göre yüzde 2.2 yükseldi.” diyen Kumbaroğlu, “Bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda ise artışın yüzde 5.9 olduğunu görüyoruz.” ifadesini kullandı.
Doğal gaz tüketimi 2 katına çıktı
Koronavirüs nedeniyle evde geçirilen dönemde hane için doğal gaz tüketiminde de ciddi artışlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu şöyle devam etti:
“16 Mart’tan sonraki bir haftalık zaman dilimindeki referans fiyat üzerinden eşleşme miktarları bir önceki haftaya göre yüzde 65 yükselmiş. Bu verileri 2019’un aynı dönemiyle kıyaslarsak artışın yüzde 116 olduğunu görüyoruz. Vatandaşlar ve çocuklar evdeyken doğal gaz tüketimi neredeyse 2 kattan fazla artmış.”
İndirim ve ödeme kolaylığı masaya gelebilir
Bu dönemde satışları artan enerji şirketlerinin kesintisiz arz için gerekli altyapı yatırımları ve planlamaları yapması gerektiğini anlatan Gürkan Kumbaroğlu, “Fiyatların düşürülmesi ve ödeme güçlüğü olan vatandaşlara kolaylık sağlanması çok önemli. Gelecek günlerde bu adım masaya gelebilir. Böyle bir dönemde rekabetçi piyasanın sağlıklı işlemesini sağlayacak düzenlemeler, denetim ve şeffaflık önem kazanmakta.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.