'Erkek hırsı batırdı!'

'Erkek hırsı batırdı!'
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “En son yaşanan krizin erkeklerin risk alma veya ölesiye rekabet gibi özelliklerinin felakete yol açabileceğini gösterdiğini” söyledi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyn
Sabancı ‘ölesiye rekabet’i gösterdi, TÜSİAD üyelerinde kadın oranı yüzde 35 çıktı

KÜRESEL ekonomik krizde erkeklerin rolünü değerlendiren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Krizin erkeklerin risk alma veya ölesiye rekabet gibi özelliklerinin felakete yol açabileceğini gösterdiğini” savundu. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 40. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Çalışma Hayatında Kadın Konferansı”nda yapılan bir anketi açıklayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, “Bu anketin ilk gelen sonuçlarına göre, TÜSİAD üyesi şirketlerde toplam çalışanlar içinde kadın oranı yüzde 35. Evet, Türkiye ortalamasının üstünde. Ama bu bizim için yeterli bir oran değil. Orta kademe ve üstü yönetimde yüzde 43 oranında kadın var. Bu da belki ortalamalara göre fena değil, gerçekten istediğimiz yerde değil” dedi.

Kadınlar daha avantajlı

Kadınların bazı konularda daha avantajlı olduğunu dile getiren Güler Sabancı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Finansal krizden önce de birçok başarılı şirket, ataerkil hiyerarşilerin yerine, işbirliği ve network kurma gibi global dünyanın gerektirdiği yönetim biçimlerine önem vermeye başladı. Bu gibi özelliklerde kadınlar doğuştan avantajlıdır. Çünkü, daha çok kadınlara ait olduğu düşünülen yüksek risk almama ve empati gibi özellikler, krizleri önlemede etkili olurlar. Kadınlar acele etmez. Düşünürler, sorarlar, danışırlar, empati kurarlar ve ancak ondan sonra harekete geçerler. Daha az agresiftirler ama daha çok işbirlikçidirler.”

TÜSİAD’ın ilk kadın üyesi

Mevcut yapısında TÜSİAD’ın 69 kadın üyesi bulunduğunu, bunun toplam üye sayısının yüzde 12’sini oluşturduğunu vurgulayan Güler Sabancı, şöyle konuştu: “1984’te TÜSİAD’ın ilk kadın üyesi bendim. Hep beraber çözüm yollarını aramamız ve moralimizi bozmadan çalışmamız gerekmektedir. Öncelikle, kadınların siyasette ve ekonomide etkilerini artırmalıyız. Kadınlar için istihdamda, sosyal ve siyasal konularda yapılması gereken daha çok işimiz var. Önümüzde bir seçim süreci var. Siyasi partilerimizin bu konuda duyarlılık göstermeleri gerekiyor. Liderler de onlara destek olmalılar.”

Zayıf halka kadar güçlü

Bir ülkede kadınlar ekonomiden ve demokrasiden yeterince pay alamıyor, yönetimde söz sahibi olamıyorsa o ülkenin gerçek anlamda gelişmiş olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığına vurgulayan Ümit Boyner, şu bilgileri verdi: “Kadınlar önce aile içinde bu fitili ateşlemek, evlatlarını hak ve özgürlüklerine sahip çıkan, ekonomik özgürlükleriyle ve etkinlikleriyle katma değer yaratacak bireyler olarak yetiştirmekte bilinçli olabilirler. Bu da yeterli değil. Türkiye’nin kadınlar kadar eşit derecede üreten, düşünen, yazan, eğiten ve eğitilen kadınlara ihtiyacı var. Türkiye’nin tüm karar mekanizmalarında kadına ihtiyaç var. Zincir ancak güçlü halkaları kadar değil, zayıf halkaları kadar güçlüdür.”

İşyerinde taciz kadının kabusu

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, “mobbing” diye adlandırılan iş yerinde psikolojik taciz, şiddet ve baskının çalışan kadınların kabusu olmaya devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu konuyu araştırmak için alt komisyon oluşturduk. AB üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında Türkiye’de kadın istihdam oranları son derece düşük. Kadınlar yetişme ve sosyalleşme evrelerinde aşağılandığı için iş yaşamında özgüven eksikliği yaşıyor. İş-Kur’un Şanlıurfa’da 112 işyerinde yaptığı araştırmada işverenlerin yüzde 70’i kadın çalıştırmak istemedi. İşverenler, kadınların yasal hakları ve ücretli doğum izni kullanmalarının verim düşüklüğü yarattığına inanmaktadır.”

Dişlerini sık, gülmeye devam et

Pes etmeyin. Yılmak yok. İş hayatı zordur, kadınlar için daha da zordur. Bunu böyle kabul edin.
İnsanlara uzanın. Yardım isteyin. Akıl isteyin. Danışın. Soru sorun. Bundan çekinmeyin.
En zor şartlarda bile, zorlansanız da, sıkılsanız da, dişlerinizi sıkıp, gülümsemeye devam edin.

Eylemci kadınları toplantıya çağırdı

TÜSİAD’ın 40. yılı etkinlikleri çerçevesinde İstanbul Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “Çalışma Hayatında Kadın Konferansı”nın başlangıcında Sosyalist-Feminist Kolektif Grubu pankartlarla protestoda bulundu. Sessiz eylemi gören TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, kadınların yanına giderek toplantıya katılmalarını önerdi. Kadınların kendi istekleriyle katılmadıklarını belirten Boyner, “Taşıdıkları pankartlardan, özellikle kayıtdışı ve esnek çalışma biçimleri olduğunda kadının sosyal güvenlik haklarının korunması noktasında farklılık yaratma amacıyla geldiklerini anladım. Kendilerini TÜSİAD’in Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu ile bir toplantı yapmaları için davet ettim” dedi.

48 ilde 40 bin kadın mikro kredi kullandı

SOSYAL kalkınmanın sağlanabilmesi için tüm bireylerin kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın çalışma yaşamına girmelerinin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar 48 ilde 40 bin 247 kadının mikro kredi aldı, dağıtılan toplam kredi miktarı yaklaşık 73 milyon lira oldu. Kadın iş gücünün en çok istihdam edildiği sektör yüzde 43.7 ile hizmetler, yüzde 41.7 ile tarım. Eğitim, iş gücüne katılımı artıran bir etkendir. Okur-yazar olmayan kadınların iş gücüne katılımı yüzde 15, lise öncesi eğitimlilerin yüzde 21.8, lise mezununun yüzde 30.4, mesleki ve teknik lise mezununun yüzde 39, yükseköğretim mezunlarının ise yüzde 70.8’dir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.