GELİR TESTİ YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN…!

GELİR TESTİ YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN…!
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; Genel Sağlık Sigortası'nın(GSS)1 Ocak 2012'de Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet eden her vatandaşa zorunlu olarak başlatılan uygulama hakkında yaptığı basın açıklamasında uyarılar
“1 Ocak 2012'de Genel Sağlık Sigortası herkes için zorunlu oldu.Çalışan,emekli ve sigortalı bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamında olanlar için sorun olmadığını,ancak çalışmayan kişiler için gelir testi yaptırma ve genel sağlık sigortası primi ödeme zorunluluğu” olduğunu ifade etti.

REKOR BORÇLAR KAPIYA DAYANDI…

Gelir testini yaptırmadığı için en yüksek prim rakamı üzerinden SGK’ya borçlu duruma düşen kişi sayısı 6 milyona yakın. Bunların SGK’ya borcu ise 9,10 milyar liraları buluyor.Torba yasayla, gelir testi yaptırmamış kişiler için altı aylık bir süre tanındı.Bu süre 31 Mart 2015 tarihinde sona erecek.Bu testi yaptırmamış olan bazı kişiler borçlarını tebligat ile öğrendikleri gibi;borcundan haberdar olmayan vatandaş ise hastane yada eczane kasalarında gerçekle yüzleşip mağdur oluyorlar.Çünkü SGK’ya borcunuz var deyip özel sağlık hizmet ücretleri ile muamele görüyorsunuz.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI SADECE KULAĞA HOŞ GELİYOR…

GELİR TESTİ HESABI ZEKAT HESABI GİBİ…

Anayasamızın 56.maddesine göre baktığımız da;herkes sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına ve koşullarına eşit şartlarda sahip mi?

Kişisel görüşüm; Sağlık hakkı ile Sosyal Güvenlik hakkı birbirinden ayrı tutulmalıdır. Bu Kanunun amacı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek olduğu ifadesine dayanarak soruyorum. Çalışan,sigortalı olmayan vatandaşa gelir testi yaptınız.Gelir testi sonucunda üzerinize kayıtlı çıkan ev,araba,arsa vs.mülkleriniz varsa bunlar duran,gelir getirmeyen taşınmaz bile olsa zekat hesabı gibi kırkta birini yada önceden belirlenmiş oranlarda bir kısmı gelir hesabınıza borç olarak kaydediliyor ve size genel sağlık sigortası pirimi olarak yansıtılıyor.Bu borç olarak saydığınız günlerde sağlık hizmeti almayanlar da aynı kefede değerlendiriliyor.Zaten çalışmıyorsa geliri yoktur vatandaşın?Geliri olmayan yada bu hizmetten faydalanmayan vatandaş SGK’ya borçlandırılıyor.Oturduğu kendi adına kayıtlı evi,arabası ona ay sonları sağlık pirimlerini ödeyecek ücretimi finanse ediyor. Gelir testi uygulamasından habersiz olanlar asgari ücretin iki katı üzerinden değerlendiriliyorlar. Bundan da geçtim.Madem gelirimizi beyan zorunluluğumuz var, neden ödediğimiz pirimler hizmet olarak değerlendirilmiyor.Prim tutarlarına baktığım da kişinin, genel sağlık sigortası pirimi ödeyip hizmete eklemediği gerçeğini de katarak üç kuruş daha fazla verip isteğe bağlı sigorta pirimi ödemesi daha mantıklı.Hiç olmazsa emekliliğine sayılıyor.

Bu uygulamanın en beğendiğim tarafı; yapılan testte aile içerisindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden, yani 400 liradan az ise prim borcu doğmayacak. Primleri devlet karşılayacak.

GELİR TESTİ YAPTIRMAK İSTEMİYORUM…SAĞLIK HİZMETİDE ALMAK İSTEMİYORUM…

Hayatımıza her gün yeni bir uygulama,sorumluluk ve zorunluluk getiriliyor.Bu uygulamaya da tepkiler gün geçtikçe büyüyor.Kayıt dışı ne varsa kayıt altına alınacak diye vatandaş kurumların kuyruklarında ikamet eder oldu diye vatandaşlardan tepki yağıyor.

Ben çalışmıyorum, param da var,Gelir testiyle de uğraşmak istemiyorum diyorsanız şayet; İsteğe bağlı prim ödeyin daha akıllıca. Brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında prim ödeyerek hem emeklilik hem de sağlık hizmeti alabilirsiniz.Ya da gelir testi yaptırmazsınız; aylık asgari ücretin iki katı üzerinden de prim öderseniz, gelir testiyle uğraşmamış olursunuz.Zaten genel sağlık sigortalısı olmanız ;hastaneler de,eczaneler de ssk farkı ödemeyeceğiniz anlamına gelmiyor.

AİLESİNİN GELİRİ GENCİ BAĞLIYOR…

Gelir testi yapılırken, evli çocuklar hariç,aynı hanede yaşayan ailenin aylık geliri ve giderleri  tespit edilerek,hanede yaşayan aile bireyi sayısına bölünüyor.

18 yaşından büyük liseyi bitiren öğrencilerden herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırmayan öğrenciler de gelir durumlarına göre genel sağlık sigortalısı olarak tescil edileceklerdir.Yani bu gencin ödeyeceği pirimde,25 yaşında işsiz bir gencin genel sağlık sigortası pirimide hesaplanırken emekli babasının,yaşlı annesinin geliri yada varsa adlarına kayıtlı taşınmazlar dikkate alınıp,gelir hanesine yazılarak pirim borcunuz hesaplanacak.  

Üniversite öğrencisi olup çalışmadığı sürece 25 yaşını doldurana kadar ailesinin sigortasından yararlanabiliyor.Öğrenci belgesini bulunduğu yerdeki SGK’ya götürdüğü sürece sıkıntı yok.Ancak bu arada kısmi süreli işlerde çalışırsa eksik kalan günleri için GSS primi ödemek zorunda.

Hane halkının gelirine bakılarak,Tapu,mernis kayıtları,arabası, mal varlığı,geliri,harcamaları vs.masaya yatırılıp çeşitli kurum ve parametreler aracılığı ile tespit edilen gelir hane halkı sayısına bölünüyor.

KİMLERİN GELİR TESTİ YAPTIRMASI GEREKİYOR.?

Hiçbir Sosyal Güvenliği olmayanlar.Yeşil Kartlılar.Kısmi Süreli Çalışanlar.Öğrenciler ve Zorunlu Sigortası sona erenler.

Yani;Çalışmayan, hiçbir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almayan,çocuklarda 18 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını tamamlayarak ailesinin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünden çıkan kişiler,part time çalışanlar gelir testi yaptırmak zorundalar.

GELİR TESTİ NASIL VE NEREDE YAPILIYOR.?

Gelir testi yaptırmak için kişinin ikametgahının bulunduğu ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekiyor.Sosyal Güvenlik kurumunun yapması gereken bir çok iş te bu vesile ile vakıflara yüklenmiş durumda.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.