Esenyurt’ta yeni mağdurlar olmasın..!

Esenyurt’ta yeni mağdurlar olmasın..!
İmar krizi nedeniyle çok sayıda vatandaşın ‘konutzede’ durumuna düştüğü Esenyurt’ta, yeni konutzedeler kapıda. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, “Müteahhitlerin finansal sorunları nedeniyle yeni sıkıntılar yaşanabilir” dedi.


Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu uyarıda bulundu.


İSTANBUL’da en fazla yeni proje üretilen yerlerin başında gelen Esenyurt ilçesi yaşadığı imar sorunları ile bir kez daha gündeme gelecek. Bölgede daha önce yaşanan imar planı iptalleri yüzünden inşaatlar durdurulmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları’nı onaylaması ile sorunlar önemli ölçüde çözüldü. Ancak şantiyeleri kapatılan ve uzun süre çalışmayan şirketler maddi güçlüğe düştü. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, inşaat aşamasındaki bazı firmaların sorun çıkarabileceği yönünde duyum aldıklarını söyledi. 

EV ALIRKEN İYİ ARAŞTIRIN

Zor durumdaki firmaların çıkış yolu aradığını belirten Kadıoğlu, “400 firmadan 10 tanesi yüzünden bölge bu duruma geldi. Öz sermayesi olmadan işe girdiler. Buradan kazandıkları ile gidip Kıbrıs’ta, Almanya’da yatırım yaptılar. Önce burdaki işlerini bitirsinler, sonra nereye giderse gitsinler. Bazı firmalar nitelikli dolandırıcılık yapıyor” dedi. Kadıoğlu, ev alacak kişileri araştırma yapması konusunda uyardı. 
Bölgedeki mevcut projlerinde ruhsat sorunu olmadığını söyleyen Kadıoğlu, 4 mahalle için gerekli planların yapıldığını, 4 mahalle için de ufak düzenleme ile sorunun çözüleceğini söyledi. Plan iyileştirmeleri sonrası Esenyurt’ta emsalin 3’ü bulduğunu belirten Kadıoğlu, “Bu oran sadece yapılan projeler için geçerli. Yeni projelerde emsal 2’yi geçmeyecek. Otopark, sığınak gibi alanları plana dahil edip yüksel emsaller oldu diyorlar ama bu doğru değil. Bize yine iptal davası açarlar, açsınlar” dedi. 

MAKETLERE KONTROL 

Kadıoğlu, yapılacak yeni yasal düzenleme ile maketleri de kontrol altına alacaklarını ifade etti. Geçtiğimiz yıllarda bölge firmalarının gerçek dışı maketlerle satış yaptıklarını belirten Kadıoğlu, “Ben bir firmayı alıcı gibi aradım. 10 kat ruhsatı olan müteahhit bana 30’uncu kattan ev satmaya çalıştı. Yaşadığımız sorunlara rağmen pişkinlikler devam ediyor” dedi.

Sorun nasıl çözüldü

ESENYURT’ta yarım kalan inşaatlar nedeniyle yapılan imar planı tadilatının İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla geçmesiyle şantiyelerde çalışmalar başladı. Bölgede yaşanan kaos, emsal kaydırması yöntemiyle çözüldü. Buna göre  Eseryurt’taki boş alanların inşaat hakları, kat fazlası olan konut alanlarına kaydırılarak yasallık kazandırıldı.

Çözüm, inşaat bitirme sigortasında

Ertelenen Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi, sektördeki güven sorununu gündeme getirdi. İddialar göre Kuveyt’te konut satan Türk şirketler taahhütlerini yerine getirmedi ve yatırımcılar zor durumda kaldı. Kuveyt hükümeti mağduriyetleri önlemek için faura katılacak firmaları denetleme kararı aldı. Yabacıların en çok ilgi göstediği bölgelerden Esenuyurt’ta yaşanan imar krizi nedeniyle geciken projelerin ve zora giren şirketlerin Kuveytli yatırımcıları zor durumda bıraktığı düşünülüyor. Sorunlara çözüm yolu ise yakında yasalaşması beklenen “inşaat bitirme sigortası”. Düzenlemeye göre maketten ev satmak isteyen firmalar iş bitime sigortası yapacak. İnşaat yarım kalırsa sigorta devreye girecek.

60 milyon doları atıklara bağladı 

ERKANLI Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Erksan Çevre Teknolojileri, 60 milyon dolarlık çevre yatırımı yapıyor. Sanayi atık maddelerinin dönüşümü için 500 şirketle çalışan grup, 4 ayrı tesis hayata geçirecek. 15 milyon dolar yatım değerine sahip ilk tesisi Kocaeli Başiskele’de açacaklarını belirten Erkanlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, 2013 sonunda faaliyete geçecek tesis sonrası Tekirdağ, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde de yatırım yapacağını ifade etti. Başiskele’deki tesisin başlangıç kapasitesinin yılda 43 bin 200 ton olacağını belirten Erkanlı, çamurların geri kazanımıyla ortaya çıkan enerjinin çimento fabrikalarının yakıt ihtiyacı karşılayacağını söyledi. Erkanlı’nın verdiği bilgilere göre 100 metrekare bir konutun yıkılmasından da ortaya 170 tonluk atık çıkacak. Bu nedenle Türkiye’de 6,5 milyon konut yenilenince ciddi bir atık dönüşüm sistemine ihtiyaç duyulacak.

Japonlar Finans Merkezi’ne geliyor 

OLİMPİYATLARI İstanbul’un elinden alan Japonlar, ‘İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ bünyesindeki Metropol İstanbul projesine yoğun ilgi gösterdi. Projeden, Haziran, Temmuz, Ağustos döneminde 70 milyon liralık 100 bağımsız bölüm satışı yapılırken satışların yüzde 18’i Japonlara oldu.  Projeden, Suudi Arabistan, ABD, Azerbeycan, Irak, İran, İsviçre, Kore, Kuveyt, Fransa, Rusya ve Ürdün’den yatırımcılar da alım yaptı. Ağustos döneminde 51 adet bağımsız bölümden 45 milyon TL’lik satış yapılan proje 2015’te tamamlanacak. 700 bin metrekare inşaat alanına sahip proje; rezidans, alışveriş merkezi ve rekreasyon alanlarıyla dünyanın en büyük karma projelerinden biri. Bin 495 adet bağımsız bölüm yer alan projenin yüzde 60’lı satıldı. Jenifer Lopez’in de ev aldığı projenin alışveriş bölümü yılda 22 milyon ziyaretçi ağırlayacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.